O activista care lupta pentru apararea drepturilor omului in nord estul Indiei, poreclita Doamna de Fier din Manipur, a implinit 10 ani de cand se afla in greva foamei si nu doreste sa puna capat protestului, anunta AFP.

Irom Chanu Sharmila a inceput greva foamei in 2 noiembrie 2000 dupa ce a vazut cum fortele armate ucid 10 persoane civile intr-o statie de autobuz din apropierea casei sale. Sharmila a fost arestata la scurt timp dupa inceperea protestului sub acuzatia de incercare de sinucidere si a fost internata intr-un spital al unui penitenciar unde zilnic ii sunt administrate fortat vitamine.

Femeia este eliberata periodic de tribunalul local, dar de indata ce iese din penitenciar isi reia protestul si este rearestata. Principala cauza pentru care militeaza este abrogarea actului care da fortelor armate puteri speciale (AFSPA) de a impusca o persoana pe loc sau de a putea aresta pe oricine fara mandat de arestare.

AFSPA a fost adoptat in anul 1990 pentru a da fortelor armate mana libera in confruntarea cu insurgentii din nord-estul Indiei si nord-vestul Kasmirului. Pentru abrogarea respectivei legi militeaza multe organizatii printre care si Amnesty International, care este de parere ca sub umbrela acestui act au fost savarsite multe crime.

Greva foamei a fost o metoda folosita eficient de Miscarea pentru Independenta Indiei de sub stapanirea britanica. Un exemplu in acest sens este Mahatma Gandhi care a integrat greva foamei in campania sa de rezistenta non-violenta.