Robert Gates: WikiLeaks este vinovat moral pentru publicarea documentelor. Duminica, secretarul american al apararii, Robert Gates, a afirmat ca WikiLeaks poarta o vina morala pentru publicarea unor documente secrete ale Statelor Unite, cu privire la razboiul din Afganistan, scrie Reuters. Intr-un interviu televizat, Gates a condamnat lipsa de moralitate de care a dat dovada WikiLeaks prin publicarea unor informatii periculoase, fara a lua in considerare consecintele. Anchetatorii continua sa investigheze scurgerea de informatii, dupa ce, saptamana trecuta, website-ul WikiLeaks a publicat informatii secrete ale armatei americane cu privire la conflictul afgan. Pentagonul se teme ca aceasta actiune va pune multe vieti in pericol, putand afecta relatia Statelor Unite cu aliatii sai militari.

Presa in DiagonalaFoto: Hotnews

Emiratele Arabe Unite vor interzice accesul la Internet prin dispozitivele BlackBerry. Emiratele Arabe Unite au hotarat sa interzica operatiunile online pentru cele aproximativ 500.000 de dispozitive BlackBerry din tara pana cand anumite probleme de securitate ale smartphone-ului vor fi rezolvate, scrie CNN. Agentia nationala de stiri din Emirate a confirmat faptul ca facilitatile de e-mail, web browsing si messenger ale dispozitivelor BlackBerry vor fi suspendate incepand cu data de 11 octombrie. Aceasta masura se datoreaza faptului ca datele prelucrate de BlackBerry sunt gestionate de catre o organizatie comerciala straina, fapt ce nu se incadreaza in normele de siguranta reglementate de Emiratele Arabe Unite. Autoritatile au afirmat insa ca doresc rezolvarea rapida a problemei pentru a nu fi nevoite sa puna interdictia in aplicare.

Noua persoane au fost ucise in timpul unor proteste anti-indiene din Kashmir. Cel putin 9 persoane au murit in urma unor inclestari violente dintre militantii pentru independenta si fortele de ordine petrecute duminica in partea indiana a Kashmirului, conform oficialilor si martorilor. Patru persoane, printre care si o fetita, au murit dupa ce politia a deschis focul pentru a pune capat unei demonstratii violente, in timp ce alte cinci au fost ucise in urma unei explozii petrecute intr-o statie de politie. Integral pe CNN.

Columbia neaga acuzatiile lui Hugo Chavez conform carora planuieste sa atace Venezuela. Un purtator de cuvant al presedintelui columbian a afirmat ca tara sa nu a avut niciodata intentia de a ataca Venzuela, adaugand ca Hugo Chavez "isi amageste propria natiune" prin comentariile sale si prin trimiterea de trupe la granita dintre cele doua state. Vineri, presedintele venezuelean le-a ordontat trupelor speciale sa se deplaseze in 10 districte din vecinatatea granitei cu Columbia, in eventualitatea unei invazii ordonate de omologul sau de la Bogota, Alvaro Uribe, care isi va incheia mandatul pe 7 august, scrie CNN.

Canada va trimite ajutoare pentru victimele inundatiilor din Pakistan. Autoritatile canadiene au afirmat ca lucreaza impreuna cu oficialii pakistanezi pentru trimiterea de ajutoare catre familiile afectate de recentele inundatii devastatoare in urma carora au murit mai mult 1.100 de persoane. Ministrul canadian de externe, Lawrence Cannon, a declarat ca tara sa lucreaza indeaproape cu autoritatile pakistaneze pentru a ajuta persoanele afectate, conform indicatiilor care vor veni de la Islamabad. Oficialul canadian si-a exprimat apoi condoleantele pentru familiile celor disparuti in urma inundatiilor, scrie AFP.