De ce nu mai iau elevii romani Bac-ul. Doar 32,33 la suta din elevi, adica de doua ori mai putini fata de 2009, au trecut examenul de bacalaureat la cea de-a doua sesiune de anul acesta. RL a aflat cum a dat 2010 cei mai slabi absolventi de liceu din ultimele decenii. Pofesorul Dan Marinescu, in varsta de 52 de ani, preda matematica la Colegiul National "Iancu de Hunedoara" din municipiul Hunedoara. Anul 2010 a adus o premiera in cariera sa de trei decenii in invatamant: cea mai slaba promovare a bacalaureatului la nivel national, respectiv 32,31%, la sesiunea din toamna, inainte de contestatii. In 2009, numarul celor promovati la sesiunea a doua, tot inainte de rezultatul plangerilor, era dublu: 70,32 la suta. In aceasta toamna, dintre cei 66.330 de candidati inscrisi la sesiunea din toamna a bacului, 44.749 au fost respinsi, nereusind sa obtina o nota de trecere de minimum 6. Profesorul Marinescu a tot auzit zilele acestea motivele evocate de conducerea ministerului pentru aceste cifre: modificarea structurii examenului (probele de oral si cea de sport nu contribuie la media finala), o mai buna supraveghere si eliminarea fraudelor. Integral in Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum paseste Moldova spre Moscova. Invalidarea referendumului privind alegerea prin vot direct a presedintelui torpileaza sansele europene ale Republicii Moldova, ameninta functionarea democratica a tarii si consolideaza pozitia comunistilor. Ceea ce trebuia sa fie o victorie de parcurs s-a dovedit un dezastru pentru partidele din Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), alternativa democratica la Partidul Comunistilor al lui Vladimir Voronin, care formeaza o majoritate fragila in Parlament. Rata de participare este in jur de 30% conform rezultatelor preliminare comunicate de Comisia Electorala Centrala, fata de minimum 33%, cat reprezinta pragul de validare, si este putin probabil ca pana maine, cand se vor comunica rezultatele finale, aceasta sa se schimbe. Un nou referendum pe aceasta tema nu poate fi organizat decat peste doi ani. Integral in The Telegraph.

De ce salariile din administratie au scazut doar cu 15%. Primele date statistice de dupa reducerea cu 25% a salariilor la stat arata ca taierile s-au facut aproape integral la profesori si la medici si doar pe jumatate in administratie. Salariul mediu net in administratie publica si aparare a scazut in iulie cu 14,4% fata de luna anterioara, desi legislatia prevedea o reducere cu 25%, potrivit datelor INS. In domeniul sanatatii, veniturile au scazut cu 19,8% pana la 1.041 de lei net, iar in educatie reducerea a fost de 22,6%, pana la 1.133 de lei. Potrivit explicatiilor INS, castigul salarial mediu net a scazut intr-o proportie mai mica de 25% in cazul posturilor salarizate la nivelul salariului minim brut pe tara sau doar cu putin mai mare decat acesta, deoarece, prin aplicarea unei reduceri de 25%, ar fi rezultat o valoare a salariului brut de baza mai mica decat salariul minim brut pe tara. Integral in Romania Libera.

Legalizarea prostitutiei, varianta Prigoana. Autorizatii pentru bordeluri, tarife la vedere si "prestari de servicii" doar pentru heterosexuali sunt propunerile pe care Silviu Prigoana le vrea lege. Prigoana vrea sa transforme prostituatele in persoane fizice autorizate. Vrea sa faca din Casa Poporului mall, sa lase clerul fara finantare de la stat si, mai nou, sa bage prostitutia in nomenclatorul de meserii. Silviu Prigoana a depus ieri la Parlament o initiativa legislativa privind legalizarea celei mai vechi, dar si hulite meserii. Integral in EVZ.

Politistul batut cauta droguri in barul plin de "smecheri". Judiciaristul care se zbate intre viata si moarte dupa ce a fost lovit cu o sticla in cap de interlopul Daniel Uta verifica informatiile potrivit carora membrii clanului consumau droguri. "Desi era in timpul liber in seara in care avea sa ajunga in coma la spital, politistul a mers in Irish Pub, deoarece primise informatii ca membrii clanului Ghenosu, care frecventau localul, consuma si vand droguri acolo. Urma sa primeasca si dovezi in acest sens, in acea noapte, insa nu s-a mai intamplat asta, deoarece "smecherii" l-au bagat in spital ca sa-si acopere spatele", a explicat, ieri, unul dintre colegii politistului. Integral in EVZ.

Locul de munca le pune bete-n roate romanilor cu handicap. In Romania, piata muncii nu e adaptata pentru persoanele cu dizabilitati, nici ca accesibilizare, nici ca mentalitate. Rezultatul: doar 11% dintre acestea isi gasesc un loc de munca. Romania are o rata de angajare a persoanelor cu dizabilitati de aproape cinci ori mai mica decat state europene cu sisteme sociale bine puse la punct, precum tarile nordice. Astfel, daca la noi, doar 11% dintre persoanele cu handicap au reusit sa-si gaseasca un loc de munca, multe fiind platite cu putin peste salariul minim pe economie, in Finlanda, spre exemplu, rata de angajare a celor cu probleme de sanatate ajunge la aproape 50%. Integral in EVZ.

Guvernul se pregateste pentru atacuri informatice "la misto" asupra sistemului de depunere online a declaratiilor de venit. Nu poti sa faci din rahat bici in trei zile", spune Varujan Pambuccian, lider al Coalitiei de guvernare, care lucreaza alaturi de Ministerul Comunicatiilor la sistemul de depunere online a declaratiilor pentru venituri din activitati independente. Pambuccian se asteapta ca sistemul sa fie "atacat la misto" odata ce va fi pus, totusi in functiune. Intentia Guvernului de a dubla contributiile sociale platite de liber-profesionisti a fost un subiect intens dezbatut luni, in Coalitia de guvernamant. Asa cum a declarat inca de sambata pentru Mediafax, liderul UDMR Marko Bela s-a opus unui astfel de proiect, fiind sustinut si de celelalte minoritati din Parlament. Problema urmeaza sa fie din nou discutata, caci nu s-a ajuns la niciun consens, a declarat, pentru Gandul, Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor.