Bosnia: Expertii legisti atacati de o persoana neidentificata. Un individ inarmat a deschis focul marti asupra expertilor legisti din Bosnia in timp ce acestia cautau intr-un lac ramasite pamantesti ale musulmanilor ucisi in razboi intre anii 1992-1995. Expertii, in numar de zece persoane, se aflau la bordul unei ambarcatiuni care traversa lacul Perucac aflat in estul orasului Visegrad. Nici unul dintre ei nu a fost ranit in timpul incidentului. Politia a inceput deja ancheta, agresorul fiind pana la acest moment neidentificat. La fata locului a fost gasit un singur glont. Acum o saptamana a inceput cautarea ramasitelor musulmanilor ucisi in razboi, iar cautarile sunt programate sa se desfasoare pana miercuri, anunta AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Israelul si Iordania incearca sa discute cu palestinienii. Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu si regele Abdullah al Iordaniei incearca sa gaseasca o cale de dialog direct intre Israel si palestinieni. Presedintele palestinian Mahmoud Abbas va anunta in curand daca accepta sa discute fata in fata cu autoriatile din Israel. Abbas a declarat ca SUA a promis sa amane pentru o perioada plata datoriilor pentru cladirile evreiesti din teritoriul ocupat daca el accepta discutiile directe cu Israelul. Reprezentantii Iordaniei au mentionat ca discutiile intre cele doua tabere trebuie sa se concentreze asupra crearii unui stat independent palestinain care sa convietuiasca in pace alaturi de Israel. Abbas vrea insa sa stie inainte de inceperea unui dialog cu Israelul ce forma si suprafata ar avea acest stat palestinian pe care Israelul accepta sa il ia in discutie si cand anume se vor retrage israelienii de pe Valea Iordanului lasand loc unei autoritati neutre in zona. Abbas doreste totodata si garantii din partea Statelor Unite, scrie Reuters.

Venezulela ar putea relua legaturile cu presedintele Columbiei. Venezuela a declarat marti o posibila reluare a legaturilor cu Columbia daca noul presedinte Juan Manuel Santos care va fi instalat oficial in luna august va avea o pozitie mai putin ostila. Nicolas Maduro, ministrul Afacerilor Externe din Venezuela este dispus sa inceapa un dialog cu Columbia daca noul guvern va rectifica pozitia avuta si va arata respect fata de tara sa si de guvernul din care face parte. Legaturile dintre cele doua tari s-au rupt din cauza acuzatiilor Columbiei potrivit careia Venezuela alimenteaza gruparile de stanga care se afla in lupta cu guvernul columbian, scrie AFP.

Nou mesaj Al Qaeda postat pe internet. Un site islamic a postat marti inca o inregistrare audio a lui Ayman Al-Zawahiri, numarul doi in ierarhia Al Qaeda. CNN nu a putut verifica insa autenticitatea mesajului. Discursul audio aduce laude lui Sheikh Mustafa Abu Yazid ucis saptamanile trecute impreuna cu sase membri ai familiei sale. Yazid era a treia persoana in ierarhia Al Qaeda. Presupusul mesaj al lui Al-Zawahiri se refera si la cateva incidente din ultimele luni, respectiv atacul cu bomba esuat din Times Square, atacul Israelului asupra navelor care duceau ajutoare in Gaza si interdictia de a se purta valul islamic in Franta. Al-Zawahiri avertizeaza cetatenii americani ca ei sunt cei ce vor plati pentru greselile conducatorilor care se imbogatesc in urma razboaielor impotriva teroristilor si ii ameninta cu noi acte de terorism. Pentru Turcia mesajul se refera la restaurarea demnitatii Imperiului Otoman si incetarea intelegerilor si tratatelor cu Israelul. Franta este acuzata ca garanteaza numai drepturile si libertatile vesticilor din moment ce permite calugaritelor purtarea vesmintelor specifice crestinismului dar interzice femeilor musulmane portul valului islamic, anunta CNN.

Sapaturi arheologice de salvare la granita dintre Bulgaria si Grecia. Patru echipe de arheologi bulgari conduc o serie de sapaturi de salvare din Muntii Rodopi unde se va contrui un drum international. Suprafata de doua hectare include patru mari situri arheologice din perioade diferite catr va fi traverstata de drumul catre trecatoarea Makaza care se afla la granita dintre Bulgaria si Grecia. Sapaturile constituie cea mai mare campanie de acest tip din regiunea Kardzhali, iar costul lor este suportat de catre Agentia de Drumuri a Bulgariei. Cele patru situri arheologice merg din epoca bronzului pana in perioda medievala. Pe suprafetele in care exista constructii peristorice la o adancime mai mare de 1,5 metri nu se va escava, acestea nefiind afectate de constructia drumului. Tot ceea ce se va gasi in straturile de suprafata va fi studiat, catalogat si scos din pamant spre a fi conservat. Drumul catre trecatoarea Makaza va face parte din coridorul pan-european numarul 9, care va face legatura pentru Helsinki, Moscova si Kiev cu portul grecesc Alexandroupolis de la Marea Egee, informeaza Novinite.