Poporul kenyan a votat in favoarea unei noi constitutii. Kenyenii au votat in favoarea adoptarii unei noi constitutii intr-un referendum care s-a desfasurat in conditii pasnice. Acest lucru poate schimba intregul peisaj politic al tarii care detine cea mai mare economie din estul Africii, scrie Reuters. Conform rezultatelor oficiale partiale din majoritatea sectiilor de votare, 69 de procente din sufragii au fost exprimate in favoarea noii legi fundamentale, un avantaj care asigura victoria pentru sustinatorii constitutiei. Presedintele statului, Mwai Kibaki, a salutat rezultatul referendumului, considerand ca acesta reprezinta "o innoire a natiunii kenyene".

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Un presupus agent israelian implicat in cazul uciderii unui lider Hamas va fi extradat. Un presupus agent israelian banuit de implicare in cazul uciderii liderului Hamas Mahmoud al-Mabhouh va fi extradat in Germania pentru a fi judecat sub acuzatia de spionaj, a declarat joi Curtea poloneza de Apeluri pentru CNN. Se crede ca israelianul i-a facilitat accesul la documente false celui care l-a asasinat pe liderul Hamas in Dubai. Barbatul a fost arestat acum doua luni in Polonia, fiind cautat in legatura cu procurarea unui pasaport german fals, extradarea sa fiind ceruta de autoritatile de la Berlin. Mahmoud al-Mabhuh, membru fondator al aripii militare a miscarii Hamas, a fost gasit mort in ianuarie in camera sa de hotel din Dubai, politia considerand ca Mossadul este responsabil pentru uciderea sa.

Generalul David Petraeus a clarificat regulile impuse pentru atacurile aeriene NATO din Afganistan. Noul comandant al fortelor aliate din Afganistan, generalul David Patraeus, a emis o directiva tactica miercuri care reglementeaza utilizarea atacurilor aeriene, lansand in acelasi timp si un apel pentru protejarea populatiei civile de catre soldati, scrie Reuters. Oficialii din Statele Unite sunt insa ingrijorati ca o atentie prea mare pentru siguranta civililor ar putea reprezenta o primejdie suplimentara pentru vietile soldatilor americani. In replica, Petraeus a afirmat ca regulile vor fi interpretate strict dupa prevederile lor, comandantii subordonati neavand permisiunea sa faca concesii in afara cadrului acestora fara permisiunea sa.

Premierul britanic recunoaste ca a gresit cand a afirmat ca Iranul detine bomba atomica. Downing Street a emis un comunicat in care se afirma ca premierul David Cameron "s-a exprimat gresit" in timpul unui dialog cu electoratul in care a sugerat ca Iranul are deja bomba atomica, scrie The Telegraph. Cu acelasi prilej, Cameron a fost acuzat de un pensionar ca isi "denigreaza tara", dupa ce a sugerat ca Marea Britanie a secondat Statele Unite in lupta contra nazismului din Cel de-al Doilea Razboi Mondial. Noile gafe ale premierului britanic au aparut dupa ce, saptamana trecuta, David Cameron a acuzat Pakistanul ca "exporta teroare" si a afirmat ca palestinenii din Gaza traiesc intr-un "lagar de detentie".

Trei israelieni, acuzati de spionaj in favoarea Siriei. Trei cetateni israelieni au fost acuzati de spionaj in favoarea Siriei, conform unei declaratii facute joi de catre guvernul israelian. Cei trei barbati au fost arestati luna trecuta, insa judecatorul a hotarat atunci ca informatiile despre caz sa nu fie facute publice pentru moment. Inculpatii sunt acuzati de contacte cu agent strain, trafic de informatii si conspiratie la comiterea unei infractiuni, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei, Micky Rosenfeld. Se crede ca barbatii planuiau sa rapeasca un pilot sirian care a dezertat in Israel in 1989, scrie CNN.

Secretarul general al ONU, dat in judecata pentru discriminare. Un avocat american l-a dat in judecata pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, pentru discriminare sexuala si rasiala, dupa ce i-a fost blocata in repetate randuri numirea pe un post cheie. Avocatul Robert Appleton pretinde un milion de dolari pentru daune morale si 500.000 de dolari despagubire pentru salariile pierdute, pretinzand ca promovarea i-a fost refuzata pe criterii de sex si nationalitate. O comisie interna l-a desemnat pe Appleton drept singura persoana calificata sa conduca departamentul de investigatii al Biroului pentru Servicii Interne al ONU, insa Ban Ki-moon a insistat ca ocupantul postului sa fie desemnat dintr-un grup de trei candidati care sa ilustreze diversitatea geografica si care sa cuprinda cel putin o femeie. Integral in The Telegraph.