Opt persoane suspectate de trafic ilegal de droguri au fost ucise intr-o confruntare cu armata mexicana, joi in nordul Mexicului, a declarat un oficial al politiei federale, relateaza CNN. "Un grup de aproximativ 100 de soldati patrulau in zona muntoasa din apropierea Maderei, din nord-vestul orasului Chihuahua, atunci cand au fost atacati de un grup de oameni inarmati. Opt persoane si-au pierdut viata in urma violentelor. Militarii mexicani nu au fost raniti", a declarat purtatorul de cuvant al politiei federale, Ramon Salinas. Zona in care s-au petrecut violentele reprezinta una dintre cele mai importante rute pentru transportul ilegal de droguri.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Israelul vrea sa limiteze utilizarea munitiilor care contin fosfor alb, intr-un efort sustinut de a proteja civilii in timpul conflictelor, se arata intr-un raport, din aceasta saptamana al Organizatiei Natiunilor Unite, informeaza CNN. Decizia vine dupa ce un militar israelian a fost, fara menajamente, criticat pentru folosirea unei arme cu fosfor alb in zonele dens populate, in timpul ofensivei din Gaza. Militarul si-a justificat actiunea, declarand ca a folosit arma pentru a crea o perdea de fum alb, cu scopul protejarii trupelor in timpul confruntarilor. Fosforul alb se aprinde si arde, atunci cand intra in contact cu oxigenul.

Coreea de Nord ameninta ca va da un raspuns "fizic" exercitiilor militare comune pe care SUA le va desfasura alaturi de Coreea de Sud in Marea Japoniei, informeaza Reuters. Coreea de Nord a condamnat, joi exercitiile militare americano-sud-coreene, considerandu-le un pericol pentru regiune si a apreciat noile actiuni ale SUA ca fiind "ostile", indemnand Washingtonul sa se concentreze asupra problemelor reale, in schimbul relansarii negocierilor referitoare la armele nucleare.

Trei soldati rusi si un oficial si-au pierdut viata, vineri in regiunea nord-caucaziana Daghestan, in urma a doua atacuri violente, relateaza AFP. In primul incident, cativa necunoscuti au deschis focul asupra soldatilor care apartin unei unitati din Buynaksk, un oras de 60.000 de oameni. Cateva ore mai tarziu, administratorul sef dintr-un sat din districtul Kizlyar a fost impuscat mortal in apropierea casei sale, a declarat un oficial al Ministerului de Interne.

Presedintele Mahmoud Ahmadinejad a declarat, vineri ca Iranul va trimite primul sau echipaj in spatiu pana in 2019. "Ca raspuns la rezolutiile inamicului, s-a decis ca dezvoltarea proiectului sa fie accelerata cu cinci ani", a declarat Ahmadinejad, relateaza Reuters. Puterile occidentale se tem ca Iranul are un program de dezvoltare a armelor nucleare, deoarece uraniul imbogatit poate fi utilizat atat pentru fabricarea combustibilului pentru reactoarele nucleare, cat si pentru fabricarea unei bombe atomice. De asemenea, acestea se arata ingrijorate de faptul ca tehnologia utilizata pentru a pune sateliti pe orbita poate fi folosita pentru a lansa atacuri cu bomba. Iranul a negat insa aceste acuzatii si a insistat asupra faptului ca ambitiile sale nucleare sunt in intregime pasnice.

China ia in considerare revizuirea numarului de infractiuni pasibile de pedeapsa capitala, informeaza BBC. Cel mai inalt for legislativ va dezbate proiectul de modificare a legii penale, luna viitoare. In prezent, in China, exista 68 de infractiuni pedepsite cu moartea.Un profesor de drept de la Universitatea din Beijing, citat de cotidianul chinez South Weekend, a declarat ca pedeapsa capitala afecteaza imaginea Chinei pe plan international. Proiectul de modificare a legii va fi dezbatut in cadrul Congresului Popular National.