De ce s-a certat Ponta cu Geoana. Puterea mogulilor in partid, alianta cu PNL, proiectul suspendarii lui Basescu si intrarea la guvernare acestea au fost mizele confruntarii dintre fostul si actualul presedinte al PSD. Sa-l atace frontal pe Traian Basescu? Umar la umar cu PNL si mogulii sa-l suspende si sa-i smulga puterea din maini? Sau sa astepte erodarea PDL si consolidarea imaginii PSD, astfel incat sa castige detasat alegerile din 2012? Drumul pe care urma sa fie impins PSD a fost miza conflictului deschis dintre actualul presedinte al PSD, Victor Ponta, si fostul lider, Mircea Geoana. Cearta, desi surprinzatoare pentru unii, nu a aparut din senin. Dincolo de frustrarile si resentimentele generate de ultimul Congres PSD care i-a impartit in castigatori si invinsi, divergentele dintre Ponta si Geoana au avut o miza reala: strategia politica a partidului. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum au supravietuit o parte dintre bebelusi la 200 de grade C. In ecuatia supravietuirii unor bebelusi intr-o sala in care se presupune ca au fost 200 de grade Celsius intra multe elemente. "Toti copiii aflati in incubatoare erau in viata in momentul interventiei pompierilor. Doi dintre micuti, gemeni, erau impreuna intr-un incubator", explica un reprezentant al pompierilor. Trei copii morti imediat, care cantareau peste 2 kg, erau pe mesele de infasat. Temperatura maxima vehiculata de procurori, 200 de grade C, nu s-a atins peste tot. "Daca ar fi fost tot timpul aceasta temperatura nu ar fi existat supravietuitori. Cand s-au spart usile, focul a luat oxigen si caldura a crescut. Acesta este momentul in care in camera puteau fi 200 de grade C, dar spre tavan", considera medicul legist Gheorghe Alexandru. Integral in EVZ.

Cum a scos mafia asiatica 600 milioane de dolari din Romania. Investigarea activitatii unor grupari asiatice care opereaza in complexul Dragonul Rosu scoate la iveala un sistem similar celui mafiot. Procurorii au stabilit ca unii dintre liderii retelei aveau conexiuni la varful grupului de firme Niro, controlat de Dumitru Nicolae. Primele rezultate ale unei anchete derulate de procurorii Directiei pentru Investigarea Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) pun in lumina miza uriasa care se ascunde sub unele standuri din Dragonul Rosu: aproape 600 milioane dolari, bani care au fost scosi din Romania numai in ultimii patru ani prin tranzactii vamale frauduloase si spalare de bani. Romania Libera a documentat cine sunt personajele-cheie ale acestor operatiuni si cum anume se deruleaza acestea. Integral in Romania Libera.

Cum ne scot occidentalii somerii din criza. Criza nu ii descurajeaza pe toti somerii din Ardeal. Multi dintre cei ramasi fara slujba supravietuiesc gratie apetitului occidentalilor pentru fructele de padure romanesti. Reprezentantii Directiei Silvice Cluj estimeaza ca, in acest an, din zona de munte a judetului vor fi stranse aproximativ 300 de tone de afine. "Pretul fructelor de padure creste pe masura ce fructele se apropie de oras, adica direct proportional cu distanta pe care o parcurg vanzatorii", spun reprezentantii Directiei Silvice Cluj. Daca in zona Muntelui Baisorii, un kilogram de afine costa 6 lei, jos, in comuna, costa 8 lei, iar in Cluj-Napoca ajunge si la 10 lei. O mare parte din fructele culese de pe camp vor ajunge, dupa procesarea primara, la export. Integral in Romania Libera.

Drama de la Giulesti: Trei maternitati din Capitala nu pot ingriji prematuri. Trei maternitati din Bucuresti - Cantacuzino, cea a Spitalului Universitar de Urgenta si Polizu - nu pot interna gravide care ar putea naste prematur. Primele doua nu au incubatoare libere, dupa ce i-au primit pe bebelusii arsi de la Maternitatea Giulesti, iar a treia se afla intr-un proces de igienizare pana la sfarsitul lunii. In Capitala mai functioneaza maternitatea Spitalului Elias, cea din cadrul Spitalului "Sfantul Ioan" si cea de la Spitalul "Sfantul Pantelimon". Primaria va pune in functiune o linie TelVerde unde vor putea fi sesizate probleme din cele 21 de spitale administrate de PMB. Cinci bebelusi si-au pierdut viata saptamana trecuta in incendiul care a cuprins sala de Terapie Intensiva a Maternitatii Giulesti. Starea de sanatate a celorlalti sase bebelusi era ieri stabila. Integral in Romania Libera.

Povestea campionilor mondiali care castiga 1.500 de lei pe luna. Dublu medaliat cu aur la Poznan, moldoveanul Mihalachi va fi angajat ca agent de politie la Dinamo, iar Dumitrescu, colegul sau de canoe, va fi inaintat in grad. Acum mai bine de o luna, la Campionatele Europene de kaiac-canoe, Romania castiga o medalie de aur si una de bronz prin echipajul Dumitrescu - Mihalachi. Imediat dupa aceasta performanta, celor doi li s-a prezis un viitor stralucit. Iar cel care ii lauda era un nume cu greutate in sportul romanesc: Ivan Patzaichin. Integral in Gandul.

Ziaristi romani in goana dupa aur. 20 de formatori de opinie si oameni influenti din mass-media romaneasca au plecat in Noua Zeelanda la invitatia companiei Rosia Montana Gold Corporation. Jurnalistii Robert Turcescu, Emil Hurezeanu si Mihai Tatulici au acceptat de la controversata companie o excursie ce costa aproximativ 10.000 de euro de persoana. La sfarsitul saptamanii trecute, 20 de formatori de opinie si sefi din presa romaneasca au luat drumul Noii Zeelande la invitatia Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), companie care incearca de ani buni sa inceapa sapaturile in mina de aur de la Rosia Montana. Integral in Adevarul.

Jucariile noi depuse in memoria bebelusilor morti la Giulesti au fost furate. Persoane necunoscute au furat o parte dintre jucariile depuse in fata Maternitatii Giulesti, unde cinci bebelusi au murit ca urmare a tragicului eveniment petrecut luni. Foarte multi oameni au mers saptamana trecuta la Maternitatea Giulesti pentru a depune lumanari, flori si jucarii in momoria celor cinci bebelusi decedati in incendiul de luni. Jucariile nu au stat foarte mult pe treptele si la gardul maternitatii, pentru ca mai multi indivizi le-au furat, in special pe cele noi, cu eticheta pe ele. "Am vazut oameni, imbracati la costum, care au plecat cu bratele pline de ursuleti de plus. Au ales papusile cele mai frumoase si alea cu eticheta. Nu pot sa cred ca cineva poate face asa ceva", a declarat un martor. Integral in Adevarul.