Cei 10 pe care curentul nu-i lasa reci. Protejati doar de o salopeta subtire din fibra de carbon ce costa 6.000 de euro bucata, zece electricieni romani isi risca viata lucrand acrobatic pe firele de inalta tensiune prin care curg 400.000 de volti. Pentru aceasta munca, sunt platiti cu salarii cuprinse intre 800 si 1.500 de lei. "Mai greu a fost prima oara. Eram ingrozit cand stiam ca trebuie sa merg pe un fir prin care trec 400.000 de volti. Ajuns sus, iti dai seama ca e ceva ce nu vede oricine, poate doar pilotii de avioane. Te bate vantul, e toata lumea sub tine, vezi pana-n Ucraina. Odata eram pe sarma la 145 de metri deasupra Dunarii si o barja a intors fix sub mine", isi descrie munca Paul Lucian (32 ani), unul din cei zece "electricieni zburatori" de la SMART Sibiu, antrenati sa se urce acrobatic pe firele de inalta tensiune si sa repare defectiuni ce nu pot fi remediate decat cu liniile in functiune. Fara acesti baieti, regiuni intregi din Romania ar risca sa se cufunde in intuneric. Integral in Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum sa risipesti banii din privatizari: CFR Marfa, data pe pensii si salarii. Ministerul Transporturilor a definitivat strategia de vanzare a CFR Marfa. Banii obtinuti vor fi folositi pentru finantarea domeniilor bugetare deficitare. Mai exact vor acoperi gaurile de finantare a Guvernului. Societatea CFR Marfa, care opereaza jumatate din transportul feroviar din Romania, risca sa o ia pe urma altor active importante ale statului, cum ar fi BCR, privatizate si cu banii obtinuti din privatizare disparuti fara urma. Potrivit strategiei de privatizare a societatii, banii obtinuti, estimati anterior de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, la un miliard de euro, vor fi folositi "in scopul cresterii veniturilor bugetare necesare finantarii suplimentare in domeniile prioritare deficitare in privinta resurselor bugetare". Tradusa, aceasta exprimare alambicata spune ca banii vor merge la buget, de unde vor fi repartizati cum va dori Ministerul Finantelor. Inegral in Romania Libera.

Corturile sunt interzise in Delta! Instalarea corturilor, cu exceptia locurilor de campare autorizate, este interzisa in Delta Dunarii, de mai bine de o luna. Inca din iulie, ca urmare a conditiilor hidrometeorologice nefavorabile din acea perioada si avand in vedere prognoza pentru perioada imediat urmatoare, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a anuntat ca in perimetrul rezervatiei este interzisa instalarea corturilor in afara locurilor de campare autorizate, amenajate si dotate corespunzator cerintelor igienico-sanitare, masura urmand sa se mentina pe o perioada nedeterminata. "Adresam vizitatorilor Rezervatiei rugamintea ca, pentru siguranta lor sanitara, sa foloseasca numai spatiile de cazare autorizate existente in localitatile din Delta Dunarii si din zonele invecinate", a precizat guvernatorul ARBDD, Grigore Baboianu. Integral in Romania Libera.

Tepe imobiliare, "vizate" de notari. 100 de familii nu-si pot recupera banii de la un constructor deoarece contractele nu au fost autentificate. Sute de clujeni care au platit zeci de mii de euro unui dezvoltator imobiliar s-au trezit si fara apartamente, si fara posibilitatea de a-si recupera banii. Motivul: constructorul si-a cesionat afacerea si a disparut, iar antecontractul semnat la notar nu are valoare, fiind autentificate doar semnaturile celor doua parti, nu si continutul documentului. Integral pe EVZ.ro.

Canalizare si apa curenta pentru satul lui Basescu. Zilele trecute, primaria comunei iesene Gorban a semnat un contract de 7,6 milioane de lei fara TVA pentru cea mai mare investitie din localitate. Banii vor merge in proiectul pentru infiintarea unei retele de alimentare cu apa, a uneia de canalizare, precum si constructia unei statii de epurare. Toate doar satului Podu Hagiului, locul de bastina a lui Dumitru Basescu, tatal presedintelui Romaniei. Integral in Gandul.

Mamaia "proletara" si Mamaia "de fite", despartite de un gard virtual. Dupa ce ai luat la pas Mamaia, in minte nu ti se contureaza o imagine unitara. Care este, de fapt, adevarata fata a statiunii: cea a plajelor private - unde doamne elegante sorb, la umbra baldachinelor, cocktail-uri din pahare cu umbrelute - sau cea a tarmului din sud, cu alge, scoici si gunoi dosit pe sub copaci? De pilda, la sud de Cazinou, plaja este destul de murdara, iar cel mai mare lux este aici inchirierea, cu 10 lei pe zi, a unui sezlong din plastic. In schimb, de la nord de Cazinou incep plajele private aferente hotelurilor de patru si de cinci stele, cu paturi invelite in cearsafuri albe, printre care se plimba ospatari dichisiti, gata sa raspunda oricarei dorinte a clientilor. Integral pe EvZ.ro..

Portretul familiei lovite dur de criza. Romanii cei mai loviti de criza sunt orasenii familisti, cu doi copii in intretinere, iar capul familiei are intre 40 si 45 de ani, arata un raport al Ministerului Muncii. In urma cu doi ani, familia Mastacan ducea o viata relativ decenta. Din cauza crizei si-a pierdut jumatate din venituri si acum traieste de pe o zi pe alta. Familia Mastacan e chiriasa intr-un apartament modest cu doua camere, situat intr-un cartier din nordul orasului Galati. Vasile (40 de ani) si Mihaela (34 de ani) au doi copii, Lucian George (9 ani) si Andrei Madalin (2 ani), iar problemele i-au coplesit. O locuinta a lor nu si-au putut permite nici cand Mihaela avea serviciu. Cu atat mai putin acum cand si l-a pierdut si s-a pomenit ca nici macar nu poate beneficia de indemnizatia de 600 de lei pe luna pentru cresterea copilului. Integral in Adevarul.

Articolul de 50.000 de euro din Gandul: extraordinara poveste a Soniei, fetita care i-a cucerit inima Domnului Anonim. Cand a citit acum doua saptamani in arhiva ziarului Gandul povestea Soniei Conovaru, fetita care nu-si aude inima cand bate, un barbat din Timisoara a donat 50.000 de euro asociatiei care a infiintat primul departament de chirurgie cardiopediatrica din Bucuresti, la Spitalul "Marie Curie". In curand, aici ar putea fi operati copiii cu malformatii cardiace, daca Ministerul Sanatatii aproba bugetul de functionare si schema de personal. Banii primiti de la barbatul care vrea sa ramana anonim au venit pe neasteptate. Alexandru Popa, sufletul asociatiei non-profit "Inima copiilor", unul dintre sustinatorii proiectului de infiintare a unei sectii de cardiochirurgie pediatrica la Spitalul "Marie Curie" din Bucuresti, nu cauta explicatii in spatele acestei donatii.