Irakienii considera ca razboiul nu se va sfarsi, in ciuda retragerii americane. Mesajul transmis in acest week-end de catre presedintele Barack Obama, care afirma ca "Irakul va incepe sa isi planifice propriul traseu" a fost receptionat pozitiv de catre americanii care doreau incheierea razboiului, insa a declansat un val de ingrijorari cu privire la viitor in randul populatiei irakiene, scrie Reuters. "Razboiul nu se termina. Lupta impotriva terorismului va continua aici", a declarat Nuri al-Mossawi, in varsta de 51 de ani, locuitor al Bagdadului. Acesta a mai apreciat ca "retragerea americana are loc prea devreme, deoarece armata irakiana este insuficient dezvoltata". Obama a afirmat sambata ca incetarea operatiunilor militare americane din Irak reprezinta indeplinirea unei promisiuni facute in timpul campaniei electorale din 2008 si anume incheierea razboiului de 7 ani si jumatate lansat de catre George W. Bush.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Un cantaret a fost pedepsit cu 39 de lovituri de bici de catre rabinii israelieni. Un cantaret care a sustinut un spectacol in fata unui public mixt, alcatuit din femei si barbati, a primit 39 de lovituri de bici pentru "a se cai", conform unei hotarari luate de o adunare de rabini miercuri. Rabinul Amnon Yitzhak, fondatorul organizatiei Shofar, menita sa ii aduca pe evrei "inapoi la religie" si-a propus sa lupte impotriva spectacolelor muzicale cu audienta mixta, scrie The Jerusalem Post. Intr-un videoclip al adunarii, postat pe web site-ul Shofar, un rabin membru al organizatiei a afirmat ca cei care ii influenteaza pe altii sa pacatuiasca, precum cantaretii in ale caror spectoacole barbatii si femeile se intalnesc si danseaza, nu vor avea loc in lumea viitorului.

Un barbat francez, acuzat de uciderea unui tigan. Un barbat francez, in varsta de 33 de ani, a fost acuzat oficial de uciderea prin injunghiere a unui tigan de 15 ani, de aceeasi nationalitatea, incident ce survine in timpul campaniei guvernamentale indreptate impotriva minoritatilor fara domiciliu stabil. Suspectul, un somer care locuieste impreuna cu mama sa, a fost arestat duminica, fapta petrecandu-se vineri in orasul sudic Beziers, scrie AFP. Comunitatea tiganeasca locala planuieste pentru un mars al tacerii in ziua de luni. Presedintele Nicolas Sarkozy a lansat recent o campanie pentru expulzarea imigrantilor fara domiciliu, mai multi tigani ce se aflau ilegal pe teritoriul Frantei fiind deja expulzati.

Israelul si palestinienii isi afirma pozitiile inainte de inceperea negocierilor pentru pace. Liderii israelieni si palestieni se afla in pragul inceperii negocierilor directe de pace la Washington, primele asemenea convorbiri din 2008 pana astazi. Inainte de inceperea discutiilor, premierul israelian Benjamin Netanyahu, a declarat ca se asteapta la progrese si succes daca ambele parti vor lua in serios aceste demers, exprimandu-si dorinta pentru ajungerea la un acord care sa asigure pacea si stabilitatea in regiune. Presedintele autoritatii palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat ca merge la Washington cu sustinerea guvernelor arabe, avand drept obiectiv obtinerea "libertatii si sigurantei" pentru poporul sau. Palestinienii doresc ca Israelul sa se retraga din Ierusalimul de Esti si sa opreasca constructia de noi asezari in teritoriile ocupate, considerand ca guvernul de la Tel Aviv va fi responsabil pentru un eventual esec al negocierilor, scrie CNN.

Mii de persoane evacuate din imprejurimile unui vulcan activ situat in insula Sumatra. Mii de indonezieni au fost evacuati din apropierea unui vulcan duminica, dupa ce acesta a erupt pentru prima data in mai mult de 400 de ani, scotand la suprafata lava si trimitand cenusa si fum la o inaltime de 5000 de metri. Eruptia muntelui Sinabung a cauzat panica in randurile satenilor din imprejurimi inainte ca evacuarea in masa sa inceapa. Trei persoane au murit de la inceputul eruptiei, doua din cauza problemelor respiratorii si a treia de infarct. Cel putin 12.000 de persoane au fost scoase din zonele de mare risc din preajma muntelui ce se inalta la o altitudine de 2.460 de metri. Centrul indonezian de vulcanologie a afirmat ca eruptia poate fi extrem de imprevizibila, deoarece se cunosc foarte putine lucruri despre comportamentul lui Sinabung, scrie Reuters.