Premiera trista in Romania: liste de asteptare pentru ca bolnavii de SIDA sa intre in tratament. Asculta in articol drama unui pacient care ramane fara medicamente

48 de ore pe HotnewsFoto: Colaj foto

Bolnavii HIV/SIDA rezista prin selectie naturala. Unii imprumuta medicamente de la altii si care rezista fara medicamente, rezista. Cine nu, moare. Verdictul vine de la un pacient seropozitiv, care a dat in judecata Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dupa ce nu a mai avut acces la un medicament din terapia pe care este obligat sa o urmeze. Iar situatia nu este singulara: lipsa banilor pentru medicatia corespunzatoare este o drama pentru pacientii cu HIV/SIDA din Suceava, Iasi, Vrancea, Braila si Arad.

Wikileaks a publicat primul document provenit din Romania

Site-ul Wikileaks a publicat prima "telegrama" trimisa de ambasada SUA de la Bucuresti. Este vorba de un document din aprilie 2006. In document se face referire la procesul de adoptii internationale din Romania si la o scrisoare trimisa de Theodora Bertzi, directorul Oficiului pentru Adoptii din Romania. Documentul face parte din cele peste 250.000 de acte secrete apartinand ambasadelor SUA din intreaga lume pe care Wikileaks le face publice in aceste zile. * Potrivit Wikileaks, documentul este clasificat drept confidential, iar in finalul documentului apare semnatura Taubman. In perioada 2 decembrie 2005 – 3 decembrie 2008, ambasador al SUA in Romania a fost Nicholas F. Taubman. Vezi aici documentul

MULTIMEDIA Harta marilor pasaje rutiere din Bucuresti. Vezi care sunt si cand vor fi finalizate

Mai multe proiecte majore de infrastructura rutiera din Bucuresti se apropie de termenele de finalizare. Proiectul care tine capul de afis este deja celebrul Pasaj Basarab, un proiect impresionant, unic in Europa, la care s-a muncit timp de aproape 5 ani. Alte obiective de infrastructura importante sunt pasajele de pe Centura de Nord, in special Podul hobanat de la Otopeni, care vor asigura fluenta traficului pe ruta ocolitoare a Capitalei, drum ce va lega autostrazile A1, A2 si viitoarea A3. De partea cealalta, in oglinda cu pasajele care vor fi inaugurate, sta un proiect de infrastructura ce leaga cartierele Colentina si Pantelimon, un proiect extrem de util si important, dar la care lucrarile au inceput in 2007 si intre timp au fost abandonate.

Cristian Parvulescu: PNL se teme de o intelegere intre PSD si PDL in ce priveste alegerea intr-un singur tur a primarului. Vezi in text ce sanse sunt sa se revina, partial, la votul pe liste de partid la alegerea parlamentarilor

Exista o temere, din cate inteleg eu, din partea PNL-ului, ca s-ar fi realizat o intelegere intre PSD si PDL in ceea ce priveste alegerea intr-un tur de scrutin atat a presedintelui de Consiliu Judetean, cat si a primarului. Daca aceasta intelegere ar functiona, atunci probabil ca liberalii n-ar putea obtine prea multi primari. Primarii, care sunt in momentul de fata in functie, ar fi aproape eternizati", a declarat presedintele Asociatiei Pro-Democratia, Cristian Parvulescu, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga. Liberalii au adoptat recent o rezolutie prin care sustin modificarea legii electorale si introducerea votului majoritar, atat pentru primari si presedinti de Consilii Judetene, cat si pentru parlamentari. In prezent, primarii sunt alesi in doua tururi, iar parlamentarii printr-un sistem mixt, uninominal cu reprezentare proportionala.

Are Moldova barbati de stat care sa reziste cintecului de sirena al lui Vladimir Voronin?

Soarta Republicii Moldova sta acum in miinile a trei politicieni: Vlad Filat, Marian Lupu si Mihai Ghimpu. Daca cei trei lideri politici vor avea puterea sa treaca peste umorile personale si vor decide sa mearga impreuna mai departe, atunci Moldova se poate gindi la un viitor in Europa. Daca unul dintre ei va trada Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) si va ceda cintecului de sirena lansat de comunistul Voronin, republica-tampon de la marginea Europei va reintra in izolare.

VIDEO Cum au reusit avocatii lui SOV sa amane din nou dosarul o saptamana folosind aceeasi scuza. Vantu la proces: "As dori sa fie un act de justitie nu sa stabiliti un nou record pentru cea mai rapida condamnare"

Procesul lui Sorin Ovidiu Vintu a fost amanat din nou cu o saptamana, cauza urmand a fi rejudecata luni, 6 decembrie, de la ora 12,00, dupa ce avocatii omului de afaceri au sustinut, din nou, ca nu au avut timp suficient pentru a studia dosarul. Procurorii il acuza pe Vantu ca in perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010 a transmis din totalul sumei anuale de 200.000 euro, "convenite cu condamnatul Popa Nicolae", doua transe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro. Vezi in text ce scuze au invocat avocatii pentru a amana procesul si cum era Dan Diaconescu sa se intalaneasca cu Sori Ovidiu Vantu

Cum pot lasa Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Mediului viitoarelor guvernari o nota de plata de 5 miliarde de euro

Proiectul de ordonanta privind aplicarea unui program National de Dezvoltare a Infrastructurii a fost publicat in Monitorul Oficial. "Cel mai mare program de investitii in infrastructura edilitara, in infrastructura publica din Romania ultimilor 20 de ani", dupa cum spune ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea. Programul se refera la investitii in infrastructura de interes local in valoare de 4 miliarde de euro pe componentele gestionate de Ministerul Dezvoltarii si de aproape un miliard de euro pe componentele gestionate de Ministerul Mediului. Desi programul se va desfasura in perioada 2011-2015, platile catre constructori vor fi facute abia din 2013. Pana atunci, executantul va trebui sa asigure din surse proprii costul lucrarilor.

Cum a ajuns Romania la o datorie externa de 89,3 miliarde euro

La sfarsitul anului 2004, datoria externa a Romaniei era de 21,5 miliarde euro sau echivalentul a 38% din PIB. In anul respectiv, datoria publica si public garantata era de 10,1 mld. euro, iar datoria privata ajungea la 8,2 mld. euro, suma din care 35% reprezenta datoria externa a bancilor. La aceste cifre se mai adauga si o datorie externa pe termen scurt in valoare de 3,2 mld. euro, din care jumatate apartinea sistemului bancar, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Lovitura de teatru in alegerile din Republica Moldova: Comunistii sint cistigatori, exit-poll-ul realizat de Publika TV a avut o eroare uriasa

Dupa numararea a 95,40% din voturile valabil exprimate la alegerile de duminica din Republica Moldova, comunistii (PCRM) sint cotati cu 41,1%. Alte trei partide sint cotate cu sanse de a intra in Parlament: PLDM (Filat) - 28,20%, PDM (Lupu) -13,2% si PL (Ghimpu) - 8,9%, potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC). Rezultatele numaratorii oficiale contrazic flagrant exit-poll-ul realizat la comanda Publika TV, care dadea ca invingator detasat partidul premierului Vlad Filat.

Ministerul Transporturilor: In 2011, toate resursele financiare le vom concentra pe coridorul pan-european IV Nadlac- Constanta, un proiect de 8,5 mld euro/ Patru tronsoane vor fi scoase la licitatie in aceasta saptamana

Prioritatea "zero" a Ministerului Transporturilor este coridorul pan-european IV Nadlac- Constanta, a declarat Eusebiu Pistru, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, in cadrul unui forum de infrastructura organizat de Forum Invest. In aceste conditii, in 2011, "toate resursele financiare le vom concentra pe culoarul patru", a adaugat Pistru. Potrivit acestuia, autostrada Transilvania va beneficia de mai putine resurse financiare. Eusebiu Pistru sustine ca pana la sfarsitul lui 2013 vor fi date in folosinta 530 de noi kilometri de autostrada, la care se adauga 300 de kilometri de centuri ocolitoare cu profil de autostrada. Patru din tronsoanele coridorului pan-european vor fi scoase la licitatie in aceasta saptamana, a anuntat Daniela Draghia, director in cadrul Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi (CNADNR).

Ancheta fonduri europene (9): Bucuresti - veritabil dezastru urbanistic

Traficul, strazile neasfaltate, cainii vagabonzi, lipsa spatiilor verzi, a locurilor de parcare si poluarea sunt cateva din problemele semnalate in fiecare raport despre calitatea vietii in Bucuresti, arata o ancheta realizata in cadrul proiectului Transparenta fondurilor europene in Romania 2010, derulat de ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei si finantat prin Programul PHARE.

Cum pot fi transformate ruinele industriale in bijuterii arhitectonice

In urma cu 100 - 200 de ani, erau considerate adevarate minuni tehnologice si arhitecturale, mandria orasului. In vremea comunismului au fost transformate in intreprinderi de stat sau uzine pentru a li se mari capacitatea de productie. Dupa revolutie, au fost privatizate si scoase la mezat pentru terenul pe care se afla. Constructiile vechi, devenite monumente datorita valorii arhitecturale, sociale si istorice, sunt lasate in paragina si ajutate sa se demoleze pentru a elibera in mod “natural” terenul.

Strategia Opozitiei pe Legea Educatiei, subminata de orgoliile lui Victor Ponta

Incoerenta Opozitiei privind retragerea motiunii de cenzura l-a avut ca unic protagonist pe presedintele PSD, Victor Ponta. Initial, liberalii si social-democratii au convenit la sfarsitul saptamanii trecute sa retraga motiunea de cenzura pentru a evita validarea angajarii raspunderii. Ponta a refuzat luni ca PSD sa retraga semnaturile, deranjat de faptul ca Mircea Geoana a initiat demersul si a negociat cu PNL strategia. Orgoliile lui Ponta au fost acoperite de conducerea PSD, care le-a propus liberalilor trimiterea Legii Educatiei inapoi la Guvern, au declarat pentru HotNews.ro surse social democrate.

Consiliul Concurentei investigheaza piata repartitoarelor pentru caldura: Trei firme, Elsaco, Ista Romania si Techem Energy Service, cercetate pentru o posibila impartire a pietei

Consiliul Concurentei a declansat din oficiu o investigatie pe piata serviciilor de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru caldura, a anuntat luni autoritatea. Investigatia vizeaza o posibila intelegere privind impartirea pietei intre trei operatori: Elsaco SRL, Ista Romania SRL si Techem Energy Service SRL, dar si posibila incalcare a legislatiei concurentei de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC).