Capitala, prin ochii strainilor: Bucurestiul e un oras sigur. Exista locuitori ai capitalei Romaniei care cred ca Bucurestiul le rasfata sufletele si ca poate egala orice alt mare oras: expatii. Pentru ei cel mai bun loc de pe pamant e cel in care traiesc acum. Sunt oamenii fara tara, care, de cele mai multe ori, sunt capabili sa vada detaliile pe care noi le igonoram sau le uitam. Steve Moroz, originar din SUA, NewYork, isi aminteste ca nu putea nici sa arate cu degetul pe harta Bucurestiul, cand seful sau l-a chemat in birou si l-a anuntat ca este detasat in Romania, country manager la firma de recrutare Hudson. "Odata ajuns la sediul noului birou, in Piata Unirii, m-au cucerit fantanile uriase", spune Steve Moroz, locuitor al Bucurestiului din 2001, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Snagovul, "salvat" de fundatia care il ameninta. Asociatia Snagov Plus aduna oameni cu notorietate care, desi polueaza lacul si "au ciopartit" padurea de la marginea Bucurestiului, se recomanda mari aparatori ai naturii. Oameni de afaceri controvesati, fosti securisti si ex-demnitari beneficiari ai unor inginerii funciare s-au adunat intr-o fundatie. Scopul: protejarea zonei Snagov de "dusmanii" care polueaza lacul si sufoca localitatea cu case ridicate haotic. Paradoxal, autoproclamatii "aparatori" ai comunei au ambarcatiuni cu care se plimba pe lacul care e parte a unui ecosistem protejat prin lege si detin nenumarate proprietati, unele achizitionate prin suveici financiare si cu largul concurs al autoritatilor locale, informeaza EVZ.

Preda cere schimbarea urgenta a lui Boc, scrie Gandul. Dupa ce au constatat prin propriile sondaje ca au pierdut zece procente in doar doua luni, pedelistii primesc inca o veste dura: Basescu mai este agreat de doar 19% din electorat, iar PDL - 12%. La sapte luni de la castigarea unui nou mandat in fruntea statului, Traian Basescu a pierdut sprijinul majoritatii celor care l-au votat. Doar 19% din electorat mai crede ca Basescu este cel mai potrivit presedinte, avand in vedere actuala situatie a tarii, iar in cazul in care ar fi chemati la urne pentru un referendum, 65% dintre romani ar vota pentru demiterea presedintelui si doar 17% s-ar pronunta pentru ramanerea sa la Cotroceni. Romania libera mentioneaza cum PDL s-a prabusit pana la 12%.

Creditat cu circa 35% din increderea publicului si pe fondul victoriei lui Traian Basescu la prezidentiale (50,33% din voturi fata de 49,66% Mircea Geoana), PDL incepuse anul 2010 in forta. Nevoia unei majoritati parlamentare mai solide decat cea oferita de alianta cu UDMR si celelalte minoritati a aratat un PDL in plina expansiune. In numai cateva luni, democrat-liberalii au reusit sa smulga partidelor de opozitie PSD si PNL si sa ataseze coalitiei de guvernare mai mult de 30 de parlamentari (24, acum in UNPR).

Ascensiunea politica a PDL nu a fost insa de durata. In februarie, o delegatie a FMI recomanda inghetarea salariilor bugetarilor, eliminarea pensiilor de boala acordate incorect, reducerea cheltuielilor cu bunurile si serviciile etc., fara sa gaseasca ecou in birourile ministrilor de la Bucuresti. Politizarea excesiva a administratiei, aplicarea deficitara a Legii salarizarii unice si mai ales anuntul presedintelui Traian Basescu de la 6 mai privind taierea salariilor cu 25% si taierea pensiilor cu 15% au afectat profund credibilitatea PDL, mai ales ca perceptia generala a fost ca lipsa reformelor a dus la necesitatea unor masuri atat de dure.

Petru Mircea, sotul Madalinei Manole, la Pro TV, despre primele incercari de sinucidere ale artistei si despre relatia acesteia cu parintii: "Magda primea batai de la mama ei". Sotul Madalinei Manole, Petru Mircea, a povestit intr-un interviu acordat Pro TV despre primele incercari de sinucidere ale artistei, precum si despre relatia acesteia cu parintii ei. Petru Mircea a povestit cum artista si-a intretinut familia si cum parintii ei au venit, imediat dupa sinuciderea Madalinei Manole, reclamand casa si masina, dar fara sa spuna nimic despre nepotelul lor. Acum cer custodia copilului. "Am aflat de curand si am fost socat ca primea batai de la mama ei. Mi-a spus o persoana foarte apropiata, care a aflat de la Madalina. Tatal o supunea aceluiasi tratament pe mama ei. Sunt surse din interiorul familiei. Lucrurile s-au schimbat in familie dupa ce a aparut omul sufletului ei si, mai tarziu, copilul (...) La un moment dat, le spunea parintilor 'pirania'. Nu m-am asteptat din partea lor sa vina cu asa minciuni, la asa scurta vreme dupa trecerea in nefiinta a fiicei lor (...) e evident ca ii vor munca", sunt cuvintele sotului Madalinei, informeaza Gandul.

Basescu: "Am vrut sa glumesc cu ambasadorii UE, dar acestia n-au gustat gluma". Presedintele Traian Basescu i-a primit ieri la Cotroceni pe ambasadorii acreditati la Bucuresti din statele membre UE cu care a discutat pe tema raportului de tara. Acelasi subiect a fost reluat si la intalnirea pe care seful statului a avut-o cu membrii CSM. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) se asteptau ca intalnirea de ieri cu seful statului - care s-a tinut cu usile inchise, fara accesul presei - sa fie una cu scantei, avand in vedere criticile care au fost aduse institutiei in raportul Comisiei Europene. Spre surpriza tuturor, presedintele Basescu - cunoscut pentru aprecierile severe pe care le-a facut frecvent la adresa sistemului judiciar - a fost cat se poate de conciliant si prietenos. Integral in Gandul.

Cum au retezat ursii ecologisti autostrada lui Basescu, ca sa salveze locurile de reproducere pentru reptile. Ecologistii s-au imbracat in ursi, s-au cocotat in copaci si s-au pus de-a curmezisul DN 66A din Retezat. E vorba despre celebra "autostrada a lui Basescu", denumire intrata in folclorul zonei dupa ce actualul presedinte a dat drumul lucrarilor, pe vremea cand era ministru al Transporturilor. 20 de ursi purtand in labe pancarte romano-engleze pot fi intalniti de ieri dimineata pe DN 66A, la Campusel, in Muntii Retezat. Unii stau in mijlocul strazii, altii s-au legat de copaci. Sunt ecologisti imbracati in costume de urs brun, protestand fata de faptul ca autoritatile vor sa continue lucrarile la DN 66A pana la Baile Herculane, ceea ce ar duce la distrugerea unei comori naturale inestimabile a Romaniei: ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de clima temperata a Europei. Desi pare o scena desprinsa din documentarele cu ecologisti occidentali care se pun in calea defrisarilor, istoria are si o pata locala: ecologistii nostri blocheaza un drum pe care nu trece nimeni, nefiind nici azi terminat, mentioneaza Gandul.

Oasele Ceausestilor, macinate pentru ADN. Criminalistii vor analiza probele recoltate de la ramasitele presupuse a fi ale Elenei si ale lui Nicolae Ceausescu si le vor compara cu ADN-ul lui Valentin si al lui Ioan Ceausescu. ADN-ul lui Nicolae Ceausescu ar putea fi extras mai usor decat cel al consoartei sale, intrucat osemintele sale au stat intr-un teren mai uscat. Deshumarea sotilor Elena si Nicolae Ceausescu este urmata de realizarea testului ADN pentru elucidarea misterului care planeaza de peste 20 de ani: sunt sau nu sotii Ceausescu cei ingropati la Cimitirul Ghencea Civil? Testele ADN ar putea dura, conform specialistilor, si sase luni, avand in vedere ca au trecut deja 20 de ani de la ingroparea celor doi, scrie Adevarul.

Opera Bucuresti a distrus decorul lui Zeffirelli. Un decor de patrimoniu, cedat Operei din Bucuresti de catre Covent Garden (Londra), a fost facut bucatele, ieri, sub pretextul ca spectacolul nu se mai joaca. In acel decor cantase si Placido Domingo. Conducerea Operei Nationale Bucuresti (ONB) a luat recent decizia casarii decorului spectacolului "Cavaleria Rusticana. Paiate", pe motiv ca acesta nu se mai joaca de doi ani. Ceea ce par sa fi uitat actualii responsabili ai ONB este ca decorul respectiv purta semnatura marelui regizor si scenograf Franco Zeffirelli si fusese donat institutiei de Royal Opera House din Marea Britanie. Integral in Adevarul.

Clanurile care strang drepturile de autor. Rudele mai multor membri din conducerea Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA) fac afaceri de zeci de mii de euro cu aceasta autoritate sau cu institutiile controlate. Cel mai interesant exemplu de afaceri in familie cu ORDA este cel al Laurei Oprea, sotia lui Laurentiu Oprea, directorul Directiei Registre Gestiune Colectiva (DRGC) din cadrul ORDA. Laura Oprea are atat contracte directe de afaceri cu oficiul, cat si contracte indirecte cu firmele pe care institutia condusa de sot ar trebui sa le supravegheze activitatea, din punct de vedere al drepturilor de autor. Laura Oprea are o firma de traduceri, SC Sincron Translations SRL. De pe site-ul acesteia, aflam ca societatea are contracte incheiate atat cu ORDA, cat si cu televiziuni, radiouri si companii care realizeaza fonograme sau imprimari pe CD-uri, informeaza Romania Libera.

Primaria a angajat o firma care percepe taxe de la comerciantii de legume si fructe. Oamenii lui Oprescu dijmuiesc producatorii din pietele volante. Primaria Capitalei a incheiat un contract cu o firma particulara care percepe taxe de la producatorii ce-si comercializeaza alimente in pietele volante ale municipalitatii, potrivit reprezentantilor agricultorilor. Federatia Agrostar a refuzat sa mai colaboreze cu Sorin Oprescu pentru ca firma particulara angajata de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) le solicita o suma prea mare de bani. Comerciantii de la tarabele lui Vanghelie si cei care vand la standurile lui Oprescu se acuza reciproc de concurenta neloiala. Preturile alimentelor din pietele volante s-au dublat fata de anul trecut. Producatorii de legume si fructe care au colaborat, in 2009, cu Primaria Capitalei pentru proiectul "Pietele volante" nu mai vor sa colaboreze cu Sorin Oprescu, deoarece municipalitatea a angajat o firma particulara drept intermediar, potrivit conducerii Federatiei Agrostar, scrie Puterea.