Cetatenii rusi ar putea fi avertizati si retinuti daca sunt suspectati ca se pregatesc sa comita acte impotriva sigurantei statului, potrivit unui nou proiect de lege ce ar putea fi promulgat de catre presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, relateaza The Guardian. Noua legislatie va permite FSB-ului, serviciul de informatii succesor al KGB-ului, sa avertizeze persoane suspectate de complot la acte de extremism sau sa le retina pentru obstructionarea activitatii agentiei.

Putin si MedvedevFoto: Agerpres

"Aceasta este o lege draconica care aminteste de trecutul nostru represiv", a declarat Boris Nemtsov, un lider al miscarii de opozitie Solidaritatea.

Activistii pentru drepturile omului au sperat ca Medvedev va tine sub control serviciile de securitate, dupa ce predecesorul sau, Vladimir Putin, fost colonel KGB, a fost acuzat ca si-a umplut administratia cu veterani ai fostului regim. Activistii, care se tem ca masurile ar putea fi folosite pentru a inabusi nesupunerea civila, si-au exprimat optimismul cu privire la un posibil refuz din partea lui Medvedev, in ceea ce priveste promulgarea acestei noi legi.

Conform noilor dispoziţii, FSB-ul va fi capabil sa reediteze practicile sovietice. Pedeapsa pentru ignorarea unui avertisment este inca neclara, insa pedeapsa cu 15 zile de inchisoare este avuta in vedere pentru "obstructionarea activitatii unui ofiter FSB". Serghei Ivanenko, un lider al partidului Yabloko a apreciat noua lege ca fiind "legea unui stat politienesc".

"Daca o astfel de lege exista intr-o tara democratica, atunci aceasta este limitata de un sistem al controlului civil, public si parlamentar. Aceasta noua lege va insemna putere absoluta pentru serviciile de securitate", a declarat Ivanenko.

In ultima perioada, sub conducerea lui Medvedev au existat semne de democratizare, in timp ce Putin, pe care l-a inlocuit in urma cu doi ani, a continuat sa promoveze o imagine rigida din postura sa de prim-ministru. Cu toate acestea, in timpul unei intalniri cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, Medvedev declarase ca fiecare tara are dreptul de a-si perfectiona legislatia, inclusiv pe cea care interfereaza cu serviciile sale speciale. Pozitia ferma a Kremlinului vine pe fundalul unor proteste civile impotriva coruptiei si a guvernului autoritar.

"Medvedev poate sa zambeasca mai mult decat Putin, insa fata puterii nu s-a schimbat. Kremlinul este inca ingrozit la gandul ca ar putea exista o Revolutie Portocalie in Rusia, in cazul in care oamenilor li se permite sa se adune in strada", a declarat Eduard Limonov, un politician de opozitie care intentioneaza sa candideze la presedintie in 2012.