​Disidenta birmaneza Aung San Suu Kyi va fi eliberata. Autoritatile militare din Myanmar au semnat decretul de eliberare a disidentei Aung San Suu Kyi, informeaza surse locale citate de BBC. Laureata a premiului Nobel pentru pace in anul 1991, Suu Kyi este imaginea disidentei din Myanmar, tara guvernata inca din 1962 de o dictatura militara. Chiar si dupa eliberare, ea este perceputa ca fiind principala amenintare la adresa guvernului militar. Eliberarea sa este vazuta ca un efort din partea autoritatilor de a-si curata imaginea in ochii comunitatii internationale. Din ultimii 20 de ani, Suu a petrecut 15 ani sub arest la domicilu, cu scurte perioade de libertate.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Finlanda constuieste un buncar pentru deseuri nucleare ce va rezista cel putin 100.000 de ani, informeaza BBC. Proiectul se numeste Onkalo, “ascunzis” in limba finlandeza, si implica o retea complexa de tunele sapate direct in roca. Buncarul va fi amplasat la aproape 300 de kilometri de Helsinki, va avea o lungime de peste 5km si va atinge o adancime maxima de 500m. Data de finalizare estimata este situata in jurul anului 2100, moment in care niciunul dintre cei 40 de oameni care lucreaza la proiect in prezent nu vor mai fi in viata ca sa-l vada finalizat. Buncarul este planuit inca din anii ’70. Deseurile nucleare vor fi stocate la mare adancime, in containere groase din cupru rezistent la coroziune. Sistemul include o serie de protectii redundante care sa asigure pastrarea in siguranta a materialelor radioactive pentru o perioada care nu a mai fost folosita in constructiile realizate de umanitate pana in prezent. Onkalo este subiectul celui mai nou documentar al regizorului danez Michael Madsen, Into Eternity.

Mai multi medici din Kosovo, acuzati de trafic de organe umane. Sapte persoane au fost acuzate in Kosovo de trafic international cu rinichi umani, informeaza BBC. Recoltarea organelor a avut loc la o clinica din capitala provinciei separatiste, informeaza surse judiciare. Interpol a emis mandate de arestare si pentru un cetatean turc si pentru un israelian, ambii implicati in acest caz. Unul dintre cei acuzati este “un fost oficial de rang inalt din Ministerul Sanatatii”. Procurorii au declarat ca “un grup de crima organizata a facilitat traficul cu carne vie in scopul recoltarii de organe”. Donatorilor le erau promisi 14.500 de euro pentru un rinichi, in timp ce recipientii plateau pana la 100.000 de euro pentru un organ. Acesta este cel de-al doilea scandal major legat de traficul ilegal cu organe umane din Kosovo, dupa ce in anul 1999 Armata de Eliberare din Kosovo a fost acuzata de recoltarea fortata de organe de la mai multi prizonieri sarbi.

Coreea de Nord a exportat tehnologie nucleara, conform unui raport ONU. Un raport al Organizatiei Natiunilor Unite spune ca statul asiatic a exportat tehnologie nucleara si de constructie a rachetelor balistice catre mai multe natiuni, informeaza CNN. Raportul de 75 de pagini mentioneaza printre beneficiarii exporturilor de tehnologie state precum Iran, Siria si Myanmar. Publicarea raportului a fost intarziata cu mai bine de sase luni de catre China, unul dintre singurii aliati ai Coreei de Nord.

Bursele scad pe fondul ingrijorarilor legate de inflatia din China. Wall Street a incheiat un sir de cinci zile de castiguri pe fondul temerilor investitorilor in legautra cu un potential risc de inflatie in China. Indicele Dow Jones a scazut cu 90,25 puncte (0,8%), pana la o valoare de 11.199,21 puncte, indicele Nasdaq a pierdut 37,31 puncte (1,46%), pana la valoarea de 2.518,21 unitati, iar S&P 500 a ajuns la 1.199,21 puncte, dupa o scadere de 14,33 puncte (1,18%), informeaza CNN.

Christie’s va scoate la licitatie un computer Apple estimat la peste 200.000$. Casa de licitatie Christie’s va scoate la licitatie un computer Apple 1, cu numarul de serie 82, unul dintre primele calculatoare personale fabricate vreodata. Dotarile hardware includ trei condensatori, 8 kilobytes de memorie RAM si un procesor cu o viteza de 1-2Mhz. Computerul a fost construit si vandut de catre Steve Wozniak si Steve Jobs in anul 1976, la un pret de 666,66$.

Un controversat artist rus s-a legat de un scaun electric si cere oamenilor sa voteze daca trebuie sa traiasca sau sa moara. Un controversat artist rus a demarat un proiect in care s-a legat de un scaun electric, cerandu-le vizitatorilor sai online sa voteze daca trebuie ca el sa moara sau sa traiasca, transmite Russia Today. Oleg Mavromatti, un artist auto-exilat in Bulgaria, cunoscut pentru performante publice controversate, sustine ca experimentul sau urmareste sa sublinieze problema cenzurii in Rusia. Potrivit informatiilor, Mavromatii a fugit in Bulgaria in 2000, la scurta vreme dupa ce autoritatile l-au acuzat de incitare la ura religioasa. (A.N.)

Un locuitor din San Francisco a propus introducerea unei legi care va interzice realizarea de circumcizii in oras, transmite nbcbayarea. Lloyd Schofield, care se declara activist anti-circumcizie, a inaintat propunerea Departamentului Electoral, care va decide daca ea va fi supusa unui referendum. Daca va fi adoptata, masura va transforma "in infractiune circumcizia, taierea sau mutilarea preputului, a testiculelor sau a penisului unei persoane care nu a implinit varsta de 18 ani". (A.N.)