50 de morminte evreiesti au fost profanate in nord-estul Frantei. Aproximativ 50 de morminte au fost profanate intr-un cimitir evreiesc din nord-estul Frantei de un grup de vandali, conform declaratiilor facute de politie duminica. In jur de 49 dintr-un total de 126 de pietre funerare au fost deteriorate sau rasturnate in cimitirul din orasul Bar-le-Duc, regiunea Meuse. Politia a fost alertata vineri de catre un trecator care a remarcat faptul ca poarta cimitirului era deschisa, in conditiile in care in mod normal ar fi ramas inchisa. Acest incident continua o serie de atacuri similare asupra cimitirelor evreiesti si musulmane situate in apropierea orasului Strasbourg, pe parcursul ultimelor 12 luni. Nu exista insa nicio dovada a faptului ca exista o legatura intre aceste incidente, transmite AFP.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Noul presedinte al Braziliei ar putea fi o femeie. Milioane de alegatori brazilieni au votat astazi in cel de-al doilea tur de scrutin prezidential, alegand intre Dilma Rousseff (fosta luptatoare de gherila) si Jose Serra (fost guvernator in Sao Paulo). Conform sondajelor (IBOPE) favorita brazilienilor este Dilma Rousseff cu 56% voturi fata de 44% voturi acordate lui Jose Serra. Rousseff a declarat ca a ajutat Brazilia, in calitate de ministru al Industriei Energetice, sa devina unul dintre cei mai importanti pioni din lume in acest domeniu. Ea a adaugat in cadrul unei audieri de congres ca a avut de infruntat "torturi barbare" ca luptatoare de gherila in timpul dictaturii militare din 1960. Oponentul ei, Jose Serra, a suferit de asemenea persecutii in timpul dictaturii militare din Brazilia si a fost exilat in 1960. Ca politician de centru, Serra a indeplinit functia de ministru al Sanatatii in timpul guvernului Fernando Henrique Cardoso. Recent a renuntat la postul de guvernator al celui mai bogat teritoriu brazilian, Sao Paulo, pentru a participa la alegerile prezidentiale, informeaza CNN.

Luptele cu tauri se muta din Spania in Franta. Controversatul sport al luptelor cu tauri este foarte popular inclusiv in sudul Frantei, unde locuitorii continua cu loialitate aceasta traditie. Cateva orase sudice planuiesc sa organizeze mai multe astfel de evenimente in speranta de a atrage cat mai multi turisti spanioli. Din momentul in care autoritatile din regiunea spaniola Catalunia au votat pentru interzicerea luptelor cu tauri, grupurile care militeaza pentru apararea drepturilor animalelor si-au indreptat atentia inclusiv catre sudul Frantei unde acest sport se bucura de popularitate. Cu toate ca luptele cu tauri sunt originare din Spania, ele au luat amploare in Franta in urma cu 150 de ani, in urma instalarii in aceasta tara a unui val de imigranti spanioli. "Cred ca moartea unui taur in ring este mult mai nobila decat uciderea acestuia intr-un abator", a declarat doamna Dubois. "Daca interzici luptele cu tauri atunci ar trebui sa incetezi, de asemenea, sa mai consumi carne", a adaugat aceasta, scrie BBC.

O noua eruptie vulcanica in Indonezia. Vulcanul Merapi a erupt din nou in aceasta duminica in Indonezia. Norii imensi de cenusa vulcanica au acoperit imprejurimile timp de 20 minute, iar locuitorii au intrat in panica pentru a doua oara in aceasta saptamana. Cea de-a doua eruptie a avut loc imediat dupa miezul noptii. Mii de persoane evacuate, care se aflau deja in adaposturi temporare, au fost obligate sa se mute din nou la o distanta mai mare de muntele Merapi. Sunetele produse de vulcan s-au auzit pe o raza de 12 km, a declarat Surano, seful Agentiei de Vulcanologie si de Atenuare a Efectelor Dezastrelor Geologice din Indonezia, intr-un raport publicat pe site-ul institutiei, relateaza CNN.

Atena: Numar record de participanti la aniversarea celor 2500 de ani de la primul maraton. Un numar record de persoane au participat la maratonul ce a marcat aniversarea a 2500 de ani de la prima cursa ce a inspirat varianta moderna a maratonului. Mai mult de 12.500 de persoane au parcurs duminica acelasi traseu pe care mesagerul Pheidippides il strabatea in urma cu 2500 de ani. Desi se confrunta cu consecintele grave ale crizei economice, bugetul alocat de Grecia pentru acest eveniment a fost sporit. Cheltuielile s-au ridicat la 1,5 milioane de euro, fata de cei 900.000 euro alocati pentru maratonul din anul anterior. Organizatorii spera ca profitul obtinut in urma activitatilor turistice din Atena sa creasca cu aproximativ 25 milioane de euro datorita numarului mare de participanti internationali prezenti la maraton. Cursa a fost una extrem de dificila pentru participanti, deoarece primii 32 km din traseu au fost parcursi in urcare. Castigatoarea cursei pentru femei a fost Rasa Drazdaukaite (Lituania), in timp ce Raymond Bett (Kenya) a castigat cursa pentru barbati. In anul 490 I.H. armata ateniana i-a invins pe persi in Batalia de la Marathon. Potrivit legendei, un mesager, Pheidippides, a alergat pe o distanta de 42km pentru a anunta la Atena victoria asupra Persiei. Legenda spune ca mesagerul Pheidippides a murit in urma acestei curse din cauza oboselii si a deshidratarii, informeaza BBC.

Cacaua va fi "produsul strategic" al economiei nationale din Venezuela. Presedintele Hugo Chavez a numit cacaua "produsul strategic" al economiei nationale din Venezuela. Acesta a purtat o discutie cu premierul Elias Jaua privitoare la introducerea in parlament a unei legi legata de aceasta problema. "Trebuie sa transformam Venezuela in cea mai mare producatoare de cacao din lume, astfel incat acest produs sa devina baza unui nou model economic" a declarat Hugo Chavez. Expertii considera ca afirmatia presedintelui Chavez este legata de situatia actuala a pietei mondiale de cacao. Incepand cu anul 2008 preturile acestui produs au crescut din cauza diminuarii proviziilor din Ghana si Coasta de Fildes, care asigura 55% din productia mondiala de cacao, scrie Ria Novosti.