Circuitul banilor Petrom-Vintu-Popa. Banii cu care Sorin Ovidiu Vintu l-a alimentat pe Nicolae Popa, printr-un complicat traseu transfrontalier, provin din afacerile cu sindicalistii lui Liviu Luca, pe spatele Petrom. Filiera transfrontaliera prin care Sorin Ovidiu Vintu l-a "intretinut" pe fugarul Nicolae Popa isi are originea in tunurile date pe spatele corporatiei Petrom. Contul offshore al firmei Comac Ltd. din Nicosia, controlata de Vintu, din care Popa primea regulat bani, a fost capitalizat in perioada 2003-2007, atunci cand tandemul SOV - Liviu Luca facea avere asigurand mentenanta Petrom. Aceste servicii erau prestate prin intermediul companiei Petromservice, infiintata initial de sindicalistii din Petrom condusi de Liviu Luca si preluata ulterior de Vintu. Alti bani care au luat calea contului offshore din Nicosia provin atat din participatiile Petromservice in terte firme plus Banca Romexterra, cat si din cele ale Asociatiei Salariatilor din Petrom in afacerile gruparii SOV-Luca, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Medicii isi iau bataie pentru salarii mai mari, Ministerul Sanatatii viseaza la spitalul de 5 stele. Conform proiectului de ordin pus in dezbatere publica pe site-ul ministerului, spitalele din Romania vor fi de cinci feluri, iar printre criteriile luate in calcul se numara numarul de paturi, nivelul dotarilor si al pregatirii cadrelor medicale si tipurile de servicii oferite. Narcis Copca, directorul spitalului Sfanta Maria din Bucuresti, este nemultumit de faptul ca unul dintre criterii este numarul de paturi. "E o prostie cum nu am mai intalnit. Eu tratez 12.000 de oameni si ce fac, imi zic ca nu am competenta pentru ca am 250 de paturi, nu 1500?", a declarat el pentru Gandul. In timp ce Ministerul Sanatatii se ocupa de impartirea spitalelor de categorii, sistemul sanitar din Romania are probleme mult mai grave: jumatate din doctorii din Romania vor pleca peste hotare in urmatorii cinci ani, potrivit estimarilor Colegiului Medicilor, medicamentele lipsesc din spitale, iar medicilor si asistentelor le-au scazut salariile. Marti, cadrele medicale de la Spitalul Judetean din Braila s-au luat la bataie cu fortele de ordine, nemultumite fiind ca salariile le-au fost micsorate cu mai mult de 25%, anunta Gandul.

Parintii se revolta in fata sistemului de invatamant al lui Funeriu: "Asa nu se mai poate". 61% din romani au o parere proasta si foarte proasta despre invatamantul nostru, releva un sondaj al Institutului Roman de Evaluare si Strategie (IRES). Doi din trei romani si-ar trimite copiii la scoli straine, iar 43% din ei ii acuza pe profesori ca nu-si fac datoria la ore, sustine studiul. Studiul IRES, dat publicitatii la inceputul saptamanii, odata cu inceputul anului scolar, arata ca majoritatea parintilor romani, in larga lor majoritate, nu mai au incredere in sistemul public de educatie. Astfel, 51% din persoanele intervievate au ajuns la concluzia ca profesorii ar fi slab pregatiti, imagine careia 80% ii asociaza si un salariu prost. Poate ca tocmai de aceea unu din doi elevi completeaza orele de scoala cu meditatiile. "Este vorba despre o coplata ascunsa in educatie, un efort financiar suplimentar pentru familie", explica sociologul Vasile Dancu, directorul IRES, informeaza Adevarul.

Ce au bulgarii si nu vor romanii: un expert neamt. Compania de Autostrazi din Bulgaria a cooptat un inginer neamt pentru a coordona proiectele. Omologii de la Bucuresti ai inginerului german sunt agronomi si juristi, toti membri de partid. Rezultatul: vecinii au 450 km de autostrada, noi avem doar 300, in conditiile in care suprafata Romaniei este dubla fata de cea a Bulgariei. Desi e o tara cu un PIB de trei ori mai mic decat cel al Romaniei, Bulgaria a reusit sa construiasca intre 2005 si 2008 mai multi kilometri de autostrada decat s-a construit la noi in aceeasi perioada, respectiv 135 de kilometri fata de 70. Mai mult, bulgarii platesc kilometrul cu jumatate din pretul din Romania. O privire aruncata in curtea Agentiei Nationale pentru Infrastructura Rutiera din Bulgaria (RIA) dar si asupra obiceiurilor de la Bucuresti ne arata motivele. La Bucuresti, omologii constructorului neamt de la Sofia sunt agronomi, chimisti, juristi fara nici o pregatire in domeniu, dar care au ceva in comun: dirijeaza miliardele de euro exact cum le-o cer sefii lor din fruntea Ministerului Transporturilor, scrie Romania Libera.

Portalul "eRomania2", o afacere de partid si de stat. Ministerul Comunicatiilor - 10 milioane de euro pentru firma condusa de trezorierul Ivascu de la PDL. Firma Omnilogic, al carei director financiar, Ion Ivascu, figureaza ca trezorier al Partidului Democrat Liberal, a incheiat, la sfarsitul lunii iunie, un contract cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, condus la acea data de Gabriel Sandu, in valoare de 10 milioane de euro, fara TVA, pentru implementarea sistemului eRomania2. Banii vor fi imprumutati de minister din credite de angajament pe anii 2010, 2011 si 2012, urmand ca firma condusa de trezorierul PDL, in calitate de director financiar, sa creeze un portal cu informatii despre toate localitatile din Romania. Astfel, la data de 2 octombrie 2009, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a publicat pe site-ul SEAP anuntul cu numarul 87769 prin care isi anunta intentia de a achizitiona servicii in vederea implementarii sistemului informatic eRomania2. Pentru aceasta, ministerul condus la acea data de catre Gabriel Sandu, proaspat remaniat la inceputul lunii septembrie, a pus la bataie suma de 41.981.957,07 lei fara TVA si a organizat o licitatie deschisa in vederea acestui gras contract, anunta Puterea.

Cum s-au incurcat planurile Planului National de Dezvoltare Rurala. In perioada 2007-2013, Romania ar trebui sa puna in practica ceea ce se numeste "Programul National de Dezvoltare Rurala", chestie ce ar trebui sa ne aduca in punctul in care agricultura romaneasca e una performanta, iar taranul roman e un agricultor european. Fireste, pentru programul asta am inceput sa primim niste zeci, sute de milioane de euroi, urmand ca, odata pus in aplicare, sa putem absorbi miliardele de euroi europeni ce intra in agriculturile statelor membre. Fireste, 2013 este atit de departe si inca putem sta linistiti, stiind ca n-am facut nimic, ca doar mai e vreme destula. In cadrul programului astuia de dezvoltare rurala, Ministerul Agriculturii trebuia sa atribuie anul acesta un contract ce avea ca obiect procesarea de date, in valoare de aproximativ 1,25 milioane de lei, informeaza Academia Catavencu.

"FNI"-ul altora. "Piramide" care au facut istorie. Arestarea lui Nicolae Popa si retinerea lui Sorin Ovidiu Vintu readuc in discutie "teapa FNI" si fascinatia pentru "jocurile piramidale", vechi de peste un secol. Prind radacini peste tot. Nu fac "pui" doar in societatile cele mai incercate, nici in locuri unde banul lipseste si fascinatia pentru el orbeste cetatenii. Au facut valva, repetat, de-a lungul secolului XX, inclusiv in Statele Unite ale Americii, au lovit Rusia, Albania sau Portugalia. Spre deosebire de Romania, escrocheriile financiare de peste hotare, care si azi mai aduna adepti, s-au sfarsit de cele mai multe ori cu incarcerarea vinovatilor. Cel mai recent caz, cel al lui Bernie Madoff si al "tepei" pusa de acesta la cale, arata cum lumea moderna inca nu a invatat vechiul truc al "basicii" financiare care, inevitabil, se umfla si se sparge. Madoff isi ispaseste in prezent, intr-un penitenciar american, pedeapsa de 150 de ani de inchisoare, scrie EVZ.

Seful de la Statistica face estimari cu precizie chirurgicala: Vom iesi din recesiune. Dar s-ar putea sa ne intoarcem. Dupa ce va iesi tehnic din recesiune in trimestrul al treilea, economia Romaniei ar putea avea o noua cadere in ultimele trei luni ale anului, spune presedintele INS, Vergil Voineagu. La sfarsitul acestei luni, Romania are toate sansele sa iasa oficial din recesiune. Bucuria va fi insa de scurta durata, pentru ca pe final de an economia va intra din nou pe o panta descendenta. Prognoza apartine lui Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statistica (INS), care crede ca produsul intern brut (PIB) va avea astfel o evolutie in forma literei W, in timp ce economistii avertizeaza ca autoritatile trebuie sa fie preocupate mai mult de solutiile concrete de iesire din criza, nu de cifre. "In trimestrul al doilea, economia a inregistrat o crestere usoara, de 0,3% in termeni ajustati sezonier, dar care ne poate da sperante pentru trimestrul al treilea, ceea ce ar marca iesirea din recesiune, anunta Gandul.

Produsele bio romanesti, putine si prea scumpe. Desi suprafata cultivata ecologic a crescut in ultimii ani, numarul producatorilor s-a diminuat constant. Ei prefera sa exporte materia prima, iar produsele finite sunt importate ulterior la preturi mai mari. Piata locala a produselor bio nu depaseste 1% din consumul autohton, in timp ce in alte tari, precum Germania, acestea acopera 5% din total. Suprafata cultivata ecologic din Romania, adica fara folosirea de pesticide, a crescut de la 190.000 de hectare in 2007, la 240.000 de hectare anul trecut. In 2010, aceasta ar putea ajunge chiar la 250.000 de hectare. In ciuda acestui fapt, numarul celor care practica agricultura ecologica a scazut semnificativ, de la 4.100 in 2008, la 3.200 in 2009, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Astfel, productia de alimente ecologice a scazut anul trecut la 74.000 de tone, de la 90.000 de tone in 2008, informeaza Adevarul.

Romania, bomba biologica a Europei din cauza birocratiei? Fondurile pentru prevenirea imbolnavirilor cu HIV/SIDA au secat de trei luni. Solutiile de moment s-au gasit insa nu la Ministerul Sanatatii, ci la cel al Muncii. Din luna iunie, banii alocati de organismele internationale ong-urilor romanesti care se ocupa cu prevenirea raspandirii HIV/SIDA in randul consumatorilor de droguri si prostituatelor s-au terminat. Fara sa fi primit vreodata un leu de la Ministerul Sanatatii pentru preventia HIV/SIDA, ong-urile s-au descurcat singure: au apelat la Ministerul Muncii. De la 1 octombrie, consumatorii stradali de droguri si prostituatele vor avea din nou acces la seringi de unica folosinta si la prezervative gratuite, scrie Romania Libera.

Senatorii au decis ca invatamantul preuniversitar particular sa fie finantat preponderent de la buget. Senatul a adoptat, marti, o propunere legislativa potrivit careia finantarea invatamantului preuniversitar privat se va face in special de la bugetul de stat si bugetele locale. Proiectul, propus de Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu, Mihail Hardau, Orest Onofrei, Alexandru Peres, Maria Ardeleanu si Cristian Adomnitei, prevede ca unitatile de invatamant obligatoriu organizat prin invatamant preuniversitar particular acreditat sa functioneze ca unitati finantate din fonduri alocate de la bugetul de stat, de la bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale pe a caror raza isi desfasoara activitatea si din alte surse, anunta Gandul.