O parte din statele membre ale UE, intre care Franta, Germania si Italia au transmis luni o declaratie comuna prin care se opun proiectului legislativ propus de Uniunea Europeana care ar putea modifica prevederile actuale referitoare la culturile modificate genetic, anunta Reuters.

Potrivit proiectului legislativ, statele ar avea dreptul individual de a decide interzicerea sau acceptarea culturilor modificate genetic in baza unor temeiuri economice, cum ar fi opozitia opiniei publice sau protejarea agriculturii ecologice.

Aceeasi propunere legislativa specifica faptul ca dreptul statelor vizeaza strict interzicerea sau acceptarea culturilor modificate genetic pe teritoriile statelor respective, nu si plasarea produselor pe piata sau importul de seminte modificate, fapt care trebuie sa ramana fara restrictii.

Statele nu pot invoca protectia sanitara sau a mediului inconjurator pentru a justifica interzicerea culturilor la nivel national. Toate masurile adoptate de state trebuie sa fie in conformitate cu prevederile europene privind principiul nediscriminarii intre produsele obtinute intern si cele importate.