Statele Unite vor contribui cu echipamente de stingere a incendiilor si alte provizii in valoare de 4.5 milioane dolari, pentru a ajuta la lupta impotriva incendiilor masive din Rusia, potrivit reprezentantilor administratiei prezidentiale, relateaza CNN. Presedintele Barack Obama si-a exprimat "cele mai profunde condoleante" presedintelui rus Dmitri Medvedev, joi, pentru "pierderile rusesti in incendii".

Incendii de padure devastatoare in centrul RusieiFoto: Reuters

"Presedintele i-a transmis presedintelui Medvedev ca monitorizeaza situatia indeaproape si ca Statele Unite vor raspunde cererii Rusiei pentru asistenta tehnica in combaterea incendiilor", se arata intr-un comincat emis de Casa Alba.

Incendiile violente din ultimele zile s-au extins in apropiere de centrul de cercetare nucleara din Sarov. Mii de pompieri au fost trimisi la rezervatia naturala din apropierea centrului de cercetare din Sarov, un oras inca inchis pentru straini, la fel ca in perioada sovietica, pentru a tine sub control flacarile. "Incendiul care a aparut in partea de est a rezervatiei naturale in urma cu doua zile s-a extins semnificativ, iar, in prezent, reprezinta un real pericol," a declarat reprezentantul Ministerului pentru Situatii de Urgenta pentru regiunea Mordovia, generalul maior Viaceslav Kormilitsyn.

La inceputul acestei saptamani, ministerul rus pentru Situatii de Urgenta le-a ordonat pompierilor sa isi intensifice eforturile pentru a stinge incendiile care ameninta un alt centru de cercetare nucleara din muntii Ural, scrie AFP. Ministrul Serghei Shoigu le-a recomandat oficialilor din regiune ca echipele de pompieri sa lucreze toata noaptea pentru ca centrul nuclear de la Snezhinsk sa nu fie afectat de flacari.