Rusia a semnalat, joi ca va extinde interdictia exporturilor de grau pana la sfarsitul anului 2011 si a ordonat autoritatilor sa impiedice speculantii sa majoreze preturile la alimente, informeaza CNN. "As vrea sa retineti ca ridicarea interdictiei de export poate fi luata in considerare numai dupa ce culturile de anul viitor vor fi recoltate", a spus Putin, la o intalnire in guvernul rus.

Kremlinul a trimis semnale confuze in ceea ce priveste interdictia asupra exporturilor de cereale. Presedintele Medvedev a declarat, luna trecuta ca interdictia ar putea fi ridicata inainte de expirarea planificata in luna decembrie a acestui an, in functie de recolta, in timp ce Putin a spus ca aceasta ar putea dura pana in 2011.

Recolta din acest an este de asteptat sa scada pana la 60-65 milioane de tone, aceasta fiind considerata cea mai cumplita seceta a Rusiei de peste un secol.

Interdictia temporara a Rusiei privind exporturile de grau, care a intrat in vigoare in luna august, a fost impusa de premierul Vladimir Putin pentru a preveni cresterea puternica a preturilor.

Rusia, al treilea mare exportator de grau la nivel mondial, a revizuit in scadere estimarile privind recolta de cereale la 70-75 milioane de tone, fata de 90 milioane de tone produse in mod obisnuit. Anul trecut, Rusia a exportat 21,4 milioane de tone de cereale.

Tarile direct interesate in exportul de cerelale din Rusia sunt Turcia, Egipt si Israel. Egiptul, cea mai mare tara importatoare de grau a declarat ca este gata sa amane discutarea contractelor pe care le are in derulare cu Rusia pana in octombrie. Totodata Egiptul doreste formarea unei comisii mixte care sa gaseasca modalitatea prin care prevederile acestor contracte sa fie indeplinite.

.​