Cinci copii au fost ucisi intr-un atac sinucigas cu bomba petrecut in Afganistan. Un vehicul plin cu explozibili condus de un terorist sinucigas a explodat luni inainte de a-si atinge tinta, ucigand cinci copii afgani si ranind un ofiter de politie, conform unei declaratii emise de ISAF. Tinta atacului era guvernatorul districtului Dand din provincia Kandahar, insa dispozitivul exploziv s-a detonat prematur, scrie CNN. O alta explozie s-a mai petrecut in vecinatate, fara a cauza insa victime. Generalul maior Michael Rgner, un important responsabil ISAF, a declarat ca acest act terorist reprezinta un mesaj la adresa populatiei cu privire la motivatiile si modul de lucru al insurgentilor. Conform statisticilor oficiale, cel putin 400 de civili au fost ucisi in acest an in atacurile cu bomba ale insurgentilor.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Obama: Pakistanul a dat "lovituri majore" retelei al Qaeda. Presedintele american Barack Obama a declarat luni ca Statele Unite fac progrese in misiunea din Afganistan si a scos in evidenta contributia Pakistanului, intr-o afirmatie care neaga acuzatiile care pun in discutie lipsa de implicare a administratiei de la Islamabad, scrie Reuters. Barack Obama a mentionat ca guvernul pakistanez lupta impotriva extremistilor violenti din tara, dand mai multe lovituri majore impotriva retelei al Qaeda si a conducerii acesteia. Declaratia presedintelui american survine dupa ce documentele militare secrete publicate de WikiLeaks au generat indoieli cu privire la presupusele legaturi dintre talibani si serviciile pakistaneze de informatii.

O comisie ONU va investiga incidentul flotilei ce urma sa ajunga in Gaza. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a anuntat luni ca Natiunile Unite vor infiinta o comisie care sa investigheze incidentul flotilei cu destinatia Gaza, petrecut pe 31 mai, in urma caruia noua activisti turci si-au pierdut vietile, informeaza CNN. Ban a anuntat ca in ultimele doua luni s-a consultat cu liderii israelieni si turci in aceasta problema. Comisia va fi condusa de fostul premier neo-zeelandez Geoffrey Palmer, avandu-l ca vicepresedinte pe actualul presedinte columbian Alvaro Uribe, care isi va incheia mandatul in urmatoarele zile. Ceilalti membri vor fi reprezentanti din partea Turciei si Israelului. Comisia isi va incepe lucrul pe 10 august si va inainta primul raport la mijlocul lunii septembrie.

ONU: Aproape un milion de oameni au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele in urma inundatiilor din Pakistan. Aproximativ 980.000 de oameni si-au pierdut locuintele sau au fost evacuati in urma celor mai grave inundatii din istoria Pakistanului, conform unui raport emis luni de catre Natiunile Unite, care se asteapta ca numarul acestor persoane se depaseasca un milion. Inundatiile au distrus peste 80.000 de locuinte si au avariat alte 50.000. Pagubele s-au extins si in domeniul agriculturii, toate lanurile din zonele Agra si Battagram fiind distruse, informeaza AFP.

Rusia nu va reusi sa isi elimine stocul de arme chimice pana in 2012. Administratia unei regiuni ruse implicate in procesul de dezarmare a afirmat luni ca Moscova nu va reusi sa isi elimine stocul de arme chimice pana in 2012 datorita unor reduceri de cheltuieli generate de criza financiara globala. Rusia lucreaza la un document care va prelungi termenul pana in 2015, iar conducerea de la Moscova si-a anuntat partenerii de acest lucru. Conform unui pact semnat in 1997, natiunile sunt obligate sa renunte la stocurile de arme chimice pana in 2012, iar Rusia si Statele Unite, tarile care detin cel mai mult armament, s-au angajat anul trecut sa respecte acest termen, in ciuda crizei economice. Integral pe Reuters.

Zeci de mine terestre din Coreea de Nord au ajuns pe teritoriul Coreei de Sud in urma inundatiilor. Zeci de mine terestre din Coreea de Nord au fost transportate de ape pe malurile si pe plajele din Coreea de Sud din apropierea granitei in urma ploilor torentiale din zona. Minele reprezinta o amenintare letala pentru rezidentii din zona respectiva, relateaza The New York Times. Ministerul de Aparare a declarat ca un barbat din satul Yeoncheon, aflat la nord de Seul si la granita sud-coreeana a fost omorat sambata atunci cand una dintre cele doua mine pe care le-a luat de pe cursul unei ape a explodat. O alta persoana a fost grav ranita si a necesitat spitalizare. Duminica, Coreea de Sud a trimis un mesaj catre Coreea de Nord indemnandu-i sa previna ca minele terestre sa fie duse de ape spre sud. Autoritatile au impartit si brosuri care aveau poze cu minele nord-coreene, avertizandu-i pe oamenii care locuiesc in apropierea granitei sa nu atinga sub nicio forma obiectele care seamana cu cele prezentate in poze.