O.N.U: Exista posibilitatea izbucnirii unei noi crize alimentare. Statele lumii sunt in pericol de a intra intr-o noua criza de alimente cauzata de dezastrele ecologice si de speculatiile de pe piata economica globala, a avertizat O.N.U. la una dintre intalnirile de urgenta organizata in legatura cu cresterea preturilor alimentelor. Intalnirea Organizatiei ONU pentru Alimentatie si Agricultura sustinuta vineri a fost convocata inca de luna trecuta dupa ce incendiile din Rusia au condus catre un set de interdictii foarte dure in ceea ce priveste exportul de grau si dupa izbucnirea revoltelor din Mozambic, soldata cu moartea a 13 persoane. "Ceea ce am observat in ultimele saptamani este o perioada de fragilitate cauzata in mare parte de anuntul de interzicere a exportului de grau venit din Rusia, fapt care a generat cresterea preturilor", a declarat Gregory Barrow, expert O.N.U. In cadrul intalnirii organizate astazi la Londra, Oliver De Schutter, raportor special al O.N.U. pe problema alimentara, a explicat ca singura solutie pe termen lung de evitare a unei posibile crize alimentare ar fi ca populatia sa se intoarca la agricultura ecologica. Aceasta modalitate, care nu necesita utilizarea combustibililor fosili, a pesticidelor si a utilajelor grele s-a dovedit a fi mai eficienta in economisirea resurselor de apa si pentru protejarea solului, scrie The Guardian.

presaindiagonalaFoto: Colaj foto

Fondatorul Facebook anunta ca va face o donatie de 100 milioane de dolari. Fondatorul Facebook Mark Zuckerberg a anuntat ca va face o donatie de 100 milioane de dolari cu scopul de a ajuta scolile publice din Newark, New Jersey. "Fiecare copil merita sa beneficieze de o buna educatie, iar acest lucru nu se intampla in momentul de fata", a declarat Zuckerberg. Donatia lui fondatorului Facebook va fi si prima actiune filantropica facuta in numele fundatiei sale, "Startup: Education", interesata de imbunatatirea calitatii invatamantului din S.U.A. Initial Zuckerberg a intentionat ca donatia lui sa fie anonima, dar ulterior a fost convins sa o faca publica, in speranta ca acest gest va inspira si alti investitori. La numai 26 ani, Mark Zuckerberg si co-fondatorul Facebook Dustin Moskovitz sunt miliardari. Potrivit topului celor mai bogati oameni din America publicat de Forbes, Mark Zuckerberg s-a pozitionat pe locul 35 si a inregsitrat cea mai spectaculoasa crestere a averii (245%), estimata la 6,9 miliarde de dolari. Gestul lui survine dupa ce 34 de miliardari americani au promis in luna august ca-si vor dona cel putin 50% din averi in scopuri caritabile, ca parte a unei campanii lansate de investitorul Waren Buffet si de fondatorul Microsoft, Bill Gates, transmite Reuters. Printre cei care au anuntat ca se vor alatura campaniei se numara Michael Bloomberg (primarul din New York), Larry Ellison (unul dintre fondatorii Oracle), magnatul energiei T. Boone Pickens, mogulul media Ted Turner, David Rockefeller si investitorul Ronald Perelman, informeaza CNN.

Arhiepiscopul de Canterbury: "Nu ma deranjeaza existenta episcopilor homosexuali". Arhiepiscopul de Canterbury a declarat ca nu este deranjat de faptul ca exista episcopi homosexuali, cu ocazia primului sau discurs oficial pe aceasta tema de la preluarea mandatului. Mai mult arhiepiscopul spune ca este pentru consacrarea episcopilor homosexuali din Biserica Anglicana. Cu toate acestea, arhiepiscopul a precizat ca nu va accepta relatiile active in randul clericilor deoarece conform traditiei si a "standardelor" istorice clericii homosexuali trebuie sa ramana celibatari. Comentariile sale au generat raspunsuri violente din partea militantilor pentru egalitatea de sanse in randul homosexualilor si a creat riscul de adancire a separatiei dintre Biserica Anglicana si comunitatea anglicana, informeaza The Times.

Cubanezilor le va fi permis sa lucreze pe cont propriu. Cuba va permite cetatenilor ei sa lucreze pe cont propriu. De asemenea va oferi o gama de 178 de activitati existente in sectorul privat, oferind chiar posibilitatea de a avea proprii angajati. Cubanezii vor putea angaja frizeri, dulgheri, dansatori de salsa, barmani etc. Multe dintre aceste categorii profesionale existau deja, insa guvernul nu le-a acordat noi licente de ani de zile, motiv pentru care numarul total de persoane care desfasoara activitati independente in Cuba este de numai 143.000, in comparatie cu numarul total de persoane incadrate pe piata fortei de munca (5.1 milioane). Lista noilor ocupatii publicata in mass-media de stat din Cuba include sapte noi categorii profesionale, printre care si aceea de contabil. De asemenea pentru prima data dupa multi ani, antreprenorilor cubanezi le va fi permis sa angajeze inclusiv persoane din afara familiilor lor. In cursul acestei luni Fidel Castro a declarat unui ziarist american ca modelul "cubanez" nu mai functioneaza. Fostul lider cubanez a recunoscut deficientele din modelul economic comunist, introdus cu mai mult de 50 de ani in urma, informeaza CNN. "Modelul cubanez nu mai functioneaza nici pentru noi", i-a marturisit Castro jurnalistului Jeffrey Goldberg, intr-un interviu pentru revista The Atlantic, potrivit CNN.

10.000 de bulgari au manifestat pentru introducerea religiei in scoli. 10.000 de persoane au manifestat vineri la Sofia in cadrul unui mars organizat de Biserica Ortodoxa Bulgara pentru introducerea religiei ca disciplina obligatorie in programa scoala. In fruntea marsului de protest s-a aflat Patriarhul Bulgariei care a oficiat o slujba religioasa pentru copiii bulgari si pentru introducerea religiei in scolile din aceasta tara. Potrivit Patriarhului Bulgariei aceasta masura este menita sa contribuie la protejarea valorilor morale si la mentinerea unui climat spiritual in randul tinerilor bulgari. Ministrul Educatiei din Bulgaria, Sergey Ignatov, s-a aratat sceptic fata de cererea Bisericii Ortodoxe. Acesta este de parere ca religia nu poate fi predata in maniera academica, ci trebuie promovata in sanul familiei, relateaza Novinite.

Studentii ucraineni ameninta cu proteste impotriva taxelor de scolarizare. Organizatiile studentesti din Ucraina vor protesta impotriva introducerii de taxe pentru o serie de servicii educationale. Pe 27 august guvernul ucrainean a adoptat o lege ce introduce o serie de taxe pentru anumite servicii integrate in sistemul de invatamant universitar de stat. Incepand de acum studentii vor trebui sa plateasca pentru laboratoarele si seminariile la care au lipsit, pentru cursurile optionale, utilizarea internetului, a bibliotecilor si a altor servicii. "Suntem pregatiti sa iesim in strada", Myhailo Kamenev din partea Fundatiei de Initiative Regionale. Asociatiile studentesti din Ucraina sustin ca principiul fundamental de la care trebuie pornit in initierea oricarei reforme este "liberul acces la educatie". De asemenea ele mai declara ca guvernul nu s-a consultat cu studentii in aceasta privinta si a ignorat opiniile lor, scrie Ria Novosti.