Aurelian Soric le-a tinut de cald interlopilor timp de patru ani. Peste 2.200 de dosare penale, unele dintre ele vizand infractiuni grave, au fost clasate cu "autor necunoscut" sau "dosite" prin sertarele politistilor, in mandatul lui Aurelian Soric. Timp de patru ani, cat comisarul-sef Aurelian Soric a condus Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Neamt, legea a fost incalcata flagrant, iar raufacatorii au dormit fara griji. Aceasta este principala concluzie a anchetei derulate de ofiterii Corpului de Control al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), in ultimele zece zile, in institutia pastorita de comisarul Soric. In cifre, "bilantul" mandatului lui Soric arata astfel: zeci de dosare au fost solutionate cu "neinceperea urmaririi penale" (NUP) fara ca politistii sa se oboseasca sa faca cel putin investigatii prealabile, iar 84 de plangeri ce vizau infractiuni grave, precum viol sau talharie, dar si furturi nici macar nu au primit numere de inregistrare. Au fost insa clasate. In plus, in 2.195 de cauze cu autori neidentificati nu s-au derulat cercetari sub supravegherea procurorului, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

SUA intra in ziua cu cele mai mari reduceri din lume. Cum pot romanii sa cumpere haine, telefoane, televizoare cu pana la 50% mai ieftine. In ciuda crizei economice prelungite, 138 de milioane de americani sunt asteptati sa iasa la cumparaturi, astazi (de patru ori mai multi decat in 2009), iar luni este ziua celor mai ieftine achizitii online. 138 de milioane de americani sunt asteptati sa iasa la cumparaturi, astazi, in "Vinerea Neagra" - prima zi de vineri de dupa "Ziua Recunostintei" (ultima joi a lunii noiembrie) - in timp ce alte zeci de milioane vor face shopping online, luni, in "Cyber Monday". Aceasta zi de luni este versiunea de pe internet a zilei de azi ("Black Friday") si, impreuna, cele doua zile marcheza debutul sezonului de cumparaturi de Craciun din SUA. De ce se calca in picioare americanii pentru a intra in magazin? Simplu. Reducerile pot trece binisor de 50% in unele cazuri. Ziua de luni este versiunea de pe internet a zilei de azi ("Black Friday") si, impreuna, cele doua zile marcheza debutul sezonului de cumparaturi de Craciun din SUA, anunta Gandul.

Cat de "iminent" este falimentul Romaniei? Seful FMI vede ca iminenta intrarea Romaniei in incapacitate de plata, asa cum i s-a intamplat Argentinei in 2001. Economistii romani resping aceasta ipoteza. Profetia lui Strauss-Kahn este taxata dur de oficialii romani, in conditiile in care aceasta nu se bazeaza pe cifre relevante. Declaratia directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn, potrivit careia tara noastra impreuna cu alte state sunt la marginea prapastiei din punct de vedere economic a starnit imediat ample controverse. "Folosirea termenului de iminenta de catre un "inalt oficial al FMI este o greseala", a declarat pentru "Adevarul" Daniel Daianu, fost ministru de Finante. Strauss-Kahn a plasat Romania in randul statelor din Europa care se afla in situatia iminenta de a intra in incapacitate de plata. "Ceea ce este dramatic, si vorbesc de state precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, Romania, state in care trebuie redresata situatia - nu putem continua asa deoarece incetarea platilor este iminenta, prapastia este chiar in fata -, sunt cele care patimesc mai mult, sunt cele mai vulnerabile", a declarat Strauss-Kahn la postul elvetian de televiziune TSR, informeaza Adevarul.

Ce legatura este intre Crucea Transilvana si bordelul Natasei. Dupa ce a fost protagonistul unui imens scandal sexual, in care sunt implicate si minore, deputatul Petru Calian va fi decorat de BOR cu cea mai inalta distinctie ortodoxa a Transilvaniei. Fostul ministru PDL al Economiei Adriean Videanu si deputatul PDL de Cluj Petru Calian vor primi, pe data de 30 noiembrie, cea mai inalta distinctie bisericeasca a Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Este vorba de Crucea Transilvana. Distinctia le va fi acordata celor doi lideri politici ca urmare a "sprijinului acordat pentru rectitorirea Manastirii Nicula", in fapt pentru banii publici oferiti pentru construirea unui luxos complex de cladiri. Decizia inaltului for bisericesc este cu atat mai surprinzatoare, cu cat deputatul Petru Calian este protagonistul unui imens scandal sexual. Demnitarul este acuzat ca ar fi beneficiat de serviciile unor prostituate, dintre care unele minore, pe care le-ar fi dus inclusiv in hotelul parlamentarilor din Capitala, unde cazarea membrilor Camerei Deputatilor si ai Senatului este platita din bani publici. Deputatul clujean a negat toate acuzatiile, iar in dosarul aflat pe rolul Tribunalului Cluj are rolul de martor. In urma scandalului, insa, el a fost poreclit "deputatul de la bordel", scrie Romania Libera.

Basescu a chemat la ordin ministrii pentru infiintarea Companiei Nationale de Comunicatii. Presedintele Traian Basescu i-a convocat, ieri, la Cotroceni, pe premierul Emil Boc si pe ministrii cu responsabilitati in implementarea Hotararii CSAT nr.71/2010 privind unele masuri necesare operationalizarii si dezvoltarii sistemelor nationale informatice specifice. Oficial, scopul intalnirii a fost gasirea unor metode prin care institutiile publice si administratia centrala si locala sa-si constituie sisteme informatice si sa asigure servicii "online" de informare si de plata a obligatiilor fiscale ale contribuabililor. Neoficial insa, la Cotroceni s-a dezbatut intens subiectul crearii Companiei Nationale de Comunicatii (CNC), despre care ziarul nostru a relatat in exclusivitate in urma cu doar cateva saptamani, anunta Puterea.

Gradinita din Sarulesti i-a scos pe romi din corturi. Prima unitate prescolara in limba romani din tara isi aduna roadele dupa sase ani de activitate: 80 de permise de conducere. Poate ca ar fi trait in continuare de-o parte si de alta a mormanelor de fier vechi, in corturi roase de vreme si subtiate de ploi, ar fi trebuit sa scoata bani din buzunar ca sa plateasca "romanii" cu carnet de conducere sa-i plimbe acolo unde aveau afaceri si nu ar fi invatat niciodata cum sa foloseasca un sapun. Nu s-ar fi pretuit pe ei insisi si poate ar fi ingrosat randurile romilor huliti, plecati in alte tari. Si asta daca, in urma cu sase ani, nu s-ar fi infiintat Gradinita bilingva la Sarulesti, judetul Calarasi. Acum, intr-o camaruta cu peretii plini de planse colorate, cu doua masute lungi pitice si cateva brate de jucarii, prichindeii romilor din zona, vin sa invete poezii si cantece. Micutii au invatat sa se spele inainte de fiecare masa, parintii lor au lasat corturile pentru case si si-au pus toata nadejdea in micutii care vor veni peste opt ani acasa cu un carnet de conducere ce valoreaza mai ceva ca o diploma luata la Universitatea Oxford, informeaza EVZ.

Caldura se scumpeste doar in orasele sarace. Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Serviciilor Comunale (ANRSC) a anuntat ca de la 1 ianuarie 2011 s-a majorat cu 10 la suta pretul local mediu de referinta pentru gigacalorie. Populatia va resimti aceasta crestere doar in orasele unde edilii nu au bani pentru a mari in mod corespunzator subventia locala. Presedintele ANRSC, Mircea Matei, a declarat pentru gandul ca "pretul local mediu de referinta a fost influentat atat de cresterea TVA-lui cat si de scaderea consumului. Acesta a fost calculat pe baza consumurilor de anul trecut, pe baza estimarilor consumului din aceasta iarna si pe baza subventiilor pe care primariile pot sa le acorde, scrie Gandul.

Statul verifica pomenile facute Bisericii. Urmare a articolelor din ziarul "Adevarul", Ministerul Cultelor a demarat o serie de anchete pentru a retrage "cadourile" facute ilegal de statul roman unor arhiepiscopii din tara. Pentru a primi gratuit si ilegal, de la stat, domenii imobiliare, Biserica promitea folosirea lor in scopuri "crestin-sociale", dar dupa obtinerea lor erau sistematic devalizate. In folosinta Cultelor se afla 200 de cladiri pe care statul le-a cedat si care nu au apartinut niciodata Bisericii. Pentru a justifica cererile de primire a acestor terenuri, imobile, paduri, sau ferme, reprezentantii cultelor religioase din Romania jucau cartea filantropiei: promiteau in solicitarile date catre Guvernul Romaniei ca vor infiinta asezaminte sociale sau religioase. De cele mai multe ori, asa-zisele centre religioase sau sociale deveneau doar centre de afaceri profitabile ale Bisericii, anunta Adevarul.

Cum a incercat Hitler sa il elimine pe Maniu. Iuliu Maniu, fost premier al Romaniei, a indraznit sa i se opuna lui Adolf Hitler cand mari oameni politici europeni stateau drepti in fata Fuhrerului. In vara anului 1940, Europa era ingenuncheata de Germania lui Adolf Hitler. Franta, in mod traditional una dintre marile puteri ale continentului, fusese zdrobita de Germania nazista, Parisul ocupat, iar administratia franceza - redusa la o fasie de teritoriu controlata de Guvernul de la Vichy, condus de maresalul Petain. URSS-ul lui Stalin era, oficial, in relatii stranse cu Cel de-al Treilea Reich, cu care isi impartise Europa. Marea Britanie era singura putere care se opunea Germaniei. Insa, in timp ce toti oamenii politici de pe continent ii faceau plecaciuni lui Adolf Hitler, unul singur a indraznit sa i se opuna. Este vorba de fostul premier al Romaniei Iuliu Maniu. Acesta era filo-britanic si filo-francez si se afla in relatii glaciale cu reprezentantii Germaniei. Insa dupa Dictatul de la Viena, prin care Transilvania de Nord era rapita Romaniei si oferita Ungariei horthyste, Iuliu Maniu a intrat in conflict deschis cu Adolf Hitler, informeaza Romania Libera.