Doi cosmonauti rusi coordoneaza o calatorie in spatiu. Cosmonautii rusi Fyodor Yurchikhin si Oleg Skripochka au inceput luni o calatorie in spatiu de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS). Aceasta este cea de-a cincea calatorie in spatiu pentru cosmonautul Yurchikhin si cea dintai pentru Skripochka. Cei doi vor efectua si un experiment intitulat "Test" prin care isi propun sa verifice existenta microorganismelor pe segmentul rus al Statiei Spatiale Internationale. De asemenea, Yurchikhin si Skripochka vor instala o statie de lucru multifunctionala si portabila pe modulul Zvezda cu ajutorul careia vor efectua o serie de alte cercetari la bordul ISS, informeaza Ria Novosti.

presa in diagonalaFoto: Hotnews

Shanghai: 42 de oameni au murit, dupa ce un incendiu violent a distrus un zgarie-nori. Un incendiu violent a distrus un zgarie-nori din Shanghai, ucigand cel putin 42 de persoane, anunta presa locala. Peste 90 de oameni au fost raniti in incendiul care a cuprins blocul de 28 de etaje, potrivit Xinhua. Cladirea era in curs de renovare iar camerele de luat vederi au surprins imagini cu oameni refugiati pe schelele care inconjurau cladirea, transmite BBC. (R.M.)

Bulgaria se doreste a fi un fel de "Silicon Valley" a regiunii Marii Negre. Bulgaria are tot potentialul de a deveni corespondentul faimoasei "Silicon Valley" pentru regiunea Marii Negre, potrivit spuselor participantilor la conferinta "Realizing the Potential - Bulgaria on the Outsourcing and Off-shoring Map", organizata de AmCham, Agentia InvestBulgaria si Colliers International. Potrivit lui Borislav Stefanov, presedintele Agentiei InvestBulgaria, Bulgaria detine trei avantaje majore ca destinatie de outsourcing: locatia situata in proximitatea unor piete cheie, stabilitatea sa politica si macroeconomica, precum si resursele umane calificate si talentate. Acesta considera ca este datoria guvernului de a se asigura ca investitorilor li se vor prezenta toate beneficiile pe care aceasta tara le ofera. Mai mult de 300 delegati internationali si locali au participat la prima editie a conferintei "Realizing the Potential - Bulgaria on the Outsourcing and Off-shoring Map" organizata in Sofia, la initiativa Camerei Americane de Comert din Bulgaria(AmCham) si a Agentiei InvestBulgaria, in colaborare cu Colliers International. Printre vorbitorii invitati la aceasta conferinta s-au numarat reprezentanti ai unor companii precum McKinsey & Company, AES, Hewlett-Packard, TMF, Johnson Controls, OPI, Adecco, SAP Labs si Colliers International, relateaza Novinite.

Rusii sunt mai interesati de problema alcoolismului decat de drepturile omului. Rusii se preocupa cel mai mult de problema alcoolismului (53%) si de cea a inflatiei ridicate (56%), in detrimentul statului democratiei sau a securitatii nationale din aceasta tara, potrivit unui sondaj recent efectuat de VTsIOM in randul a 1.600 de respondenti. "Persoanele chestionate au mai indicat si somajul (46%), coruptia (44%), conditiile de trai (43%) ca fiind cele mai presante probleme cu care se confrunta Rusia in momentul de fata", a declarat VTsIOM. Terorismul (26%), problemele legate de mediu (16%) sunt cel mai putin votate, alaturi de statutul democratiei, al drepturilor omului si al securitatii nationale (8%) din Rusia, transmite Ria Novosti.

Burma: Aung San Suu Kyi s-a intors la serviciu dupa o perioada prelungita de detentie. Unul dintre cei mai importanti sustinatori ai democratiei din Burma Aung San Suu Kyi s-a intors la serviciu dupa o perioada prelungita de detentie. Revenirea acesteia a stranit un val de entuziasm in randul populatiei din acest stat. Aung San Suu Kyi a sosit la sediul NDL la ora zece dimineata imbracata in galben si purtand flori in par. Un grup de aproximativ 100 de suporteri au intampinat-o inainte de a intra in cladire cu flori si aplauze. La sfarsitul programului persoanele prezente in fata sediului NDL au format un culoar pentru a-i permite lui Aung San Suu Kyi sa treaca in siguranta. Liderul societatii civile din Burma s-a oprit pentru a discuta cu o parte dintre sustinatorii sai, scrie The Guardian.

Cuba pregateste cel de-al saselea Congres al Partidului Comunist fara sa mentioneze nimic despre reforme. Pregatirea pentru cel de-al saselea Congres al Partidului Comunist a inceput deja in Cuba. Prima etapa din procesul de organizare include realizarea unui seminar national. Timp de patru zile seminarul va beneficia de prezenta lui Raul Castro, prilej cu care vor fi purtate o serie de discutii cu acesta. Una dintre problemele care vor fi atinse in cadrul seminarului este "de ce Cuba nu discuta despre nicio reforma economica, dupa cum unele trusturi de presa straine asteapta sa auda" a relatat un reprezentant al ziarului Granma. Declaratia jurnalistului a fost facuta in urma unei afirmatii a ministrului Economiei din Cuba Marino Murillo care a spus ca in Cuba "nu va exista o reforma economica, ci o actualizare a unui model economic. Nu se gandeste nimeni sa cedeze proprietatea. Tot ce vom face va fi sa o administram intr-o alta forma", potrivit El Pais.

Criza politica din Italia se accentueaza: Patru ministri din cabinetul Berlusconi au demisionat. Patru membri ai guvernului condus de Silvio Berlusconi, apropiati ai fostului aliat al acestuia si in prezent adversar declarat Gianfranco Fini, au demisionat luni, un demers care nu este insa suficient pentru a antrena caderea Cabinetului. Membri ai gruparii Viitor si Libertate pentru Italia (FLI), partidul pe care Fini intentioneaza sa-l creeze, demisionarii sunt ministrul pentru Politici europene Andrea Ronchi, viceministrul pentru Dezvoltare economica Adolfo Urso si sub-secretarii de stat pentru Agricultura Antonio Buonfiglio si pentru Mediu Roberto Menia. Un al cincilea membru al guvernului, Giuseppe Maria Reina, secretar de stat pentru Infrastructura si Transporturi, afiliat la micul partid sicilian MPA, aliat cu Fini, a demisionat si el. Demisia anuntata a ministrilor din aripa Fini reprezinta o noua escaladare a crizei politice din peninsula, dar veritabila proba de foc va avea loc in Parlament: opozitia de centru-stanga a depus o motiune de cenzura in Camera Deputatilor, in timp ce Berlusconi a anuntat ca va cere un vot de incredere intai in Senat si ulterior in camera inferioara. Berlusconi si aliatii sai din Liga Nordului dispun in Senat de o majoritate teoretic solida dar in Camera votul de incredere depinde in intregime de oamenii lui Fini, care ar putea pune guvernul in minoritate, relateaza AFP. (R.M.)