Politia nigeriana a arestat zece posibili membri ai sectei Boko Haram. In ultimele zile in Nigeria au fost arestate zece persoane suspectate ca fac parte din secta islamica Boko Haram. Sapte dintre acestia sunt banuiti de organizarea unui val de atentate indreptate impotriva autoritatilor. Ceilalti trei sunt detinuti evadati din inchisoare saptamana trecuta in urma unui atac al Boko Haram. Peste 700 de persoane dintre care 100 sunt presupusi membrii ai Boko Haram au evadat saptamana trecuta din penitenciarul Bauchi aflat in nordul Nigeriei in timpul unui atac terorist. Secta islamica cunoscuta si sub numele de "Talibanii Nigerieni" se lupta pentru crearea unui stat Islamic in Nigeria a carei populatie de peste 150 milioane locuitori este jumatate crestina, jumatate musulmana, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Hotnews

Afganistan: 30 de rebeli ucisi inaintea alegerilor parlamentare de sambata. Peste 30 de rebeli au fost ucisi in luptele de saptamana acesta din Afganistan, inainte de alegerile parlamentare pe care talibanii incearca sa le compromita. In randul fortelor NATO si a celor afgane nu s-au inregistrat victime. Marti a avut loc si un atentat cu bomba in vestul provinciei Herat dupa un concert al starului rock afgan Farhad Darya. Bomba atasata unei motociclete a fost detonata intr-o parcare prin care ieseau miile de participanti la concert. In acest atac au fost ranite 13 persoane. Tensiunea creste pe masura ce se apropie data de 18 septembrie, ziua alegerilor. Talibanii au anuntat ca vor ataca sectiile de votare si avertizeaza populatia incercand sa o determine sa nu ia parte la ceea ce ei numesc "votul rusinii". NATO a declarat ca 3 rebeli au fost ucisi in Wardak, la vest de capitala Kabul. Cei trei improvizau dispozitive cu bomba, iar ucidearea lor duce la o diminuare a atacurilor asteptate din partea talibanilor in preajma si in timpul alegerilor. Rebelii doresc sa elimine guvernul prooccidental si sa alunge trupele straine din Afganistan, anunta Fox News.

Italia: 1,9 miliarde de dolari confiscate unui om de afaceri. Politia italiana a confiscat 1,9 miliarde de dolari in bunuri apartinand unui om de afaceri sicilian aflat in legatura cu mafia, in cea mai mare lovitura data de Italia crimei organizate. Omul de afacei Vito Nicastri activeaza in domeniul energiei alternative si a fost deja implicat in mai multe anchete asupra infiltrarii mafiei in constructia morilor de vant din provincia siciliana Trapani. Autoritatile italiene i-au confiscat bunurile, dar Nicastri nu a fost inca arestat. Bunurile confiscate includ peste 100 de proprietati din jurul Siciliei, 43 de companii care activeaza in domeniul industriei eoliene si solare, masini de lux, o ambarcatiune si conturi bancare. Ancheta legata de morile de vant din Trapani face parte dintr-o strategie guvernamentala care vizeaza anumite persoane suspectate de legaturi cu Matteo Messina Denaro, seful Cosa Nostra. In anul 2008 autoritatile au inceput sa creeze legi care sa permita confiscarea de bunuri ale persoanelor banuite de legaturi cu Mafia inainte de arestare si inceperea proceselor penale, informeaza New York Times.

Fostul premier spaniol Felipe Gonzalez militeaza pentru legalizarea drogurilor. Fostul premier spaniol Felipe Gonzalez a facut marti un apel pentru legalizarea drogurilor la nivel mondial, ca metoda sigura de anihilare a confruntarilor mortale duse de cartelurile drogurilor. Aflat la o receptie organizata la Madrid in onoarea ambasadorului mexican cu ocazia sarbatoririi bicentenarului Mexicului, Gonzalez a declarat ca propunerea lui este singura metoda de contracarare eficienta a traficului de droguri. Argumentandu-si ideea, fostul prim ministru socialist care a condus executivul spaniol intre anii 1982 si 1996 a amintit situatia Americii care interzisese producerea, vanzarea si transportul de alcool destinat consumului in perioada 1920-1933, fapt care a dus la cresterea numarului de bande de traficanti, aparitia unor figuri legendare de gangsteri (Al Capone sau Bugs Moran) culminand cu mii de victime secerate in razboiele crimei organizate. Gonzalez vede in crima organizata cea mai mare amenintare pentru securitatea mondiala, insa este de parere ca decizia oficializarii consumului de droguri nu se poate face individual de catre state, ci ar trebui reglementata printr-un tratat international. Referitor la Mexic, se presupune ca 28.000 oameni au fost ucisi in incidente legate de traficul de droguri din anul 2006 si pana in prezent, scrie AFP.

Ahmadinejad sub presiunea propriei tari si a comunitatii internationale. Pe fondul unor dispute din ce in ce mai largi cu occidentul, presedintele Iranian Mahmoud Ahmadinejad trebuie sa faca fata si presiunilor venite din interior. Politicianul Akbar Hashemi Rafsanjani il acuza de neluarea in seama a impactului provocat de sanctiunile economice. Un diplomat iranian apartinand ambasadei din Belgia a cerut azil politic Norvegiei, fiind al doilea diplomat care se retrage in acest mod in ultimele zile. Totodata, agentia nucleara a ONU acuza autoritatile iraniene ca obstructioneaza monitorizarea controversatului program nuclear al Teheranului. Iranul l-a eliberat insa astazi pe Sarah Shourd, cetatean american retinut in Iran de mai bine de un an pentru suspiciunea de spionaj. Totusi rupturile dintre liderii politici iranieni aflati la conducere si presedinte au devenit evidente in ultimele luni, in timp ce opozitia a renuntat la protestele legate de realegera lui Ahmadinejad in functia de presedinte, anunta Reuters.