Cateva impresii de la revolutia lui Ponta

48 de ore pe HotnewsFoto: Colaj foto

Atmofera de revolutie e o creatie televizata. Protestul din strada este, pe jumatate, o actiune politica. Cealalta jumatate e sindicala, adica tot politica. Revoltatii autentici, de buna credinta - or fi destui nemultumiti cu motive legitime - se pierd intr-un peisaj trucat. Ponta vede focuri si gloante, ca la 1907. Luat de valul revolutionar, liderul PSD s-a pus in fruntea unei multimi fara identitate precisa. Nu-i nici protest sindical autentic, nici protest politic asumat. E un fel de harmalaie politico-sindicala intretinuta de victimele unei dictaturi inchipuite. In acest montaj, o multime de nefericiti se plimba apatic prin Capitala. PSD vrea sa-i vanda, impachetati de Vantu si Voiculescu, pe post de revolutionari pur-sange. Este, daca vreti, o uriasa demonstratie a cinismului politic.

VIDEO Andrei Ujica: "Ceausescu s-a achitat in mod profesionist de rolul de actor, asa cum a facut-o si in viata politica"

Andrei Ujica a explicat, ca introducere glumeata a discutiei din studioul HotNews.ro, de ce a optat pentru o "insailare" de imagini de arhiva. El a povestit ca, intalnindu-se cu un cunoscut, a aflat o anecdota despre Umberto Eco. Intrebat dupa ce a scris "Numele trandafirului" "ce mare chestie" a facut luand "din biblioteca, din manuscrisul cutare, din cartile medievale cutare, punand si o poveste politista...", Eco ar fi raspuns: "Atunci de ce n-ati scris dumneavoastra?"

VIDEO La presiunile parlamentarilor PSD, Victor Ponta a dat unda verde pentru sustinerea motiunii PNL. Ponta: M-au convins colegii mei din Ardeal sa sustinem motiunea

PSD sustine demersul PNL de a depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului, dupa ce premierul Emil Boc si-a asumat raspunderea pentru Legea Educatiei Nationale, a declarat joi liderul grupului social-democrat din Camera, Mircea Dusa. Suparati de esecul motiunii de cenzura si de proasta gestionare a voturilor, parlamentarii PSD si-au pus semnaturile in alb pentru demersul liberalilor. Surse din interiorul PSD au declarat pentru Hotnews.ro ca Victor Ponta a fost nevoit sa anunte sustinerea motiunii de cenzura a liberalilor la presiunile parlamentarilor social-demcorati.

VIDEO Exclusiv HotNews.ro: Cum numara un senator PNL cateva sute de dolari in timpul dezbaterilor la motiunea de cenzura. Emilian Francu: Plec maine in Mexic sa reprezint Romania, erau bani de diurna si cazare

In timp ce la tribuna din parlament politicienii opozitiei prezentau motiunea de cenzura si vorbeau de "saracirea Romaniei", unul dintre senatorii Partidului National Liberal, Emilian Francu, a fost surprins numarand si expunand pe birou un teanc de dolari. Contactat de HotNews.ro si intrebat ce era cu acei bani, senatorul Francu s-a justificat spunand ca banii erau pentru a participa in Mexic la o conferinta ONU pe problema romilor. Intrebat daca in contextul economic actual si al declaratiilor opozitiei care cer taierea cheltuielilor, o astfel de calatorie i se pare justificata, senatorul Francu a declarat: "Vreti ca Romania sa fie criticata acolo? Eu ma voi duce la toate reuniunile unde Romania trebuie sa fie reprezentata (...) Daca motiunea era maine (n.r. joi), nu plecam".

Motiunea de cenzura a picat. Opozitia a reusit sa stranga doar 219 voturi. Daniel Oajdea s-a abtinut

Motiunea de cenzura a Opozitiei a cazut, dupa ce PSD si PNL nu au reusit sa obtina decat 219 voturi pentru demiterea Guvernului, mai putin cu noua decat la motiunea initiata in vara. Pentru demiterea Cabinetului Emil Boc, opozitia avea nevoie de 236 de voturi. Victor Ponta, liderul PSD, spunea inainte de vot ca mai are nevoie de doua voturi pentru demiterea Guvernului. Presedintele PNL, Crin Antonescu, s-a aratat mult mai temperat, afirmand de la bun inceput ca sansele inclina in favoarea puterii. In favoarea motiunii au votat 219 parlamentari, la care se adauga o abtinere - cea a lui Daniel Oajdea. Opozitia a obtinut la motiunea din iunie 228 de voturi, ceea ce inseamna ca mobilizarea a fost mai slaba in acest moment.

VIDEO FILMUL ZILEI Ce nu s-a vazut la televizor la mitingul anti-guvernare

Peste 30.000 de sindicalisti, membri si simpatizati PSD au protestat miercuri 27 octombrie pe strazile Capitalei impotriva Guvernului si in sprijinul Opozitiei. In timp ce in parlament se dezbatea si era votata motiunea de cenzura prin care Guvernul putea fi demis, miile de sindicalisti si pesedisti au scandat celebrul "Iesi, afara javra ordinara". Coloanele de protestatari au fost conduse chiar de liderul PSD, Victor Ponta. In culise, Marean Vanghelie organiza deopotriva sindicalistii si membrii de partid. In fata Parlamentului, jandarmii au dat mici lupte corp la corp cu membrii galeriei Steaua deghizati in protestatari. O femeie agita disperata o gaina moarta.

VIDEO Ce nu s-a vazut la televizor in ziua in care s-a votat motiunea de cenzura

Miercuri, in Parlamentul Romaniei, motiunea de cenzura initiata de parlamentarii opozitiei nu au reusit sa obtina decat 219 voturi, fata de cele 236 necesare pentru demiterea Guvernului. Sedinta de dezbatere a motiunii de cenzura a fost una lunga si anosta, multi parlamentari alegand sa se intretina cu alte lucruri decat sa-i asculte pe colegii care luau cuvantul la tribuna. Singurul moment mai tensionat l-a avut protagonist pe premierul Emil Boc caruia i s-a strigat "Demisia!" de catre toti parlamentarii opozitiei si apoi a fost asaltat de catre deputatii PSD cu dosare cu semnaturi pentru demiterea guvernului.