Iranul a inaintat o cerere Rusiei prin care ii propune producerea, in comun, de combustibil nuclear pentru noul sau reactor, precum si pentru orice alte uzine viitoare, potrivit mass-mediei locale, informeaza FoxNews. Propunerea reprezinta o incercare a Teheranului de a obtine un anumit control asupra procesului de productie a combustibilului nuclear de la uzina din Bushehr, Iran.

Reactorul principal de la BushehrFoto: Reuters

"Am facut o propunere Rusiei pentru a infiinta un consortiu sub licenta Rusiei, care va permite ca o parte din activitati sa se desfasoare in Rusia, o parte in Iran. Noi ar trebui sa aratam lumii capacitatea noastra de productie a uraniului si de transformare a acestuia in combustibil nuclear", a declarat seful organizatiei de energie atomica din Iran, Ali Akbar Salehi. Salehi, care este, de asemenea, vicepresedinte al Iranului, a declarat ca Moscova " studiaza, in prezent, propunerea".

Statele Unite si aliatii sai au incetat sa se mai opuna actiunilor de la centrala nucleara de la Bushehr dupa ce Rusia a promis sa se ocupe de toata cantitatea de combustibil nuclear pentru a se asigura ca niciun material nu este folosit in vreun posibil program iranian de fabricare a armelor nucleare. Cea mai recenta propunere a Iranului, pentru a avea chiar si un rol secundar in procesul de fabricare a combustibilului nuclear ar putea starni reactii negative din partea Occidentului.​

Cu ajutorul Moscovei, Iranul a inceput, sambata sa incarce combustibil in prima sa centrala nucleara de la Bushehr, in ciuda temerilor comunitatii internationale ca urmareste realizarea bombei atomice.