Patru israelieni ucisi intr-un atentat in West Bank revendicat de Hamas. Patru israelieni intre care o femeie gravida au fost ucisi in West Bank marti seara. Cei patru care se aflau intr-o masina au fost impuscati, iar autoritatile cauta in toata zona suspecti. Atacul a fost revendicat de catre Hamas si pare a fi un semnal de alarma tras de palestinieni pentru a zadarnicii discutiile israeliano-palestiniene despre pace care vor incepe la Washington. Multi dintre oficialii israelieni si palestinieni se aflau in drum spre America, reactiile oficiale asupa atentatului intarziind din aceasta cauza, informeaza New York Times.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

O profesoara de origine evreiasca din Franta a fost suspendata pentru "prea mult Holocaust". O profesoara de origine evreiasca din Franta a declarat marti ca a fost suspendata din functie pentru ca a insistat prea mult la ore pe tema Holocaustului. Avocatul profesoarei Catherine Pederzoli a declarat ca acuzatia adusa clientei sale vizeaza lipsa de neutralitate in prezentarea masacrelor petrecute in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Avocatul crede ca acuzatiile se bazeaza pe originea etnica a profesoarei. Inspectorii scolari din Nancy au facut public un raport intocmit luna trecuta potrivit caruia profesoara a petrecut mult prea mult timp pregatind elevii pentru excursia din Polonia si Cehia unde urmau sa viziteze foste lagare naziste precum Auschwitz-Birkenau. In raport profesoarei i se reproseaza faptul ca nu prezinta faptele obiectiv si ca ii manipuleaza pe copii printr-un proces de spalare a creierului. In luna decembrie, o parte din elevii pofesoarei Pederzoli au facut un protest in timpul vizitei Ministrului Educatiei Luc Chatel la liceul Henri-Loritz. Nemultumirea copiilor era legata de reducerea numarului de excursii dedicate Holocaustului. Autoritatile o socotesc pe profesoara vinovata de instigarea elevilor. Avocatul apararii sustine ca profesoara a organizat astfel de excursii cu succes timp de 15 ani si ca este acuzata pe nedrept de noua conducere manageriala a scolii venita in anul 2007. Avocata spera sa obtina in instanta anularea suspendarii, scrie AFP.

Uraganul Earl ameninta zona de coasta a Americii. Autoritatile amercane iau in considerare posibilitatea evacuarii unei bucati din Coasta de Est daca uraganul Earl isi schimba cursul si se apropie mai mult de uscat. Earl, catalogat pentru moment drept o furtuna de categoria a patra, cu vanturi puternice de 135 metri/secunda a provocat deja pagube in Puerto Rico si insulele din Caraibe. Zborurile au fost anulate iar vasele de croaziera au fost deviate in timp ce liniile electrice au fost intrerupte, iar acoperisurile si pomii smulsi. Potrivit Centrului National pentru Uragane din SUA, Earl ar trebui sa se indrepte catre coastele americane pe care insa nu le va lovi direct. Daca prognoza este corecta, uraganul nu ar trebui sa produca pagube ci doar sa aduca valuri periculoase mai ales pentru surferi. Principalele zone de risc sunt insulele din Carolina de nord: Long Island, Cape Cod si Coastal Maine, anunta Sky News.

Discursul presedintelui Obama privind retragerea din Irak nu va pretinde victoria. Presedintele Obama se pregateste sa tina discursul oficial pentru incheierea operatiunilor militare in Irak. Asa cum a declarat deja in fata soldatilor americani aflati la baza militara din Texas, discursul nu va fi unul plin de felicitari si nici nu va pretinde victoria. Obama a mai spus ca desi faza de lupta a incetat, mai este mult de lucru in Irak. Retragerea majora a trupelor SUA din Irak in ultimele luni a adus dupa sine un val de atacuri teroriste in Irakul pazit acum de mai putin de 50.000 soldati americani. Premierul irakian Nuri Al-Maliki a anuntat ca de acum inainte armata si politia irakiana controleaza situatia si s-a aratat increzator asupra retragerii totale a trupelor americane pana la finele anului 2011. Al-Maliki a declarat marti ca aceasta este o zi istorica in care tara sa si-a recapatat suveranitatea si independenta. In ciuda optimismului sau, situatia Irakului este una deosebit de grea. La mai bine de 5 luni dupa alegerile din martie tara nu are un guvern functional. Marti, SUA a solicitat inca o data formarea de urgenta a unui guvern. In timpul conflictului de 7 ani din Irak, SUA au pierdut 4.427 de soldati si a avut peste 34.000 raniti, informeaza AFP.

Mitingurile neautorizate din Rusia au fost stopate. Politia a retinut aproape 200 de protestatati participanti la mitingurile neautorizate ale opozitiei organizate marti in Moscova si Sankt Petersburg. La Moscova 70 de persoane au fost arestate printre care si 3 lideri ai opozitiei: Eduard Limonov - Patridul Cealalata Rusie, Konstantin Kosyakin - Frontul de Stanga si Boris Nemtsov - conducator al miscarii de opozitie Solidaritatea. Potrivit autoritatilor, la Moscova au fost peste 400 participanti dintre care 300 de jurnalisti. La Sankt Petersburg peste 90 persoane au ajuns in arest inclusiv Olga Kurnosova, conducatoarea miscarii de opozitie Frontul Civil Unit. Opozitia se aduna in ultima zi a fiecarei luni in Piata Triumfalnaya din Moscova pentru apararea libertatii de intrunire care este consacrata de articolul 31 din Constitutia Rusiei. Momentan Triumfalnaya se afla in reconstructie fiind o zona interzisa publicului pana la finalizarea lucrarilor. Kosyakin si Limonov au fost eliberati dar vor aparea in fata judecatorilor pe 9 septembrie. Mitingul neautorizat nu a fost sanctionat de catre autoritati, scrie Ria Novosti.