Mehdi Karroubi, liderul reformist din Iran, declara ca "sanctiunile au oferit o scuza guvernului de a suprima opozitia, acuzandu-le pentru situatia instabila in care se afla tara in momentul de fata", ne informeaza Guardian. ​

In primul sau interviu acordat unui ziar britanic care a provocat neliniste pe scara larga, Karroubi a acuzat SUA si Marea Britanie pentru adoptarea unor politici neproductive de combatere a programului nuclear suspect detinut de Iran, descriind sanctiunile ca fiind un cadou oferit regimului iranian.

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o noua serie de sanctiuni impotriva Iranului in luna iunie, dupa ce S.U.A. si Marea Britanie, care considera ca Iranul urmareste in mod secret sa dezvolte arme nucleare, a obtinut sprijin din partea Rusiei si a Chinei. Uniunea Europeana a impus ulterior masuri restrictive suplimentare.

In interviul acordat Karroubi a declarat: "Pe de o parte, manipularea economiei de catre guvern a cauzat recesiunea si cresterea inflatiei in interiorul tarii, care au lovit profund populatia Iranului si au contribuit la inchiderea a numeroase fabrici. Pe de alta parte, exista sanctiuni care doar consolideaza un guvern ilegitim."