Obama: Iranul trebuie sa fie tras la raspundere daca nu isi respecta angajamentele. Israelul sa-si restrictioneze construirea de locuinte in Cisiordania. Presedintele Obama a cerut statelor arabe sa se implice mai mult in negocierile de pace purtate in Orientul Mijlociu si a avertizat Iranul ca s-ar putea confrunta cu presiuni internationale serioase daca nu isi negociaza programul nuclear. La un an dupa ce a sustinut un discurs vehement prin care promitea o noua perioada de cooperare intre America si statele lumii, Obama s-a intors in Adunarea Generala a O.N.U. pentru a apara procesul de mentinere a pacii si de redresare a economiei globale. Obama a cerut Israelului sa isi extinda restrictiile cu privire la construirea de asezari evreiesti din Cisiordania, insa delegatia israeliana nu era prezenta in sala in momentul declaratiei presedintelui. Aceste constructii reprezinta unul dintre subiectele cele mai controversate dintre israelieni si palestinieni. Moratoriul este programat sa se incheie la sfarsitul acestei saptamani. Discutiile intense care se poarta in acest moment ar putea fi obstructionate daca israelienii nu reusesc sa extinda termenul acestei masuri, iar palestinienii hotarasc sa paraseasca masa de discutii. De asemenea Obama a mai declarat: "Anul viitor cand ne vom intoarce aici, am putea discuta despre o noua intelegere care va conduce catre integrarea unui nou membru al O.N.U: statul independent Palestina care va convietui in pace cu Israelul", informeaza New York Times.

presaindiagonalaFoto: Colaj foto

YouTube mai castiga un proces pe drepturi de autor in Spania. Google a anuntat castigarea procesului intentat de televiziunea spaniola Telecinco impotriva YouTube pentru incalcarea drepturilor de autor. Telecinco a acuzat YouTube ca nu tine cont de drepturile de autor atunci cand sunt postate materiale pe site. Televiziunea spaniola a cerut YouTube-ului sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce se posteaza pe site si a depus o plangere in acest sens. Cererea a fost insa respinsa. Google a mai castigat un proces si in Statele Unite impotriva companiei Viacom. Acestia din urma au declarat ca si Google cand a cumparat YouTube, au fost perfect constienti de violarea drepturilor de autor, insa au preferat sa nu ia atitudine. Tot Viacom a mai declarat ca Google ar trebui sa-si schimbe politica si sa verifice materialele inainte ca acestea sa fie postate. In ceea ce priveste cele doua victorii ale Google, vice-presedintele Kent Walker a declarat: "Este o victorie nu doar pentru noi, ci si pentru miliardele de oameni din intreaga lume care folosesc motorul de cautare atat pentru a comunica, cat si pentru a face schimb de experiente", relateaza The Wall Street Journal.

Bulgaria se solidarizeaza cu Romania in problema tiganilor expulzati. Presedintele bulgar Georgi Parvanov s-a solidarizat cu Romania in ceea ce priveste problema spinoasa a expulzarii tiganilor romani din Franta si in ceea ceea ce priveste viitorul acordului de aderare la spatiul Schengen. Prim-ministrul bulgar Borisov are o parere diferita legata de aceasta problema. "Cata vreme aderarea noastra la spatiul Schengen este luata in considerare, iar noi intrunim toate cerintele necesare, ne opunem vehement oricarei incercari de a lega in mod direct sau indirect acest eveniment de situatia tiganilor expulzati sau de Sistemul de Cooperare si Verificare", a declarat presedintele Basescu jurnalistilor prezenti la Sofia. Presedintele bulgar a amintit faptul ca guvernele celor doua state coopereaza in vederea indeplinirii cerintelor impuse de accederea la spatiul Schengen. "Pozitia noastra comuna cu aceea a presedintelui Basescu este aceea ca situatia referitoare la tiganii expulzati nu trebuie sa interfereze cu criteriile de accedere la spatiul Schengen. Nu exista niciun motiv pentru care subiectul legat de integrarea minoritatilor ar trebui sa fie corelat cu cerintele Schengen. Si nu va asteptati sa va raspund la intrebarile referitoare la Prim-ministrul Borisov", a declarat Georgi Parvanov, relateaza Novinite.

Doi morti in urma prabusirii unui MIG-29 in Belarus. O aeronava militara MiG-29 s-a prabusit astazi in Belarus in timpul unui exercitiu de zbor, accident care s-a soldat cu moartea a doi piloti. Incidentul s-a produs la ora 17:00 cand aeronava a cazut intr-o padure, dupa ce pilotii au pierdut controlul acesteia. Ministerul Apararii a demarat o ancheta pentru a investiga cauzele accidentului, scrie Ria Novosti.

Romania si Bulgaria sunt hotarate sa intre in spatiul Schengen in 2011. Ministrii de Interne ai Bulgariei si Romaniei, Tsvetan Tsvetanov si Vasile Blaga, si-au exprimat dorinta de a se alatura spatiului Schengen in martie 2011. Ambii ministri au declarat ca sporirea patrulelor de politie de pe litoralul bulgaresc si intarirea masurilor de securitate au atras un milion de turisti romani anual. Cei doi ministri au refuzat sa comenteze posibilitatea ca problema tiganilor expulzati din Franta sa puna in pericol sansele celor doua tari de aderare la spatiul Schengen, titreaza Novinite.

Doar 1.5% dintre britanici spun ca sunt homosexuali sau bisexuali. Aproximativ 750.000 de adulti britanici sustin ca sunt homosexuali sau bisexuali, arata un sondaj realizat de Biroul National de Statistica din Marea Britanie. Constatarea realizata in baza unor interviuri cu mai mult de 450.000 de respondenti, care este si cea mai mare baza de date realizata dupa recensamant, arata ca aproximativ 481.000 de persoane se considera homosexuale, iar 245.000 de persoane, dintre care majoritatea sunt femei, sustin ca sunt bisexuale. Acest studiu estimeaza comunitatea gay la aproximativ 1.5% din populatia Marii Britanii, un procent mult mai mic decat cel de 5-7% (circa 3.5 milioane de persoane) cat vehiculasera ministrii care sustin introducerea unui parteneriat civil in aceasta tara. Cele mai recente statistici arata ca o mare parte din populatia gay ocupa functii manageriale (49% in comparatie cu 30% de angajati heterosexuali) si beneficiaza de o buna educatie, 38% dintre aceste persoane fiind posesoare a unor diplome universitare. Profilul varstei acestor persoane arata ca populatia gay este mai tanara decat cea a heterosexualilor, 66% dintre ele avand varste de pana la 44 de ani, iar 17% avand varste cuprinse intre 16 si 24 de ani, informeaza The Guardian.