Presedintele Mahmoud Ahmadinejad a declarat, vineri ca Iranul va trimite primul sau echipaj in spatiu pana in 2019. "Ca raspuns la rezolutiile inamicului, s-a decis ca dezvoltarea proiectului sa fie accelerata cu cinci ani", a declarat Ahmadinejad, relateaza Reuters. Puterile occidentale se tem ca Iranul are un program de dezvoltare a armelor nucleare, deoarece uraniul imbogatit poate fi utilizat atat pentru fabricarea combustibilului pentru reactoarele nucleare, cat si pentru fabricarea unei bombe atomice. De asemenea, acestea se arata ingrijorate de faptul ca tehnologia utilizata pentru a pune sateliti pe orbita poate fi folosita pentru a lansa atacuri cu bomba. Iranul a negat insa, aceste acuzatii si a insistat asupra faptului ca ambitiile sale nucleare sunt in intregime pasnice.

Mahmoud AhmadinejadFoto: Captura Msnbc.com

Primul satelit iranian, Omid, proiectat pentru strangerea de informatii si testarea de echipamente a fost lansat in februarie 2009 si a incheiat misiunea cu succes in data de 25 aprilie 2009. Intre timp au mai fost lansati inca 3 sateliti.

Pe 9 iunie, Consiliul de Securitate al ONU a impus un al patrulea set de sanctiuni impotriva Iranului pentru refuzul de a abandona programul sau de imbogatire a uraniului."Acele natiuni care ameninta Iranul se tem, dar le vom neutraliza frica", a declarat presedintele Iranului. "Ei au emis rezolutia si apoi a spus ca vor veni sa discutam. Foarte bine. Vom negocia, dar in asa fel incat vor regreta si nu vor mai face acelasi lucru a doua oara", a continuat Ahmadinejad.