Senatul a stabilit un termen de 60 de zile pentru intrarea in plata a indemnizatiei pentru copii. Senatul a adoptat luni, cu 73 de voturi "pentru" si trei "impotriva" un proiect de lege prin care autoritatile sunt obligate sa inceapa plata pentru indemnizatiile de crestere a copilului in termen de 60 de zile de la data inregistrarii actelor la primarie, informeaza NewsIn. Potrivit formei initiale a proiectului, initiat de mai multi senatori PSD si PNL, termenul maxim era de 45 de zile, fiind incluse si amenzi pentru depasirea acestuia, insa in urma raportului comisiei termenul a fost prelungit la 60 de zile, iar amenzile eliminate. Guvernul a dat un punct de vedere negativ, motivand, printre altele, ca platile se fac prin serviciile postale de stat, la o anumita data a lunii, in transe, avand in vedere sumele si fondurile alocate la anumite perioade de timp, ceea ce poate provoca intarzieri ce nu tin de organele competente care solutioneaza dosarele depuse, scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Zidul PDL din jurul lui Vasile Blaga, fisurat de Elena Udrea. Retragerea lui Vasile Blaga si intrarea lui Traian Igas la Interne oficializeaza, practic, o noua axa PDL-ista aflata pe val, in partid si la guvernare: Udrea-Falca-Scripcaru. Petrecuta in mai putin de 12 ore, rocada de la Interne intre Vasile Blaga si Traian Igas schimba raportul de forte in interiorul guvernului. Intrarea in guvern a lui Igas, unul dintre oamenii fara anvergura politica, impins insa in fata de filiala Arad, da semnalul ca in PDL prinde aripi o noua garda. Este vorba despre grupul Elena Udrea - Gheorghe Falca (primarul Aradului, castigatorul politic principal dupa numirea de la Interne) - George Scripcaru (primarul Brasovului care l-a impus la recenta remaniere pe Gheorghe Ialomitianu la Finante). Daca Falca este cel care l-a propulsat pe Igas, impingandu-i numele la Cotroceni, Udrea ar fi avut si ea un rol, indirect, in aceasta conjunctura, anunta EVZ.

Sarutul de adio: Traian Basescu l-a sarutat pe obraji pe "decapitatul" Vasile Blaga si l-a imbratisat inainte de a parasi Ministerul de Interne. La capatul unei zile in care s-a ales cu "autodecapitarea" lui Vasile Blaga, Traian Basescu a tinut sa il pupe pe obraji. S-a intamplat pe treptele Ministerului de Interne, dupa mai bine de o ora pe care presedintele a petrecut-o alaturi de fostul (Vasile Blaga) si de noul (Traian Igas) ministru de Interne. Vasile Blaga a fost cel care l-a condus pana la masina pe seful statului. Incordat vizibil, dar cu zambetul pe buze, "demisionatul" ministru a acceptat imbratisarea si pupaturile prezidentiale, care au avut loc sub flash-urile aparatelor foto si in fata camerelor jurnalistilor. Era trecut de ora 21. Predarea stafetei, cum ar suna procedura in limbajul de lemn al Internelor, a fost programata la ora 20, la o ora de la depunerea juramantului de catre noul ministrul de Interne, Traian Igas. Acesta din urma a ajuns la sediul noului job in jurul orei 19.30, cu limuzina Audi de la Senat. Il astepta Vasile Blaga, impreuna cu care l-a asteptat pe presedinte, pe treptele ministerului, informeaza Gandul.

"Piesa Blaga", jucata la PDL, scrisa la Cotroceni. Traian Igas, apropiatul finului sefului statului, Gheorghe Falca, a castigat competitia din partid pentru sefia MAI. Ultimul dintre greii PDL din Guvern, Vasile Blaga, a demisionat ieri, dupa scandalul generat de protestul politistilor. Potrivit unor surse, presedintele i-ar fi cerut demisia inca de sambata. Premierul a anuntat inlocuitorul demisionarului Vasile Blaga dupa o discutie cu presedintele, caruia i-a prezentat o lista de sase nume: Cezar Preda, Ioan Oltean, Petru Filip, Sorin Frunzaverde si Gheorghe Falca. Anuntul oficial al Guvernului a venit la numai cateva ore de la sedinta conducerii PDL. Constienti de iritarea presedintelui dupa mitingul politistilor si nemultumiti de lipsa de reactie a ministrului, unii democrat-liberali au preferat sa astepte mutarea premierului si sa nu iasa cu declaratii impotriva lui Blaga. "Arata fioros, se poarta la fel, sa asteptam decizia premierului si, mai ales, a presedintelui", comenta unul dintre liderii PDL, inainte de sedinta BPN, scrie Adevarul.

Cat pierde statul din cauza evaziunii din Delta. Potrivit unor estimari oficiale, din cei aproximativ 150.000 de turisti care intra anual in Delta Dunarii, doar 10 la suta ar beneficia de servicii fiscalizate. Datele statistice publicate de Consiliul Judetean (CJ) Tulcea privind desfasurarea sezonului turistic in Delta Dunarii au readus in discutie proportiile uriase ale evaziunii fiscale din aceasta zona. Statisticile intocmite de CJ Tulcea privind turismul din Delta arata ca, anul acesta, doar 7.800 de turisti ar fi intrat pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Pentru acesti turisti, CJ Tulcea a incasat o taxa de acces in Delta de 10 lei/persoana, taxa reglementata de legea ARBDD. De cealalta parte, Garda Financiara, Politia, ARBDD si Garda de Mediu spun ca numarul turistilor intrati anul acesta in Delta ar fi fost de aproximativ 20 de ori mai mare. Argumentele aduse in sustinerea acestei ipoteze sunt cele aproximativ 200.000 de bilete de calatorie vandute de cele doua firme de transport naval din Delta pentru pasagerii care au plecat anul acesta din Tulcea spre localitatile din Delta, anunta Romania Libera.

Finul lui Basescu si-a impus favoritul sef la Interne. Falca l-a propus pe senatorul Traian Igas pentru functia de ministru. Batalia din interiorul PDL pentru fotoliul lasat liber de Vasile Blaga a fost transata in favoarea omului propus de finul lui Basescu, Gheorghe Falca. Dupa cateva ore de discutii, senatorul aradean Traian Igas a devenit propunerea oficiala a Guvernului pentru Ministerul Administratiei si Internelor. La scurt timp, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire in functie a noului ministru, iar Igas a depus aseara juramantul la Palatul Cotroceni. Cu doar doua zile inainte sa implineasca 42 de ani, seful senatorilor PDL, Traian Igas, a primit un cadou nesperat de la colegii de partid: sefia Ministerului de Interne. Pentru aceasta, el a fost sustinut puternic de presedintele PDL Arad, Gheorghe Falca, nimeni altul decat finul presedintelui Traian Basescu. Numele lui Falca a fost si el in carti pentru a prelua Ministerul de Interne si al Administratiei, dar plecarea sa din functia de primar al municipiului Arad ar fi condus la organizarea de alegeri anticipate. Traian Igas este la al doilea mandat in Parlament, fiind rapid propulsat catre Palatul Victoria in urma jocurilor de culise din interiorul PDL. Cariera politica a democrat-liberalului a trecut prin toate fazele, fiind, pe rand, consilier local, deputat, senator si actualmente ministru, informeaza Puterea.

Protestatarii in uniforma, la mana procurorilor. Cinci politisti care ar fi protestat inarmati si impotriva carora ar exista probe in acest sens vor fi cercetati de Parchetul General si risca pana la doi ani de inchisoare. Vasile Blaga "a platit" cu demisia de onoare pentru abaterile de la normele legale facute de unii dintre politistii protestatari, de liderii sindicali, dar si de jandarmii care ar fi trebuit sa asigure derularea, fara niciun fel de riscuri la adresa ordinii si sigurantei publice, a marsului si a mitingului organizat la finele saptamanii trecute. Asa sustin, la unison, judiciaristi, procurori si avocati specializati in Drept Penal, consultati de EVZ. Dincolo de discutiile legate de moralitatea indoielnica a expresiilor folosite in timpul protestului, dincolo de semnificatia gestului de a-si arunca caschetele purtand insemnele Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) si deviza institutiei - "Pro Patria et Ordine Iuris" (Pentru patrie si ordinea de drept), pana acum, se contureaza o singura infractiune comisa - spun surse judiciare - de catre cinci protestatari, scrie EVZ.

Fiul parintelui Galeriu, acuzat ca a turnat la Securitate. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al Securitatii a lui Rodion Galeriu. Medicul Rodion Galeriu, fiul parintelui Constantin Galeriu, este acuzat de CNSAS ca ar fi colaborat cu Securitatea. El sustine ca a fost fortat sa semneze angajamentul de colaborare. Rodion Galeriu (64 de ani), fiul parintelui Constantin Galeriu, ar fi colaborat cu Securitatea ca informator, in perioada 1976-1984, cu numele conspirativ "Popescu". Scopul recrutarii: supravegherea informativa a unui coleg, medicul Ion Brad - in dosarul "Sanatatea", si, ulterior, a unor studenti strani de la Institutul Petrol si Gaze din Ploiesti. CNSAS a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate in cazul lui Rodion Galeriu, calitatea de colaborator al fostei Securitati, si a depus sase note informative, angajamentul de colaborare al lui "Popescu" si mai multe rapoarte date de ofiteri de Securitate. Medicul a fost verificat de Colegiu dupa ce a candidat, in 2008, pentru un loc de deputat pe listele PNT-CD, anunta Adevarul.

Romania, in epoca de plastic. Cea mai mare curatenie din istoria Romaniei a avut loc sambata. Totul a fost organizat de la zero de un grup de tineri din Bucuresti. Peste 150.000 de oameni au mers la 6.500 de mormane de gunoaie din toata tara si le-au strans pe toate intr-o singura zi. Am fost unul dintre voluntarii care au curatat padurea Cornetu de langa Bucuresti. Echipa mea de cinci oameni a strans 70 de saci in cateva ore. Sambata dimineata, ma intalnesc cu patru prieteni la punctul de inregistrare, pregatiti cu saci de plastic, manusi de cauciuc, senvisuri si apa. La ora 8.30, in parcare la Bricostore Militari sunt vreo 300 de oameni, stransi in jurul unui cort cu afise "Let's do it, Romania!". Adica un fel de "Hai la treaba, frati romani!". Proiectul e un heirup dupa modelul Estoniei, care a uimit lumea in urma cu doi ani: pe 3 mai 2008, 50.000 de oameni au iesit din casa si au strans mormanele de gunoi din toata tara. Un grup de tineri ecologisti din Romania a preluat ideea si, de cateva luni, se chinuie sa convinga romanii sa iasa la curatenie. Au intampinat o rezistenta feroce din partea celor care sustin ca romanii au gunoiul in sange si nimic nu poate schimba asta. 25 septembrie a fost ziua adevarului. Cu ceva timp inainte, m-am inscris pe site-ul letsdoitromania.ro. Am fost unul dintre cei 73.209 voluntari care s-au inregistrat pe Internet. In realitate, au venit de doua ori mai multi, informeaza Romania Libera.