Barack Obama extinde sanctiunile americane asupra Coreei de Nord. Presedintele american Barack Obama a inasprit luni sanctiunile financiare impuse asupra Coreei de Nord si a inghetat capitalul detinut in Statele Unite de catre 8 firme si 4 cetateni nord-coreeni. Unul dintre motivele pentru care masura a fost luata este pedepsirea Phenianului pentru scufundarea navei militare sud-coreene Cheonan, scrie Reuters. Obama a semnat un ordin executiv care la permite Statelor Unite sa blocheze bunurile si capitalul entitatilor nord-coreene care efectueaza comert cu arme si produse de lux sau care au "activitati economice ilicite" ce sustin guvernul de la Phenian. In ordinul publicat pe site-ul trezoreriei americane, liderul de la Washington a afirmat ca scufundarea navei Cheonan, precum si testele nuleare, demonstreaza ca regimul nord-coreean reprezinta "o amenintare extraordinara pentru siguranta, politica externa si economia Statelor Unite".

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Mai mult de 3.000 de politisti federali din Mexic au fost concediati. Aproximativ 3.200 de politisti federali mexicani au fost concediati incepand din luna mai a acestui an pentru randament scazut sau pentru implicare in cazuri de coruptie, a afirmat luni comisarul fedral Facundo Rosas. Dintre acestia, 465 au fost acuzati de diferite infractiuni, scrie CNN. Rosas a adaugat ca alti 1.020 de ofiteri risca sanctiuni disciplinare dupa ce au picat mai multe examinari de integritate. Printre cei concediati se afla si oficiali din Ciudad Juarez care au fost acuzati de coruptie cu mai multe saptamani in urma de catre colegii lor. In total, aproximativ 9% dintre ofiterii federali mexicani au fost concediati fara a mai putea fi angajati in structurile Politiei.

Au inceput operatiunile pentru salvarea celor 33 de mineri din Chile. Oficialii chilieni au planficat pentru luni inceperea forarii unui tunel pentru salvarea celor 33 de mineri care au ramas blocati in subteran acum mai mult de 3 saptamani. Inginerii trebuie sa foreze prin 700 de metri de roca pentru a ajunge la mineri, operatiune ce ar putea dura pana la 4 luni, conform responsabililor oficiali, scrie CNN. Minerii au ramas blocati in subteran pe 5 august si supravietuiesc datorita proviziilor care le sunt trimise de la suprafata prin trei tuburi cu diametre de aproximativ 10 centimetri. Coordonatorii operatiunii de salvare au declara luni ca vor trimite mancare in subteran in decursul urmatoarelor zile, minerii fiind nevoiti sa supravietuiasca pana acum in adapostul lor doar cu lichide. O echipa de patru persoane trimisa de NASA va sosi in Chile in aceasta saptamana pentru a le oferi minerilor asistenta mentala si comportamentala. "NASA studiaza de mult timp comportamentul omului in medii izolate", a declarat Michael Duncan, seful misiunii agentiei americane in Chile.

Sase politisti au murit in urma unor confruntari cu rebelii din Cecenia. Sase politisti au murit intr-un schimb de focuri cu insurgentii islamisti care au atacat satul natal al presedintelui cecen Ramzan Kadirov. Kadirov si-a condus personal fortele de securitate intr-o operatiune impotriva rebelilor, aparand la televizor unui morman de cadavre ale militantilor, scrie AFP. Initial, administratia prezidentiala a afirmat ca doi membri ai fortelor de ordine au fost ucisi, alaturi de 12 rebeli, insa Comitetul de Investigatii din Cecenia a descoperit ca, in realitate, 6 politisti si-au pierdut vietile. Sapte civili au fost raniti in ultima confruntare dintre militanti si fortele lui Kadirov, presedintele pro-rus al statului din Caucaz.

Italienii il ataca pe Muammar Gaddafi pentru comentariile acestuia despre Islam. Italienii au reactionat cu indignare dupa ce liderul libian Muammar Gaddafi a declarat la Roma, in fata unui auditoriu format din 500 de femei, ca toti europenii ar trebui sa devina musulmani, scrie The Telegraph. Declaratia lui Gaddafi il afecteaza si pe prietenul acestuia, premierul italian Silvio Berlusconi, care a fost criticat de membrii guvernului si de liderii opozitiei pentru relatia apropiata pe care o are cu conducatorul libian.