Cetatenii reclamau, comisarul Soric ii turna lui Mararu. Romania Libera a intrat in posesia unor documente care probeaza faptul ca, in 2008, seful Politiei din Piatra Neamt, Aureliu Soric, a fost sesizat referitor la tentativa clanului Mararu de a fura un hotel, dar in loc sa ia masuri i-a avertizat pe interlopi. Aureliu Vasea Soric va fi demis de la conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Neamt, sustin surse din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Raportul de control se afla pe masa ministrului Traian Igas, iar prefectul judetului Neamt a avizat favorabil demiterea acestuia. Surse din politie spun ca inspectorii Corpului de Control al ministrului Traian Igas au evaluat nu numai activitatea inspectorului-sef Aureliu Vasea Soric, ci si prestatiile Serviciului de Informatii si Protectie Interna de la Neamt (SIPI), condus de Valentin Haisuc, precum si a Serviciului de Investigatii Criminale, condus de Florin Amihaiesei. Si in privinta acestora ar exista propuneri pentru demitere, spun sursele noastre, potrivit Romania libera.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Romania, tara proprietarilor de apartamente. 97% din romani sunt proprietarii caselor in care locuiesc. In 1990, costul unui apartament cu doua camere era de 123.000 de lei, echivalentul a 36 de salarii medii nete. In 1993, pretul scazuse la numai un salariu. Romania si Albania sunt tarile care se bat pentru suprematia in topul mondial al statelor cu cea mai mare pondere a proprietarilor de locuinte - 97% din totalul familiilor. "Este un procent neintalnit niciunde altundeva in lume, cu explicatii istorice, care tin de specificul comunismului autohton", a spus analistul economic Ilie Serbanescu. Tara preponderent agrara la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Romania a fost industrializata de comunisti, care s-au vazut nevoiti sa aduca din sate forta de munca necesara in orase. Comunismul i-a inghesuit pe tarani in blocuri meschine si i-a transformat in chiriasi la stat. Blocurile erau si o expresie a epocii comuniste, a explicat Serbanescu: "Se usura inregimentarea oamenilor si se desavarsea dependenta de stat, prin sistemul comun de termoficare si de distributie a gazelor naturale", scrie Adevarul.

Mita pentru Fatuloiu s-a micsorat odata cu adancirea crizei. Secretarul de stat Dan Valentin Fatuloiu ar fi urmat sa primeasca de la omul de afaceri Catalin Chelu doar jumatate din suma negociata initial, dupa cum reiese din referatul procurorilor. Calificat de magistratii Tribunalului Bucuresti drept un personaj care "denota o indrazneala infractionala grava", omul de afaceri Catalin Chelu s-a dovedit a fi, inainte de toate, un bun negociator. Cel putin asa reiese din referatul de arestare al procurorilor anticoruptie. Concret, se arata in document, pe 9 noiembrie, Stefan Nitache Badea (fostul partener de afaceri al fiului chestorului Fatuloiu, Alexandru Fatuloiu, si unul dintre intermediarii presupusei mite oferite de Chelu) a mers in biroul secretarului de stat. Dupa ce i-a cerut acestuia o coala si un pix, Badea a scris: "500.000 euro cash, 300.000 euro business, 200.000 euro final". Pe aceeasi coala de hartie, sustin procurorii, Fatuloiu "a consemnat olograf, in partea dreapta a datelor scrise de inculpat (Badea - n.r.), ca este vorba despre 1.000.000 euro", scrie EVZ.

Pantofi din piele de elefant si de rechin pentru bogatii Europei, facuti de un roman. Domnii din Romania isi fac pantofi din piele de aligator la 3.000 de euro sau din piele de pisica de mare, foca ori picior de strut. Pantofii se fac numai la comanda, in atelierul lui Maftei Alexandru, roman stabilit la Viena de 22 de ani. A reusit sa-i cucereasca pe bogatii de acolo cu talentul lui. Pantofii din piele de aligator la 3.000 de euro i-au innebunit pe unul dintre romanii foarte bogati. I-a cumparat pe loc. Dar asta e nimic - un om de afaceri, tot roman, a cumparat 17 perechi dintr-o lovitura: unii din piele de pisica de mare, altii din strut si din picior de strut, altii din rechin, din crocodil sau din piton, facuti manual, pe comanda, exact pe piciorul lui, dupa probe si probe. Apoi, la a doua sesiune de cumparaturi, a mai luat inca opt perechi. 1.600 de euro au costat ghetele, 1.500 de euro o pereche de pantofi. O nimica toata daca-ti imaginezi cam cat o fi dat pe iahturi, proprietate personala. Un mare avocat s-a intors acasa cu sapte perechi, potrivit Gandul.

Obama premiaza o romanca. Emilia Morosan, cercetator la Universitatea Rice din Houston, va primi o distinctie pentru debutul in cariera stiintifica de la presedintele american Barack Obama. Morosan este profesor asistent la Rice, iar specializarea ei este cercetarea in domeniul astronomiei, fizicii si chimiei, potrivit site-ului universitatii. Emilia Morosan va fi premiata, alaturi de alti 85 tineri oameni de stiinta, intr-o ceremonie, pe 13 decembrie. "Sunt foarte incantata. Desigur, e minunat ca mi se recunosc meritele, dar cel mai bun lucru e ca voi obtine mai multe fonduri si voi putea angaja mai multi oameni pentru a face mai mult", spune romanca. Morosan a primit deja o finantare de la Biroul de Cercetare Strategica al Fortelor Aeriene Americane pentru un proiect de cercetare, relateaza Romania libera.

Basescu, despre mita de 1 milion de euro de la MAI: "Nu pune o eticheta frumoasa nici pe minister, nici pe Fatuloiu". Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la B1 TV, ca scandalul mitei de la Ministerul de Interne afecteaza atat ministerul, cat si pe chestorul Dan Fatuloiu. "Intamplarea nu pune o eticheta frumoasa nici pe Ministerul de Interne, nici pe Fatuloiu", a spus Basescu. El crede ca "e de discutat" daca acest scandal poate fi o dovada ca autoritatile romane "au capacitatea de a depista mita" sau poate fi interpretat "negativ". Intrebat daca este de acord cu modul in care a actionat Fatuloiu, Basescu a raspuns: "Exclus", informeaza Gandul.

Delta Dunarii, mai ocupata in prag de iarna decat vara. In primele doua luni de vara, gradul de ocupare a bazelor turistice din Delta a fost de 15-20 la suta, mai ales din cauza inundatiilor. In aceste zile insa, in prag de iarna, vremea frumoasa a favorizat continuarea turismului in Delta Dunarii. Silviu Gheorghe, presedintele ANTREC Tulcea, a declarat ca peste 40 suta din capacitatea de cazare a pensiunilor turistice din Delta este ocupata. "Turistii care au ales sa petreca, in noiembrie, cateva zile de vacanta in Delta sunt cei care iubesc pescuitul, dar si peisajul fascinant din tinutul dintre ape din timpul toamnei", a declarat acesta. Patronii bazelor de turism din Delta spun ca au pregatit din timp actiunea de prelungire a sezonului turistic pe timpul toamnei. Pensiunile turistice din zona au fost dotate cu centrale termice pentru a asigura confortul corespunzator in zilele friguroase. S-au facut oferte la agentiile de turism pentru extrasezonul de toamna din timpul verii, iar turistii care sunt pescari sau vanatori inraiti au fost anuntati, de asemenea, din vreme ca pot veni in vacanta nu doar la hotelurile la care trageau in anii precedenti, ci si la pensiunile din majoritatea localitatilor din Delta, informeaza Romania libera.

Procurorul-sef isi intretinea amanta din spagi. Prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Sannicolau-Mare, judecat pentru coruptie, este acuzat de DNA ca "blatuia" dosare contra unor sume de bani si a unor excursii in strainatate. Magistratul Ciprian Zamfirescu (40 de ani), deferit Justitiei pentru coruptie, si-a trimis amanta in excursie, in Tunisia, pe banii din spagi. "Iti place in Tunisia? A fost OK pana acum? Mai ai bani", scria Zamfirescu, intr-un sms, la 5 iunie 2010. Destinatarul: Oana Elena Tit, angajata in cadrul IPJ Harghita, despre care procurorii DNA sustin ca facea parte din anturajul prim-procurorului. Discutiile telefonice si sms-urile, interceptate de SRI, arata ca relatia dintre cei doi era foarte stransa. Oana i-a raspuns prompt: "Stiai ca Tunisia e cel mai mare producator de curmale si masline? Aduc la baiat curmale. Ma duc sa pap, mor de foame." Povestea de dragoste dintre Oana si Zamfirescu a fost descoperita in timpul anchetei de coruptie, dupa ce unul dintre martori s-a oferit sa-i plateasca o excursie in Tunisia, pe numele amantei. "Acolo... numele pe contractul ala de Tunisia, scrie Tit Oana Elena, stii? Da? Deci, e...", explica, intr-o inregistrare ambientala, Zamfirescu, informeaza Adevarul.

"Iarba" legala ar pune in umbra magazinele de vise. Specialistii considera ca mutarea spice-shopurilor mai departe de scoli nu rezolva problema cresterii numarului de persoane dependente. O solutie ar fi dezincriminarea consumului. La inceputurile "magazinelor de vise", cei care mai trageau pe nas cate o "sare de baie" erau tinerii ce consumau droguri legale doar in weekend, doar pentru distractie. In acest an, cand spice shopurile si-au cautat locuri strategice in apropierea scolilor, profilul consumatorului s-a modificat: barbat (in proportie de 80%), cu varste mult mai mici, chiar elev de gimnaziu, care nu mai consuma doar ocazional si doar in scopuri recreationale, ci aproape zilnic si chiar in primele ore ale zilei, anunta EVZ.

Cursa podoabelor de sarbatori. Piedone pune ghirlande pe blocuri, Clujul foloseste stele 3D. Un mall bucurestean vrea sa intre in Cartea Recordurilor cu cea mai mare instalatie cu decoratiuni de Craciun din lume, peste 150.000 de beculete aprinse in interiorul unui complex comercial. Organizatorii promit ca va fi o feerie de lumini care vor straluci atat in interior, pe tavane, scari rulante, cat si in exterior, iar in anumite zone beculetele vor fi sincronizate cu muzica. Primarul general al Capitalei promite ca in acest an, de sarbatori, centrul orasului va fi iluminat "de bun simt" iar primarii de sector, dar si cei din Iasi, Cluj si Buzau recicleaza instalatiile din anii trecuti ca sa aprinda luminite pe marile bulevarde, relateaza Gandul.