Presedintele Belarusului, Alexander Lukashenko, si-a exprimat miercuri dorinta ca tara sa si S.U.A. sa scrie "o noua pagina" in istoria relatiilor sale bilaterale, ne informeaza Ria Novosti.

"Prin eforturi comune putem aduce relatiile Belarus - S.U.A la un asemenea nivel, astfel incat interesele celor doua tari sa se intalneasca", a precizat Lukashenko intr-o scrisoare aniversara adresata presedintelui S.U.A., care a implinit miercuri varsta de 49 de ani.

In ultimii ani relatia dintre aceste doua tari nu a fost una productiva. In 2007, Washington-ul a impus un set de sanctiuni companiei petrochimice Belneftekhim controlate de stat si a inghetat actiunile filialelor americane, in completarea interdictiilor de calatorie si a inghetarii activelor inaltilor functionari, inclusiv pentru Alexander Lukashenko,mediatizat in 2006 pentru incalcarea drepturilor omului si a principiilor democratice.

Ca raspuns la aceste masuri restrictive Lukashenko l-a expulzat pe ambasadorul S.U.A din Minsk si si-a revocat ambasadorul din S.U.A., motivand ca Washington-ul trebuie sa reduca numarul angajatilor sai din cadrul ambasadelor.

De indata ce a fost numit de Washington "ultimul dictator al Europei", Lukashenko a declarat anul trecut ca tara sa este pregatita sa restabileasca relatiile diplomatice cu S.U.A. din momentul in care sanctiunile aplicate statului Belarus vor fi anulate.

Cu toate acestea Barack Obama a prelungit perioada de aplicare a sanctiunilor impotriva Belarusului cu inca un an, motivand ca desi cateva imbunatatiri ale climatului politic din statul ex-sovietic pot fi observate, "anumite probleme grave cu care aceasta tara se confrunta raman valabile".