Supravegherea video nu este deloc necunoscuta Occidentului, insa nicio alta tara nu a mai inregistrat o crestere la fel de spectaculoasa precum China, unde exista aproximativ sapte milioane de camere care vegheaza asupra strazilor, holurilor de hotel, intreprinderilor si chiar a institutiilor religioase, precizeaza New York Times.

O buna parte a acestei cresteri este motivata de aceleasi argumente care sunt luate in considerare si in Occident: cresterea ratei criminalitatii, raspandirea ambuteiajelor si a birocratiei nejustificate etc.

Insa China mai detine o preocupare importanta: controlarea ordinii publice si monitorizarea opozitiei. Unii aparatori ai drepturilor omului se tem de faptul ca intalnirea dintre imbunatatirea tehnologiei si lipsa unor restrictii legale privind supravegherea video ar putea conduce catre un veritabil control asupra societatii, tipic orwellian.

Inca nu este clar in ce masura supravegherea video din China este controlata de Guvern. Ministerul Securitatii Statului a precizat in urma cu un an ca politia a instalat 2.75 milioane de camere pe tot cuprinsul tarii, in special in spatiile publice urbane si a cerut fortelor locale de politie sa plaseze mai multe astfel de dispozitive in zonele rurale.