Statuile din Piata Universitatii sunt mutate. Viitoarea parcare subterana, acuzata ca e ilegala. Mutarea celor patru statui din Piata Universitatii pentru a incepe construirea unei parcari subterane in centrul Bucurestiului a trezit suspiciuni printre arhitecti, dar si printre ONG-uri, care acuza ca lucrarile sunt ilegale. Prima statuie, cea a lui Ion Heliade Radulescu, a fost transportata duminica in Parcul Izvor. In acest weekend vine randul monumentului din bronz al lui Mihai Viteazul. Cele doua, alaturi de statuile lui Gheorghe Lazar si Spiru Haret, se afla pe lista monumentelor istorice din Bucuresti (sunt monumente de clasa A). Potrivit articolului 35 din legea 422 din 2001 referitoare la protejarea monumentelor istorice, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice este cea care avizeaza documentatiile tehnice privind interventiile asupra monumentelor istorice din grupa A. Arhitectul Virgiliu Polizu, presedintele acestei comsii, a declarat insa pentru evz.ro ca documentatia necesara pentru obtinerea avizului "nu a trecut pe la Comsia Monumentelor", desi "conform legii, asa ar fi trebuit". "Ele revenind la loc, pentru noi nu reprezinta o problema deosebita", a mai aratat Polizu. De asemenea, el a explicat ca, deoarece este vorba de o mutare temporara, este suficient un aviz de la Comisia Monumentelor de For Public (CMFP), care ar fi fost necesar deoarece noul loc de amplasare (Parcul Izvor) trebuia sa fie unul potrivit cu valoarea statuilor, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Basescu "iubeste" romii de la distanta. Tiganii au sarbatorit doar cu presedintele Bercea Mondialu'. Presedintele Traian Basescu nu a mai ajuns la serbarea Zilei Nationale a Romilor, ca anul trecut, dar si-a trimis consilierul pentru minoritati cu un mesaj de dragoste. "Presedintele iubeste romii, cum iubeste toti cetatenii Romaniei". In timpul acesta, romii furau curent electric. Presedintele Traian Basescu iubeste romii la fel cum ii iubeste pe toti cetatenii Romaniei. Acest mesaj a fost trimis de consilierul prezidential Peter Ekstein Kovacs celor 10.000 de persoane adunate pe izlazul comunei Costesti, Valcea, sa serbeze Ziua Nationala a Romilor. Spre deosebire de anul trecut, insa, politicienii nu au mai onorat cu prezenta manifestarea. In 2009, Traian Basescu, alaturi de sotia sa Maria venisera la Costesti si dansasera alaturi de romi. Presedintele a primit atunci cadou o biblie, un ban de argint si mai multe carti, iar sotia acestuia o salba de aur si haine traditionale tiganesti. Anul acesta, insa, personalitatile de marca ale evenimentului au fost regele Cioaba, imparatul Iulian si presedintele romilor, Sandu Anghel, cunoscut si sub porecla de Bercea Mondialu', anunta Gandul.

Demnitarii plang dupa pensiile "nesimtite". Fostii parlamentari sunt indignati ca nu mai beneficiaza de privilegiile pe care si le-au votat singuri. Ramas cu 1.414 lei din 5.596 de lei, fostul senator Ilie Platica-Vidovici spune ca va da statul in judecata. Beneficiarii de pensii "nesimtite" se revolta impotriva Guvernului. Dupa ce s-au bucurat de privilegii pe care si le-au votat singuri si care le-au adus pensii de mii de euro, demnitarii considera ca este strigator la cer ca pensiile lor sa fie calculate dupa aceleasi criterii ca in cazul oamenilor de rand. La Galati, unde Casa Judeteana de Pensii a anuntat incheierea recalcularii pensiilor speciale, 71 de fosti senatori, deputati, grefieri si aviatori vor primi mai putin cu 90-95%. Unii pierd chiar si peste 10.000 de lei pe luna! Unul dintre pensionarii grav afectati de recalcularea pensiilor este Ilie Platica-Vidovici, maior in rezerva si fost senator intre anii 1990 si 2004. Fostul parlamentar (59 de ani) primea o pensie lunara de 5.596 de lei, iar dupa recalculare a ramas doar cu 1.414 lei. Regimul pensiilor speciale, de care a beneficiat si fostul senator de Galati, a fost reglementat de sapte legi, toate aprobate dupa intrarea in vigoare a Legii pensiilor 19/2000. Cinci dintre ele au fost aprobate in timpul Guvernului Nastase, cand Ilie Platica era parlamentar PSD. Acesta afirma ca existenta pensiilor speciale nu era un lucru rau: "Desteptilor, nu mai militati pentru uniformizare ca nu e bine!", informeaza Adevarul.

Casta profesorilor ocoliti de criza. Cei mai multi dintre inspectorii scolari din Romania - multi dintre ei numiti politic - au scapat de reducerile salariale de 25% pe care le-au resimtit ceilalti profesori. Exact in perioada in care Guvernul a anuntat masurile de austeritate, inspectorii scolari si-au acordat intre ei gradatii de merit care au facut ca lefurile lor sa suporte de la 1 iulie doar reduceri de aproximativ 10%. In ultimele sase luni numarul de inspectori validati de propriile inspectorate pentru a obtine gradatii de merit a crescut cu 63% comparativ cu anul 2009 (de la 212 la 347). Judetele cu cea mai accelerata crestere a numarului de gradatii acordate incepand cu anul scolar 2010-2011 comparativ cu anul scolar anterior sunt: Valcea (crestere de 165%), Olt (77%), Gorj (76%), Buzau (68%). Prin obtinerea unei gradatii de merit un profesor castiga un spor de 25% din salariul de incadrare (a nu se confunda cu un alt spor primit automat de inspectori, cel de conducere, care variaza intre 25% si 55% din salariu). Tertipul practic compenseaza mai bine de doua treimi din taierea salariala aplicata restului bugetarilor incepand cu 1 iulie 2010. Florina Stoian, inspectorul general al judetului Buzau ne-a explicat: "Practic, cine are gradatie nu mai sufera diminuari de salariu pentru ca tot in proportie de 25% se calculeaza. Nu am formula exacta de calcul a diminuarii in fata, dar inspectorul scolar nu pierde din salariu daca are gradatie de merit", scrie Romania Libera.

Ticalosi fara glorie. Liderii Opozitiei s-au grupat intr-o formula inedita pentru anihilarea politica a lui Traian Basescu. Traian Basescu i-a facut ticalosi. Ticalosii - adica politicienii acuzati de presedinte ca au cumparat voturi pacalindu-i pe pensionari ca le pot dubla pensiile - au facut un pas in fata. Si au recunoscut public, cu banderole si insigne, ca sunt ticalosi. Scena politica a adus ieri aminte de filmul lui Quentin Trantino, "Inglorious Basterds". Tradus pe marile ecrane romanesti "Ticalosi fara glorie". Totul a plecat de la o declaratie facuta marti de presedintele Traian Basescu. Aflat printre ape si sinistrati in judetul Suceava, seful statului a spus ca nu situatia economica a Romaniei este dramatica, ci a fondului de pensii, care are un deficit de 3,6 miliarde de euro, iar acum "ticalosii" care au cumparat voturi pacalindu-i pe pensionari ca le pot dubla pensiile tipa. Declaratia se referea in primul rand la liberali, care in 2008 erau la putere si la PSD, care sustinea Guvernul Tariceanu in Parlament si care facea in campania electorala promisiuni considerate astazi fara acoperire. Numai ca si cei de la PDL sustineau tot atunci marirea punctului de pensie, iar o delegatie condusa de Emil Boc a mers chiar la Cotroceni sa ceara pensii mai mari inaintea tuturor, anunta Puterea.

Madalina, "inviata" pentru bani si audienta. Rudele cantaretei, scindate in doua tabere, alimenteaza, prin intelegeri sau contracte, castigurile a doua televiziuni importante din Romania, Pro TV si Antena 1. Familia Madalinei Manole, divizata si fiecare avand "cartierul general" in cate un post important de televiziune, a continuat in crescendo sa umfle ratingurile si buzunarele posturilor implicate, mergand pana la a face intelegeri sau contracte pentru a vinde aceasta poveste. Dupa ce si-au adus reciproc felurite acuze, taberele s-au luat la intrecere care prezinta cele mai sordide detalii cu privire la caz. Punctul culminant a fost inregistrat ieri dupa-amiaza, cand sotul cantaretei, Petru Mircea, se afla la Pro TV, in platoul lui Catalin Maruta, pentru a prezenta in exclusivitate partea a doua a scrisorii de adio a Madalinei Manole. Intre timp, parintii artistei erau in platoul emisiunii "Acces Direct", difuzata pe acelasi tronson orar de Antena 1, unde reluau detalii din viata de sotie nefericita a fiicei lor, informeaza EVZ.

Averea lui Gigi, sechestrata pentru o datorie de 3,4 milioane de euro. Gigi Becali ar putea ramane fara Palat. Fiscul a constatat ca acesta are datorii de milioane de euro la stat. Finantatorul echipei de fotbal Steaua, Gigi Becali, are din nou probleme cu Fiscul. El trebuie sa achite aproximativ 3,4 milioane de euro. Suma de 14,3 milioane de lei (aproximativ 3,4 milioane de euro) reprezinta impozite neplatite la stat de catre "latifundiarul din Pipera", in perioada 2004-2009, si penalitati de intarziere. Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Ilfov a demarat procedura de executare silita a unor proprietati ale lui Gigi Becali, care risca sa ramana fara o parte din avere. Finantatorul Stelei a cerut magistratilor Curtii de Apel Bucuresti suspendarea a trei documente emise de ANAF - Ilfov: decizia de impunere la plata Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) a sumei de 6.334.930 de lei si a penalitatilor de 8.012.655 de lei, a unui titlu executoriu si a unei somatii de plata, scrie Adevarul.

Ce cheltuieli absurde vrea statul sa taie in spitale. Romania va schimba din 2011 sistemul de finantare a spitalelor, care permitea pana acum ca o operatie simpla sa coste statul mai mult decat una complexa. Experti ai Ministerului Sanatatii (MS) si ai Bancii Mondiale lucreaza la intocmirea unui sistem romanesc de finantare a spitalelor, prin adaptarea la patologiile specifice tarii noastre a sistemului australian folosit in Romania din 2005. In ultimii cinci ani, bugetele erau calculate in functie de numarul de pacienti tratati si de cheltuielile estimate pentru fiecare caz rezolvat. Noul sistem, programat sa fie pus in aplicare din ianuarie 2011, va aduce economii considerabile in Sanatate, sustine ministrul de resort, Cseke Attila. Economia ar veni din eliminarea unor ciudatenii, precum plata unei sume mai mari pentru o operatie complicata decat pentru una mai simpla. Un alt exemplu de neconcordanta generat de actualul sistem de plata pe caz rezolvat (DRG) este cel legat de cazurile care necesita proceduri de terapie intensiva prin ventilatie mecanica pentru trei zile: acestea costa Asigurarile de Sanatate la fel de mult ca si cazurile in care respiratia prin ventilatie este necesara pe parcursul a 30 de zile, anunta Romania Libera.