Franta nu face legatura dintre aderarea Romaniei la spatiul Schengen si chestiunea rromilor, a declarat vineri, la RFI, ambasadorul Frantei in Romania, Henri Paul. Aflat la Paris, oficialul francez a asistat la toate intalnirile pe care o delegatie din Romania le-a avut cu ministri francezi.

Henri Paul spune ca intalnirile s-au desfasurat intr-un cadru prietenesc si ca nu exista relatii tensionate intre cele doua tari.

"Eu nu vad riscuri de rasism si xenofobie. Vad ca majoritatea celor care se intorc in Romania vin in cadrul repatrierilor voluntare. Exista si cateva expulzari, dar dupa cum stiti, Franta nu expulzeaza decat cazuri individuale ale unor persoane aflate in situatie ilegala. Nu vad deci premisele nici unor probleme rasiale sau de alta natura. Cred ca e vorba mai curand de putina inflamare mediatica", a subliniat diplomatul francez.

El a adaugat ca Franta nu se teme de criticile de la Bruxelles si ca "ar fi ciudat ca Bruxelles-ul sa ne faca reprosuri, intrucat ceea ce facem azi am facut si in ultimii ani".

Intrebat daca aderarea Romaniei la spatiul Schengen este pusa sub semnul intrebarii din cauza problemei integrarii romilor, Henri Paul a afirmat: "Ascultati. In cursul acestor intalniri nu s-a vorbit deloc despre asta. Nici in discursul prim-ministrului sau al presedintelui Frantei nu a fost evocata aceasta chestiune. (...) Franta in mod oficial nu face legatura intre aderarea la Schengen si chestiunea rromilor. Nu e un subiect de actualitate".