Romania expirata. Calatorim pe drumuri neamenajate sau pline de gropi, utilizam autobuze care si-au depasit demult durata de viata si locuim in blocuri vechi, cu instalatii supralicitate. Mare parte din infrastructura pe care ne bazam are nevoie urgenta de reparatii. Fie ca este vorba despre trenurile si infrastructura feroviara care se transforma pe zi ce trece intr-un pericol sau despre sistemul de incalzire ale caror pierderi uriase le suporta sute de mii de romani, problemele apar neincetat si sunt din ce in ce mai greu de rezolvat. Dupa 20 de ani de carpeli, Romania se apropie de termenul de expirare - constructiile noi au fost implantate doar pe alocuri, in timp ce modernizarile sistemelor lansate inainte de anii '90 troneaza in dosare pe care s-a depus praful. Integral pe EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Securistul care-i vana pe anticomunistii din Apuseni. Ioan Rigo, fost maior de Securitate in perioada 1948-1960, povesteste cum erau descoperiti luptatorii anticomunisti din munti si modul in care se derulau interogatoriile din beciurile Militiei. Ioan Rigo, fost ofiter de Securitate in perioada 1948- 1960, are acum 88 de ani si locuieste in zona Garii din Cluj-Napoca. Rigo a acceptat sa povesteasca pentru EVZ modul in care se derulau actiunile de prindere a partizanilor anticomunisti din Muntii Apuseni.

Captivi in lumea lor: drama copiilor autisti. Se exprima mai greu, dar sunt copii speciali. Asa isi vad parintii copiii autisti, insa drama lor incepe unde se termina bunavointa societatii. Mihaela Stan traieste de doua ori suferinta prin care trece un parinte dupa ce afla ca are un copil cu autism. Are gemeni, care au acum sapte ani si jumatate, amandoi diagnosticati cu autism cand aveau aproape doi ani. De atunci, a trebuit sa se lupte nu numai cu lipsa ajutorului de specialitate in Romania, dar mai ales cu lipsa de intelegere a oamenilor. In timp ce specialistii dau o definitie mecanica autismului - tulburare a creierului care interfereaza adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur, parintii isi considera copiii "speciali, deosebiti, chiar geniali". Integral in EVZ.

Avem grau si de export. Painea nu se scumpeste. Decizia Rusiei de a interzice exporturile de cereale incepand din 15 august a ridicat cotatia graului la bursele internationale la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Cu toate acestea, reprezentantii agricultorilor si procesatorilor spun ca, deocamdata nu sunt motive de ingrijorare cel putin pentru urmatoarele trei luni, pe piata interna existand stocuri suficiente de grau. Integral in Romania Libera.

500 de milioane de euro pentru un Turceni "verde". Turceni 6 va fi prima termocentrala in care dioxidul de carbon nu va mai fi eliminat in atmosfera, urmand ca acesta sa fie captat, iar apoi stocat in pamant. Romania va propune spre finantare Uniunii Europene un proiect-pilot de captare si stocare a dioxidului de carbon din gazele de ardere emise de grupul 6 al Termocentralei Turceni. Daca proiectul romanesc va fi desemnat castigator, UE va finanta realizarea unei astfel de instalatii cu jumatate din costuri, restul urmand sa fie alocat prin bugetul de stat. Din totalul de 12 proiecte care pot fi finantate, sapte au fost deja desemnate. Proiectul romanesc presupune investitii de peste 500 milioane de euro. Tehnologia de captare si stocare a dioxidului de carbon, cunoscuta la nivel mondial sub abrevierea CCS - Carbon Capture and Storage - se afla in faza experimentala. Scopul acesteia il reprezinta diminuarea drastica a dioxidului de carbon din gazele rezultate, prin arderea combustibililor fosili, considerate a fi principala cauza a efectului de sera. Integral in Romania Libera.

Vanghelie, campionul pomenii de urgenta. Primaria Sectorului 5 a acordat cele mai multe ajutoare sociale dintre primariile de sector. Varful acestora a fost inregistrat anul trecut, in plina perioada electorala. Aproape 35.000 de locuitori ai Capitalei au primit ajutoare de urgenta din partea primariilor de sector, de la inceputul anului 2009 pana in prezent. Valoarea totala a acestor ajutoare financiare se ridica la aproximativ 8,2 milioane de euro, iar campionul este primarul PSD Marian Vanghelie: in sectorul 5, peste 22.000 de persoane au primit bani de la primarie sub forma de ajutor de urgenta. Integral in Romania Libera.

Zeci de mii de bucuresteni au devenit turisti navetisti pe litoral. Turismul de o jumatate de zi tinde sa inlocuiasca turismul de weekend, devenit, la randul sau, prea costisitor pe timp de criza. Zeci de mii de bucuresteni au ales sa plece la mare dimineata si sa se intoarca in aceeasi zi, noaptea, dupa ce tarifele la cazare au inceput sa creasca. Politistii spun ca primul val de turisti a pornit pe Autostrada Soarelui vineri dimineata. "Au fost vreo 20 de mii de masini. Spre seara, aproximativ 20 de mii de masini se intorceau spre Bucuresti. Ne-am dat seama ca trebuie sa ne reorientam planul de actiune. Nu mai aveam de-a face cu un simplu turism de weekend. Foarte multi, din considerente economice, preferau sa nu ramana peste noapte". Integral in Gandul.

Nu se mai pot cumpara arme cu gaz doar cu buletinul. Guvernul a inasprit conditiile de detinere a armelor de foc, dupa ce a fost nevoit sa se conformeze normelor europene in domeniu. Este vorba despre Directiva 51/2008 a Consiliului, care trebuia transpusa in legislatia nationala a statelor membre. Noile masuri completeaza modificarile din 2008, cand, pe fondul valurilor de violenta din strada, pana si conflictele pe locurile de parcare se transau cu pistolul. La propunerea ministrului de Interne, Vasile Blaga, Guvernul a decis, miercuri, inasprirea regimului armelor neletale. Persoanele care vor sa intre in posesia acestora vor fi supuse unui examen psihologic si nu trebuie sa fi avut condamnari penale pentru fapte cu violenta. Integral in Gandul.

Statul plateste sute de revolutionari turnatori. Dosarele de la CNSAS scot la lumina modul in care anumite personaje si-au turnat familia, colegii, rudele si au spionat in favoarea regimului comunist, iar dupa 1989 au beneficiat de avantajele oferite de statutul de revolutionar cu patalama. Ziarul "Puterea" va prezinta in exclusivitate promotia 2009, deconspirata de CNSAS, care cuprinde peste o suta de revolutionari ce au fost trimisi in fata instantei pentru a se stabili calitatea de colaborator sau lucrator al Securitatii. Lista vine la scurt timp dupa ce am prezentat "vlastarele" Securitatii plantate in administratia locala, Guvern, Ministerul de Externe si in societatea civila. Dupa Revolutie am asistat la un adevarat sport national in ceea ce priveste eliberarea certificatelor de revolutionar, aducand o multime de avantaje celor care au stiut cum sa puna mana pe un astfel de document.