UE a solicitat miercuri Ucrainei sa respecte drepturile omului si libertatea presei avertizand ca eforturile consolidarii legaturilor dintre Uniune si Ucraina depind integral de aceste aspecte, anunta AFP.

Catherine Ashton, seful dilpomatiei UE si seful deparamentului de integrare, Stefan Fuele au declarat ca s-au primit numeroase rapoarte care vorbesc despre nerespectarea libertatilor fundamentale si a principiilor democratice in Ucraina. UE este ingrijorata in special de faptul ca Ucraina ingradeste libertatea media, dreptul de exprimare colectiv sau libertatea de asociere, principii ce stau la baza comunitatii europene.

Ingrijorarile Unuinii Europene au fost facute publice inainte de intalnirea UE-Ucraina ce va avea loc luni si de summitului al XIV lea UE-Ucraina ce se va desfasura la Bruxelles pe 22 noiembrie.

Ashton si Fuele au mai cerut Ucrainei sa aplice reforme constitutionale pe scara larga dupa ce Curtea Constitutionala a anulat la 1 octombrie amendamentele care au dus la producerea Revolutiei Portocalii din anul 2004.

Presedintele ucrainian Viktor Yanukovych a incercat in ultima vreme sa isi mascheze pozitia sa pro rusa, declarand saptamana trecuta ca tara sa este mai hotarata ca niciodata sa se alature Uniunii Europene. Yanukovych a venit la conducerea Ucrainei in februarie 2010 in locul lui Viktor Yushchenko, sustinator al integrarii in structurile europene si euroatlantice.