Universitatea Columbia avertizeaza studentii ca isi pun in pericol viitorul daca acceseaza documentele publicate de WikiLeaks. Panica ce a cuprins guvernul american in urma dezvaluirilor WikiLeaks s-a extins si in cadrul campusurilor universitare. Universitatea Columbia si-a avertizat studentii ca isi risca perspectiva ocuparii unui loc de munca in viitor daca vor descarca orice material publicat de WikiLeaks. Biroul responsabil de carierele studentilor din cadrul Universitatii Columbia si-a atras numeroase critici in urma acestei avertizari. Analistii au atras atentia asupra faptului ca persoane considerate a fi stalpii liberali ai lumii academice americane ar fi complice la restrictiile privind accesul la documentele publicate de WikiLeaks. Biroul a declarat ca a primit sfaturi din partea unui absolvent al universitatii de "a nu posta link-uri catre aceste documente si nici de a face comentarii pe site-urilor de socializare, precum Facebook sau Twitter. Angajarea in aceste activitati ar pune in discutie capacitatea studentilor de a pastra confidentialitatea unor informatii". Decizia Universitatii completeaza seria de interdictii impuse de guvernul american asupra angajatilor sai, aproximativ doua milioane si jumatate de persoane, care utilizeaza la locul de munca computere sau alte mijloace de comunicare. Acestora le este interzisa deschiderea documentelor publicate de WikiLeaks. In ciuda faptului ca aceste informatii sunt disponibile pe site-urile ziarelor, guvernul american considera ca acestea raman clasificate, scrie The Guardian.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Mike Hancock neaga ca Katia Zatuliveter ar lucra pentru serviciile secrete. Mike Hancock, membru al Parlamentului Britanic, a negat presupunerea potrivit careia asistenta sa rusa s-ar afla pe teritoriul Marii Britanii pentru spionaj. Katia Zatuliveter, in varsta de 25 de ani, a fost arestata joi pe motiv ca ar fi un spion "in adormire". Aceasta asteapta in momentul de fata sa fie deportata. MI5 a declarat ca Zatuliveter a lucrat pentru serviciile secrete de la Moscova. Theresa May a aprobat deportarea acesteia dupa ce a fost instiintata cu privire la activitatile intreprinse de Katia Zatuliveter. Sunday Times a declarat ca Zatuliveter a acceptat sa lucreze cu Hancock deoarece acesta are un interes puternic pentru Rusia, relateaza Ria Novosti.

Venezuela: Presedintele Hugo Chavez acuza capitalismul de producerea dezastrelor naturale. Presedintele Hugo Chavez acuza capitalismul "criminal" pentru ploile si inundatiile care au adus starea de haos din Venezuela, ucigand 32 de persoane si lasand fara locuinte aproximativ 70.000 de oameni. Chavez s-a ocupat in aceasta perioada de operatiunile de salvare. Acesta a invitat 25 de familii sa se refugieze in palatul sau si a ordonat sa se faca mai mult spatiu pentru sinistrati in cadrul ministerelor, cazarmilor si chiar in cadrul unul mall. "Tarile dezvoltate distrug cu iresponsabilitate mediul, in dorinta lor de a mentine un model criminal de dezvoltare, in timp ce majoritatea tarilor de pe Glob sufera cele mai teribile consecinte", a declarat Chavez. Acesta a criticat "aroganta" tarilor bogate. "Dezechilibrul cauzat de capitalism asupra mediului este, cu siguranta, cauza principala a fenomenelor atmosferice ingrijoratoare", a mai adaugat Chavez, anunta The Guardian.

Ministrul bulgar al Transporturilor declara razboi fraudelor comise de taximetristi. Sofia va beneficia de o noua linie de autobuz care va conecta aeroportul cu statia de metrou din cartierul Mladost, a declarat Ministrul bulgar al Transporturilor, Alexander Tsvetkov. Autobuzul va circula in regim expres, fara opriri intre aeroport si statia de metrou. Lansarea acestei linii de autobuz va fi, in prima instanta, valabila doar in perioada sarbatorilor. In functie de interesul manifestat de calatori fata de aceasta facilitate se va decide daca linia de autobuz va fi pastrata si dupa sarbatorile de iarna. Tsvetkov a luat aceasta decizie in urma numeroaselor plangeri de frauda raportate de calatori la adresa taximetristilor. Ministrul a declarat ca a avut numeroase discutii cu managerii firmelor de taxi si i-a avertizat ca le-ar putea retrage masinile din zona aeroporturilor, daca soferii continua sa triseze, informeaza Novinite.

S.U.A. planifica remanierea diplomatilor, ofiterilor din armata si din serviciile de securitate in urma dezvaluirilor WikiLeaks. S.U.A. pregateste o remaniere majora a diplomatilor, a ofiterilor din armata si din serviciile de securitate, care au fost compromisi in urma scandalului WikiLeaks, scrie site-ul "The Daily Beast", specializat in politica americana. "Vom fi nevoiti sa mutam o parte dintre cei mai buni oameni... din cauza ca au indraznit sa rosteasca adevarul cu privire la tarile in care servesc", a declarat un inalt oficial american de securitate pentru site-ul "The Daily Beast". Site-ul american de stiri "The Daily Beast" a calificat dezvaluirea de informatii de catre WikiLeaks drept "periculoasa" pentru persoanele despre care s-a descoperit ca au fost extrem de critice la adresa guvernelor corupte sau incapabile sa isi indeplineasca sarcinile. Planul de remaniere este intr-o etapa incipienta, insa Departamentul American de Stat, Pentagonul si CIA lucreaza la decizia de remaniere a personalului din cadrul mai multor ambasade si consulate ale S.U.A, transmite AFP.

Biserica Ortodoxa bulgara sarbatoreste ziua Sf. Sava. Biserica Ortodoxa bulgara sarbatoreste duminica ziua Sf. Sava. Sfantul Sava s-a nascut in anul 439 si a fost locuit in cea mai mare parte a vietii in Palestina. A ridicat numeroase manastiri, dintre care cea mai cunoscuta este Mar Saba. In folclorul bulgar Sfantul Sava este fratele Sfintei Varvara. Despre Sfintii Sava si Varvara se spune ca ar pregati sarbatoarea Sfantului Nikola. Conform unui proverb bulgar, Varvara este cea care gateste, Sava este cel care coace, in timp ce Nikola este cel care primeste oaspetii cu bucatele, informeaza Novinite.