Printul Carlos Hugo de Bourbon de Parma a murit miercuri dimineata in Barcelona, la varsta de 80 ani. Printul Carlos suferea de cancer, anunta AFP.

Nascut la Paris in 1930, fiu al Ducelui Xavier de Parma si al Ducesei Madeleine de Bourbon-Busset, Carlos s-a casatorit in anul 1964 cu printesa Irina a Olandei. Pentru ca printul Carlos era pe linie sucesorala unul dintre pretendentii tronului Spaniei si faptul ca era catolic intr-o Olanda majoritar protestanta au creat o anumita stare de tensiune in interiorul curtii regale olandeze.

Printesa Irina a renuntat insa la dreptul sau sucesoral la tronul Olandei, loc ocupat de mama sa Juliana si s-a convertit la catolicism. Regina Juliana a urmarit nunta fiicei sale la televizor, neparticipand la ceremonie de teama ca nu cumva familia regala a Olandei sa fie folosita propagandistic de catre miscarea carlista care sustinea venirea pe tronul Spaniei a Printului Carlos.

Carlos si Irina au divortat in anul 1981, la scurt timp dupa ce printul a renuntat la dreptul sau de mostenire asupra tronului spaniol.

Trupul printului Carlos va fi depus la Palatul Noordeinde unde familia isi va lua ramas bun de la el, apoi va fi transportat in Italia pentru a fi inmormantat in cripta familiei din Parma. Ceremonia religioasa se va oficia la Madrid.