NASA a descoperit un nou tip de organism: viata in spatiu ar putea fi radical diferita fata de orice ne-am putea imagina

48hFoto: Colaj foto

NASA a anuntat joi intr-o conferinta de presa ca a descoperit intr-un lac din California o bacterie care nu impartaseste acelasi tip de ADN cu restul vietatilor de pe Terra. Daca viata pamanteana cunoscuta pana acum este bazata pe sase elemente esentiale (carbon, hidrogen, azot, oxigen, fosfor si sulf), noua bacterie inlocuieste fosforul cu arsen, o substanta otravitoare pentru majoritatea vietatilor de pe Terra. Fosforul este unul dintre elementele care compun ADN-ul si ARN-ul, structurile care contin instructiunile genetice necesare existentei tuturor organismelor. Substituirea fosforului cu arsen modifica radical modul in care oamenii cauta viata in spatiul cosmic, a declarat un cercetator NASA

Turn de 38 de metri inaltime la intersectia Calea Dorobanti cu bd. Mihai Eminescu

Comisia de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei a avizat miercuri o cladire de 38 metri inaltime, pe intersectia Caii Dorobanti cu bd. Mihai Eminescu. Turnul este amplasat langa doua cladiri monument istoric. Imobilul va adaposti un hotel si un cazinou. Va avea in total 160 de locuri de parcare. Dorin Stefan, proiectantul ansamblului, a declarat ca deocamdata nu se stie cum va arata cladirea, dupa stabilirea coeficientilor urbanistici urmand sa se gandeasca si la forma cladirii.

Roger Cliff, RAND Corporation: China nu are deocamdata capacitatile militare de a invinge SUA intr-un conflict, insa e pe cale sa le dobandeasca

Larry Summers, principalul consilier economic al presedintelui Obama, spunea recent ca, la sfarsitul secolului, atunci cand oamenii vor privi inapoi, nu vor vorbi despre actuala criza, ci despre ascensiunea Chinei. Cu doar cativa ani inainte insa, George Friedman, fondatorul Stratfor (CIA din umbra), sustinea ca SUA vor continua sa domine lumea inca 100 de ani, iar China, "o tara incredibil de saraca", va fi afectata de datoria imensa, de somajul ridicat, de diferentele regionale mari si de izolationismul sau istoric, care o vor impiedica sa fie "un jucator mondial". Cine are oare dreptate? Isi va continua China cresterea fulminanta sau vom asista la inceputul sfarsitului pentru "miracolul" chinezesc, decimat de lupta dintre economia de piata si sistemul politic rigid? Specialisti in probleme legate de China raspund intrebarilor HotNews.ro. Astazi, dr. Roger Cliff, RAND Corporation.

Premierul Moldovei a respins ideea unificarii cu Romania.

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a criticat declaratia presedintelui Romaniei, Traian Basescu, privind posibilitatea unificarii celor doua state in urmatorii 25 de ani, respingand eventualitatea unui asemenea proces, transmite pagina electronica top.rbc.ru. Adresandu-se ziaristilor, seful Executivului de la Chisinau a explicat ca asta inseamna ca Moldova va deveni o tara puternica, cu o economie si o sfera sociala dezvoltate, un stat care va fi parte a familiei europene, exprimandu-si speranta ca acest lucru se va intampla mai devreme de 25 de ani.

Ancheta fonduri europene (10): Daca nu pune in functiune o statie de epurare, Braila va trebui sa returneze Uniunii Europene zeci de milioane de euro

Braila este la un pas de a returna zeci de milioane de euro in cazul in care banii alocati de Uniunea Europeana pentru constructia statiei de epurare nu vor fi folositi pana la sfarsitul anului, arata o ancheta realizata in cadrul proiectului Transparenta fondurilor europene in Romania 2010, derulat de ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei si finantat prin Programul PHARE. Autoritatile locale nu au luat in calcul un program de reducere a efectelor, daca se va ajunge intr-o astfel de situatie, pentru ca inca isi pun sperante in constructori, ca acestia sa cheltuie in 3 luni cam cat ar fi trebuit cheltuit in 2 ani.

VIDEOAlex Rotaru, de la rolul din “Cireşarii” la fizica cuantică şi cariera de cineast la Hollywood: “Da, am avut noroc cu găsirea drumului către America dar, odată ajuns acolo, a trebuit să pun osul rău de tot”

A jucat în seria “Cireşarii”, a făcut doi ani de Facultate de Fizica la Universitatea din Bucuresti, la IFA, pe platforma la Măgurele, a plecat în SUA cu o bursă la MIT. S-a specializat în Teoria laserelor şi Cuantică, dar a revenit la film studiind la School of Cinematic Arts, University of Southern California. A regizat până acum trei documentare de lungmetraj, ultimul avându-l pe Kevin Spacey producător executiv. Pregăteşte primul lungmetraj de ficţiune. Spune că şi-a găsit locul la Hollywood.

Furtul certificatelor CO2 de la Holcim s-a facut cu ajutorul unui virus informatic, spune un reprezentant al CE

Cele un milion de certificate CO2 ale Holcim Romania au fost furate utilizand un virus numit Nimkey, spune un purtator de cuvant al CE, citat de Reuters. Holcim Romania anuntase, marti, ca la jumatatea lui noiembrie, persoane necunoscute au accesat ilegal conturile de certificate CO2 detinute de companie la Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera, sustragand certificate de 15 milioane euro. Un purtator de cuvant al CE a spus ca furtul a fost realizat cu ajutorul unui virus informatic numit Nimkey care a mai atacat diverse tinte din sistemul bancar american. Reuters mai noteaza ca s-au furat 1,6 milioane de certificate de carbon, din care 600.000 au fost recuperate.

Premiera trista in Romania: liste de asteptare pentru ca bolnavii de SIDA sa intre in tratament. Asculta in articol drama unui pacient care ramane fara medicamente

Bolnavii HIV/SIDA rezista prin selectie naturala. Unii imprumuta medicamente de la altii si care rezista fara medicamente, rezista. Cine nu, moare. Verdictul vine de la un pacient seropozitiv, care a dat in judecata Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dupa ce nu a mai avut acces la un medicament din terapia pe care este obligat sa o urmeze. Iar situatia nu este singulara: lipsa banilor pentru medicatia corespunzatoare este o drama pentru pacientii cu HIV/SIDA din Suceava, Iasi, Vrancea, Braila si Arad.

Wikileaks a publicat primul document provenit din Romania

Site-ul Wikileaks a publicat prima "telegrama" trimisa de ambasada SUA de la Bucuresti. Este vorba de un document din aprilie 2006. In document se face referire la procesul de adoptii internationale din Romania si la o scrisoare trimisa de Theodora Bertzi, directorul Oficiului pentru Adoptii din Romania. Documentul face parte din cele peste 250.000 de acte secrete apartinand ambasadelor SUA din intreaga lume pe care Wikileaks le face publice in aceste zile. * Potrivit Wikileaks, documentul este clasificat drept confidential, iar in finalul documentului apare semnatura Taubman. In perioada 2 decembrie 2005 – 3 decembrie 2008, ambasador al SUA in Romania a fost Nicholas F. Taubman. Vezi aici documentul

MULTIMEDIA Harta marilor pasaje rutiere din Bucuresti. Vezi care sunt si cand vor fi finalizate

Mai multe proiecte majore de infrastructura rutiera din Bucuresti se apropie de termenele de finalizare. Proiectul care tine capul de afis este deja celebrul Pasaj Basarab, un proiect impresionant, unic in Europa, la care s-a muncit timp de aproape 5 ani. Alte obiective de infrastructura importante sunt pasajele de pe Centura de Nord, in special Podul hobanat de la Otopeni, care vor asigura fluenta traficului pe ruta ocolitoare a Capitalei, drum ce va lega autostrazile A1, A2 si viitoarea A3. De partea cealalta, in oglinda cu pasajele care vor fi inaugurate, sta un proiect de infrastructura ce leaga cartierele Colentina si Pantelimon, un proiect extrem de util si important, dar la care lucrarile au inceput in 2007 si intre timp au fost abandonate.

Cristian Parvulescu: PNL se teme de o intelegere intre PSD si PDL in ce priveste alegerea intr-un singur tur a primarului. Vezi in text ce sanse sunt sa se revina, partial, la votul pe liste de partid la alegerea parlamentarilor

Exista o temere, din cate inteleg eu, din partea PNL-ului, ca s-ar fi realizat o intelegere intre PSD si PDL in ceea ce priveste alegerea intr-un tur de scrutin atat a presedintelui de Consiliu Judetean, cat si a primarului. Daca aceasta intelegere ar functiona, atunci probabil ca liberalii n-ar putea obtine prea multi primari. Primarii, care sunt in momentul de fata in functie, ar fi aproape eternizati", a declarat presedintele Asociatiei Pro-Democratia, Cristian Parvulescu, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga. Liberalii au adoptat recent o rezolutie prin care sustin modificarea legii electorale si introducerea votului majoritar, atat pentru primari si presedinti de Consilii Judetene, cat si pentru parlamentari. In prezent, primarii sunt alesi in doua tururi, iar parlamentarii printr-un sistem mixt, uninominal cu reprezentare proportionala.

Are Moldova barbati de stat care sa reziste cintecului de sirena al lui Vladimir Voronin?

Soarta Republicii Moldova sta acum in miinile a trei politicieni: Vlad Filat, Marian Lupu si Mihai Ghimpu. Daca cei trei lideri politici vor avea puterea sa treaca peste umorile personale si vor decide sa mearga impreuna mai departe, atunci Moldova se poate gindi la un viitor in Europa. Daca unul dintre ei va trada Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) si va ceda cintecului de sirena lansat de comunistul Voronin, republica-tampon de la marginea Europei va reintra in izolare.