Cum sa recuperati banii cheltuiti "abuziv" in spital. Mii de romani asigurati care au platit in spitale sume consistente pentru analize sau medicamente au depus acte prin care cer banii inapoi. Un bucurestean are de luat o suma-record. O lege din 2008 le permite romanilor asigurati care sunt pusi sa cumpere medicamente sau materiale sanitare in spitale sa poata recupera banii pe ele. Cazurile de pacienti care si-au cerut inapoi banii cheltuiti sunt de ordinul miilor, insa cele in care li se plateste ceva sunt rare. Cei care nu reusesc sa razbeasca pe cont propriu cer sprijinul asociatiilor de protectie a bolnavilor, care ajung in instanta daca e vorba despre recuperarea unor sume mari. "Daca, pana acum cativa ani, bolnavii erau pusi sa cumpere medicamente pentru bolile mai grave, acum nu mai exista aproape niciun fel de medicament. Reclamatiile pe care le primim sunt de la pacienti care si-au cumparat inclusiv materiale sanitare, dezinfectante si consumabile", spune Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor din Romania, care adauga faptul ca la asociatia pe care o conduce a primit 1.300 de sesizari ale unor pacienti care au cheltuit bani in spitale si vor sa-i recupereze, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Anca Boagiu: O sa merg acasa pe autostrada. Cati kilometri promite ministrul Transporturilor. Dupa doisprezece ani de lucrari intrerupte si de termene amanate, autoritatile anunta ca vor finaliza, la anul, Autostrada Soarelui (A2), ce va lega Bucurestiul de Constanta. "Pana la sfarsitul anului 2011 vom putea merge cu totii de la Bucuresti la Constanta pe autostrada. Nu vom mai accepta nici o intarziere si am somat firmele sa-si faca treaba. Anul viitor in decembrie voi putea merge si eu acasa pe autostrada", a declarat, pentru gandul, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Termenul il amana pe cel al fostului detinator al portofoliului de la Transporturi, Radu Berceanu. El promitea ca turistii vor putea merge la mare cu automobilul, inca din vara lui 2011. In plus, la finalul mandatului Berceanu afirma ca, "in privinta autostrazilor, pana la sfarsitul anului, indiferent cine va fi ministru, vom finaliza vreo 40 si ceva de kilometri". Cati kilometri vor fi gata in 2011, actualul ministru nu poate inca spune. Pentru ca nu stie cati bani vor fi destinati investitiilor din infrastructura. "Vom vedea la finalizarea bugetului ce sume vor fi prevazute exact. Ce se poate spune este ca dupa discutiile cu FMI a reiesit faptul ca trebuie marite investitiile, anunta Gandul.

Cealalta fata a grevistei foamei. Reintoarcerea Cristianei Anghel la post a starnit revolta parintilor. La inceputul anului scolar, o clasa fusese desfiintata din cauza protestului ei. In palmaresul invatatoarei din Caracal mai stau inca o greva a foamei, doua procese cu inspectoratul si unul cu o firma de telefonie. Protestul Cristianei Anghel, care a inceput la 26 august, a dat peste cap mai multe clase de la Scoala nr.2 din Caracal, judetul Olt. O data atunci, in septembrie, cand invatatoarea din Caracal incepuse protestul, dar si acum, dupa incetarea grevei foamei, cand conducerea scolii trebuie sa-i puna la dispozitie un post. La inceputul anului scolar, invatatoarea ar fi trebuit sa preia o clasa I, insa, fiind spitalizata, cei mici au ramas fara dascal. Parintii elevilor de clasa I s-au speriat si majoritatea lor au inceput sa-si mute copiii la alta clasa. "Pentru ca mai ramasesera prea putini elevi, am desfiintat grupa respectiva", a explicat Silviu Frasineanu, directorul Scolii nr. 2 din Caracal, informeaza Adevarul.

Hayssam, miza tratatului Romania-Siria. Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani de inchisoare in dosarul jurnalistilor romani rapiti la Bagdad, va fi adus in tara noastra in baza unui tratat de transfer de persoane cu condamnari privative de libertate, semnat ieri la Palatul Cotroceni "de ministrii de Justitie din Romania si Siria, in prezenta presedintilor celor doua tari, Traian Basescu si Bashar Al-Assad. Tratatul dintre cele doua tari era necesar deoarece actuala legislatie judiciara din Siria nu permitea extradarea in forma solicitata de partea romana, ci doar "transferul" unui sirian in tara in care a fost condamnat la inchisoare, sustin surse judiciare. Este o formula de compromis pentru "transferul" lui Omar, la care au ajuns Traian Basescu, presedintele Romaniei, si Bashar Al-Assad, presedintele Siriei, dupa doua runde de intalniri: una in 2008, la Damasc, si cea de ieri, de la Bucuresti. Alaturi de Basescu, pentru "transferul" lui Omar au negociat ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si chiar seful SRI, Cristian Maior. Variantele de tratate de extradare ("transfer") au circulat intre cele doua tari pentru a se compatibiliza legislatiile in asa fel incat instantele din Siria sa admita trimiterea lui Omar la Bucuresti, scrie Romania Libera.

Un angajat al Bingo Metropolis confirma ca se arunca bilete. Scandalul biletelor de la Bingo Metropolis aruncate in diferite locuri din mai multe judete este departe de a se incheia. Astazi, va prezentam rezultatul unei intalniri care a avut loc la sediul agentiei Metropolis din Satu Mare, unde angajatii acesteia lasa de inteles ca stiu de matrapazlacurile care se fac. Mai multe persoane care joaca pachete intregi de bilete si nu doar ocazional cate un carton, si care, astfel, au mai multe sanse de castig, povestesc ca in ziua de 9 octombrie s-au deplasat la sediul agentiei din Satu Mare al firmei Bingo Metropolis, unde au avut discutii cu angajatii de acolo. "In birou se aflau urmatoarele persoane: doamna directoare Matei Violeta, doamna Godje Florentina, Bota Bianca si Butican Margareta, toate angajatele firmei, precum si subsemnata Tataru Margareta si domnul Horgos Marin. Agenta prin care jucam noi topurile in grup, doamna Butican Margareata, i-a spus doamnei directoare ca dorim sa depunem doua topuri din cele opt, la agentia de la Baia Mare, deoarece dansa a discutat cu domnul director regional (Marin... din Bistrita) care i-a promis ca va vorbi cu domnul director al sediului din Baia Mare ca sa ne primeasca topurile, anunta Puterea.

Jaful de la Sanatatea Animala continua si in guvernarea Boc. La Autoritatea Sanitara Veterinara s-a pus monopol pe tot ce inseamna contracte importante. Singurul fief liberal care s-a strecurat in actualul guvern Boc produce lunar sute de mii de euro. Desi pare incredibil, in subordinea directa a premierului activeaza un demnitar cu rang de secretar de stat, care pastoreste o adevarata filiera de stors bani din Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Sanatatea Alimentelor (ANSVSA). Primul pas catre jaful ce urma sa aiba loc la Autoritate a fost facut in 2008. La vremea respectiva, Stefan Nicolae era directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA), structura aflata in subordinea ANSVSA. Cu voie de la conducere, la IDSA s-a infiintat un laborator de referinta privind organismele modificate genetic! Adica la institutia care se ocupa de sanatatea animala urmau sa fie analizate monstre de zarzavaturi, cereale si alte plante modificate genetic, informeaza EVZ.

Primaria cu "o armata" de juristi da banii pe avocat. Municipalitatea plateste 6.000 de lei pe luna pe serviciile unei avocate, suma care acopera salariile a cinci juristi angajati. Potrivit Curtii de Conturi, Primaria Galati figureaza printre institutiile din judet cu cele mai mari cheltuieli juridice. Judetul Galati se plaseaza pe locul doi pe tara, dupa Constanta, in privinta cheltuielilor juridice din institutiile publice in ultimii doi ani, releva un raport al Curtii de Conturi. Suma se ridica la 22,4 milioane de lei (din care 2,9 milioane cu avocati externi, iar restul cu juristii angajati) si reprezinta 6,7% din platile juridice efectuate la nivel national. Mare parte din cheltuiala apartine Primariei Galati. Desi are "o armata" de juristi angajati, Primaria are contract si cu avocata Doina Udrescu, pe care o plateste cu 6.000 de lei pe luna. Colaborarea a inceput in 2008, printr-un contract de asistenta juridica pe 7 luni, in valoare de 28.000 de lei. Din 2008 si pana in 2010, onorariul a crescut de la 4.000 de lei la 6.000 de lei pe luna, scrie Adevarul.

Posturile de radio, puse in dificultate de legea care le impune mai multa muzica romaneasca. Un proiect de lege, adoptat de Camera Deputatilor, ajuns acum in Senat, obliga radiourile sa difuzeze muzica romaneasca in 40% din timpul de emisie. Proiectul a fost initiat de parlamentarii Raluca Turcan, Brandusa Novac (PDL), Victor Socaciu, Madalin Voicu (PSD) si Cristian Topescu (PNL). In textul propunerii legislative se spune ca radiourile ar urma sa difuzeze opere muzicale romanesti 40% din timpul de emisie, in intervalul orar 6:00-14:00, cu exceptia timpului consacrat informatiilor, manifestarilor sportive, jocurilor, publicitatii, precum si serviciilor de teletext si teleshopping. Am stat de vorba cu directorii unora dintre cele mai importante posturi de radio din Romania pentru a afla ce cred despre o astfel de lege, ce schimbari ar produce aprobarea ei in calitatea programelor radio si daca exista suficienta muzica romaneasca astfel incat sa acopere 40% din timpul de emisie, anunta Romania Libera.