Pentagonul a declarat marti ca Statele Unite nu accepta solicitarea NATO de a contribui cu inca 2.000 de soldati pentru frontul din Afganistan. Comandantul trupelor NATO in Afganistan a formulat aceasta solicitare cu scopul de a aduce experti care sa antreneze trupele afgane, informeaza Reuters.

Anul trecut aliatii NATO nu au pus la dispozitia aliantei suficienti formatori astfel incat Washingtonul a fost nevoit sa suplineasca aceasta lipsa trimitand temporar in Afganistan 850 de soldati care sa antreneze trupele afgane. Acesti soldati ar trebui sa revina in SUA in aceasta toamna, dar America nu doreste trimiterea altor militari in locul lor.

Din totalul de 150.000 de soldati ai trupelor straine care se afla pe teritoriul Afganistanului, participarea Statelor Unite este de 95.000 de militari.

Presedintele Barack Obama a decis ca 30.000 de soldati americani sa paraseasca Afganistanul incepand cu iulie 2011. Diverse voci au criticat insa anuntul retragerii americane din Afganistan tocmai in momentul in care fortele NATO inregistreaza un numar record de victime.