Statul fenteaza statul: primariile nu taie costurile. Edilii locali prefera sa transforme directii subordonate in societati comerciale sau sa renunte la artisti decat sa-si concedieze angajatii. Administratiile locale si judetene au fost obligate de guvernul Boc, la inceputul lunii iulie, sa-si reduca cheltuielile si, implicit, numarul de angajati din subordine. Ordonanta de urgenta 63/2010 a fost publicata in Monitorul Oficial pe 2 iulie, iar trei zile mai tarziu a intrat in vigoare. Potrivit ordonantei, prefectii aveau obligatia ca, in termen de cinci zile, sa transmita autoritatilor centrale numarul maxim de posturi stabilit in functie de standardele de cost elaborate de guvern. Desi reporterii EVZ au solicitat Ministerului de Finante, prin intermediul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, o lista a prefectilor care au transmis aceste date, institutia nu a furnizat niciun raspuns pana la aceasta ora, anunta EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Misterul prabusirii elicopterului. Oficial israelian: erau conditii excelente de zbor. Elicopterul militar israelian prabusit luni, in zona Fundata-Zarnesti, facea parte din Escadronul 118, cu baza la Tel Nof. Acest escadron, numit si "Pasari de Noapte", a participat la toate operatiunile si razboaiele majore recente in care a fost implicat Israelul, in special la transportul de trupe in teritoriul inamic, informeaza cotidianul israelian Jerusalem Post. Generalul Nimrod Shefer, comandantul-adjunct al Fortelor Aeriene israeliene, a declarat ca nu exista informatii ca accidentul ar fi fost provocat de probleme tehnice. Elicopterul era intr-o "stare excelenta" inaintea zborului, a precizat el. Shefer a explicat ca expertii militari israelieni au analizat comunicatiile radio dintre elicopterul militar care s-a prabusit si un alt elicopter cu care zbura in tandem, precizand ca nu exista indicii privind defectiuni tehnice sau conditii meteo nefavorabile, scrie Gandul.

Coplata nu scoate spaga din spitale. Cat platim pentru sanatate? Potrivit ministrului Sanatatii, Cseke Attila, banii proveniti din coplata se vor duce doar in vistieria institutiei sanitare. Doctorii nu vor beneficia direct de niciun procent din acest venit suplimentar, in ciuda coruptiei din sistem. De la 1 ianuarie 2011, pacientul va plati 50 de lei pe luna pentru tichetele de sanatate. Un studiu despre coruptia din sanatate arata ca, lunar, fiecare roman da 12 lei spaga la medic. Cum credeti ca o sa va afecteze coplata bugetul personal? Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat, in exclusivitate pentru "Adevarul", ca banii din coplata vor ramane la spital: "Intreaga suma ramane la prestatorul de servicii, adica la bugetul spitalului. Medicului nu-i va reveni niciun ban, in mod direct. In acest moment, in lege nu este stabilit un procent din consultatie care sa-i revina cadrului medical, informeaza Adevarul.

Romania, adversarul de serviciu al Ucrainei. Consilierul prezidential pentru probleme de securitate nationala, Iulian Fota, crede ca in relatia cu Moscova nu doar Bucurestiul trebuie sa apese pe butonul relansarii" si ca Romania mizeaza pe mai departe pe investitorii straini, fie ei rusi, chinezi sau din alte tari". In ceea ce priveste articolele nefavorabile Romaniei din ultima vreme, consilierul prezidential considera ca ele trebuie privite diferit: despre cele care apar in marea presa rusa nu poate vorbi oficial, presa din Ucraina raspunde nevoilor Kievului de a avea un adversar de serviciu, in vreme ce in privinta textelor aparute in Occident are dubii asupra onestitatii demersului jurnalistic". Cat priveste mass-media autohtone, acestea constituie o continua tentatie pentru serviciile de informatii straine", anunta Romania Libera.

Salarii nesimtite la firmele care fac afaceri cu Ministerul Transporturilor. Consultantii autostrazilor de pe hartie castiga minimum 100 de euro pe zi. Chiar daca ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, nu stie cand va fi finalizata autostrada Bucuresti-Ploiesti, Compania de Autostrazi plateste consultanta de lux pentru acest proiect. Concret, conducerea Companiei de Autostrazi a majorat contractul de consultanta pentru bucata de autostrada de la Bucuresti la Ploiesti cu apoape 400.000 de euro, datorita extinderii la trei benzi pe sens a tronsonului si a prelungirii duratei de executie cu aproximativ noua luni. Specialistii care inspecteaza lucrarile pe acest tronson de autostrada castiga minimum 100 de euro, doar in opt ore de lucru, informeaza Puterea.

Umoru' si cu talentu' nu cunoaste falimentu'. Catavencu SA e o companie. Academia Catavencu, o revista. Am sa va spun pe scurt povestea lor, convins fiind ca, alaturi de cititorii nostri inteligenti, se amesteca, din cind in cind, si cititorii lor. Va fi asadar o poveste pe intelesul tuturor, adica accesibila si celor mai slabi de minte. Dupa cum probabil ati citit, Compania Catavencu SA urmeaza sa intre in faliment. Catavencu SA nu-si mai poate plati cheltuielile curente si nici datoriile istorice, in principal din pricina scaderii cu 80% a veniturilor din publicitate in presa scrisa. Pina sa ajunga aici insa, Catavencu SA a fost povestea de succes a ceea ce s-a numit Grupul de presa Catavencu. Grupul de presa Catavencu s-a nascut din energia celor zece redactori fondatori ai revistei Academia Catavencu. Incepind cu anul 2000, in jurul revistei au inceput sa apara, cu resurse financiare inimaginabil de mici, alte produse de presa, scrie Academia Catavencu.

Interlopii romi ne lasa in afara Schengen. Franta considera ca Romania nu poate adera la spatiul european de libera circulatie sau zona Schengen din cauza modului deficitar in care Bucurestiul actioneaza pentru integrarea socio-economica a romilor si a ineficientei in combaterea retelelor infractionale transfrontaliere. Secretarului de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a declarat ieri, la France Info, ca Romania nu poate intra in martie anul viitor in spatiul Schengen, in conditiile in care primeste 20 de miliarde de euro de la UE in perioada 2007-2013, dar nu face nimic pentru insertia sociala a romilor. De la extinderea (UE - n.n) catre Europa de Est, am descoperit ca exista in Europa 11 milioane de romi care traiesc in situatii scandaloase, cateodata inumane, in tarile lor de origine: copii nu sunt scolarizati, se dezvolta separat, la marginea oraselor si satelor, si deci nu fac parte din sistemul economic, anunta Romania Libera.

Cei mai bogati romani ar ocoli taxa de avere. Numai Franta, Grecia, Olanda, Elvetia, Liechtenstein si Norvegia taxeaza averile. Au renuntat la aceasta masura Irlanda, Suedia, Italia si Germania. Suprataxarea cu 1% a averilor de peste 0,5 milioane de euro din Romania ne-ar plasa in randul tarilor care sanctioneaza drastic proprietatea contribuabilului. Grecii platesc o taxa suplimentara pentru proprietatile imobiliare de peste 0,4 milioane de euro. Taxa pleaca de la nivelul de 0,1% si creste, ajungand la 1% in cazul imobilelor de peste 0,8 milioane de euro. Recent, executivul elen a stabilit ca in urmatorii trei ani va fi aplicata o taxa de 2% in cazul proprietatilor de peste doua milioane de euro, informeaza EVZ.

Prin ce treci ca sa-ti faci o firma. Mici trucuri ca sa scapi mai repede. Procedurile de inregistrare a unei firme vor dura de doua ori mai mult, din cauza modificarii prevederilor legale. Solutia temporara: stabilirea sediului social la cabinetele de avocatura. Din cauza crizei, dar si a noilor reglementari legale in domeniu, numarul firmelor care se vor infiinta in acest an va scadea cu cel putin 20% fata de 2009, considera avocatii specializati in drept comercial. Din cauza faptului ca legislatia prevede obligativitatea obtinerii de la administratia financiara a unui certificat care sa ateste cate sedii de firma mai sunt inregistrate intr-un apartament, procedurile de intocmire a dosarului de infiintare a unei societati comerciale vor dura mai mult, scrie Gandul.