Basescu il arunca din nou pe Boc in ghearele mamelor. "Planul Botis" de taiere a unui an din concediul de crestere a copilului a fost adoptat ieri, dupa ce seful statului a mers la guvern sa-i spuna premierului ca n-are de unde sa dea atatia bani. O vizita-fulger la guvern a presedintelui Traian Basescu, la sedinta liderilor coalitiei de ieri, a fost suficienta pentru premierul Emil Boc ca sa uite intelegerea de cu o seara inainte privind mentinerea la 24 de luni a concediului pentru mame. Nu sunt resurse bugetare pentru a suporta plata doi ani a indemnizatiei pentru cresterea copilului, a fost, potrivit unor surse guvernamentale, argumentul cu care seful statului a reactivat "planul Botis", care prevede ca mamele sa se intoarca la serviciu dupa un an, in care vor fi primit lunar maximum 3.400 de lei. Masura a fost anuntata aseara oficial de premierul Emil Boc, chiar in timpul sedintei de guvern, dupa ce in timpul zilei ministrul muncii a fost trimis pentru cateva ore intr-un pelerinaj formal in parlament pentru a le explica senatorilor si deputatilor puterii justetea masurii. "Cei care vor deveni parinti in 2011 vor avea parte de concediu de crestere a copilului de maximum un an, cu o indemnizatie intre 600 si maximum 3.400 de lei". Daca vor sa stea acasa in al doilea an, vor putea opta pentru concediu fara plata, in timp ce parintii care vor alege sa se intoarca la munca mai devreme vor primi un stimulent lunar de 500 de lei, a mai explicat premierul, scrie EVZ.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Consiliul Fiscal desfiinteaza bugetul pe 2011: estimarile Guvernului nu sunt realiste. Echipa de experti formata la cererea FMI pentru a supraveghea strategia fiscala a Executivului sustine ca legea bugetului a fost fundamentata pe temeiuri gresite de catre specialistii de la Palatul Victoria. Cresterea incasarilor din contributiile sociale incluse in proiectul bugetului pentru anul viitor este nefundamentata si apare ca nerealista, in conditiile in care cadrul macroeconomic nu s-a modificat, iar performanta din acest an a fost mai slaba decat in 2009, potrivit Consiliului Fiscal, organism de supraveghere a activitatii Guvernului infiintat la cererea FMI. "Desi cadrul macroeconomic nu s-a modificat, iar performanta incasarilor din contributii sociale in anul 2010 a fost mai slaba decat cea programata, veniturile aferente acestui capitol din bugetul consolidat pentru anul 2011 sunt mai mari cu 428 milioane lei fata de proiectia inclusa in Strategia fiscal-bugetara aprobata de Guvern", se arata intr-o opinie formulata de Consiliul Fiscal. Mai mult decat atat, Consiliul sustine ca Guvernul nu a acordat suficienta importanta propriei sale strategii fiscale, intrucat politicile fiscal-bugetare au fost formulate ad-hoc si netransparent, iar in aceste conditii documentul apare doar ca o sarcina legala a Executivului de care s-a achitat in mod formal. "Consiliul Fiscal nu contesta necesitatea/oportunitatea adoptarii unor masuri discretionare de politica fiscal-bugetara, insa nu poate sa nu constate ca un astfel de mod de formulare ad-hoc si netransparent a politicii fiscal-bugetare este in directa contradictie cu principiul stabilitatii prevazut in Legea responsabilitatii fiscale si releva faptul ca Guvernul nu a acordat suficienta importanta propriei sale strategii fiscal-bugetare pe termen mediu", se arata intr-o opinie formulata de Consiliul Fiscal, informeaza Gandul.

Harta crizei in Romania. Investitiile reduse, salariile sub 1.000 de lei si numarul mare de someri au cronicizat saracia, mai ales in zona Moldovei. Fata de anul trecut, Baraganul si o parte din Oltenia se afla, in 2010, de asemenea, sub cota de avarie, potrivit datelor Institutului National de Statistica. O parte din judetele din Moldova, Oltenia si Muntenia au plecat cu acest decalaj inca din perioada comunismului, explica Dan Matei Agathon, secretarul general al organizatiei patronale CONPIROM. "Sunt monoindustriale, n-au infrastructura si n-au facut niciodata parte din zonele de interes pentru investitori", explica Agathon. Venirea crizei nu a facut decat sa adanceasca saracia. Potrivit analistului economic Ilie Serbanescu, asa se intampla atunci "cand vine viitura puternica": "Cei bogati au cheag si rezista, cei saraci pier. Cele mai multe dintre firmele din aceste zone sarace abia isi duceau traiul. Criza le-a maturat pur si simplu". Industriile dezvoltate aici foloseau predominant forta de munca slab calificata, adica prost platita. De exemplu, industria confectiilor, afectata printre primele si cu cei mai multi disponibilizati in 2009 - cand consumul a scazut in statele occidentale, romancele au fost trimise acasa ori au primit lefuri micsorate, precizeaza Adevarul.

Avocatul care i-a scapat pe tarani de camatari. "Iubitor de tara si de tarani" il caracteriza Nicolae Iorga pe Dumitru Brezulescu, un tanar care, in 1902, la numai 22 de ani, a reusit sa uneasca satele gorjene intr-un proiect transformat, peste ani, in cea mai mare banca populara a Romaniei interbelice. Din banii stransi la inceput s-a cumparat pamant, pentru improprietarirea ciobanilor de sub munte, apoi s-au construit o hidrocentrala, la Novaci, si primele cinci cabane din viitoarea statiune Ranca. Ne-am dus in orasul Novaci, din judetul Gorj, sa-l cautam pe inginerul Gheorghe Cutuliga, la recomandarea specialistilor Muzeului de Istorie din Targu Jiu. Casa lui adaposteste o colectie de nepretuita valoare - fotografii de epoca, documente. Acest om a fost prieten cu un descendent al familiei Radutescu, din localitate. Familia aceasta a luat in grija, in 1884, un pusti de numai 4 ani, ramas orfan, care se nascuse in satul Hilisesti, nu departe de Novaci. Baiatul se numea Dumitru Brezulescu, anunta Romania libera.

Pensionarii si revolutionarii care castiga mai mult de 740 de lei pe luna vor plati contributia la asigurarile de sanatate de 5,5%. Vezi aici calculele. Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa achite contributii sociale de sanatate, numarul contribuabililor inclusi astfel in baza de impozitare fiind de doua milioane persoane, a anuntat ministrul Sanatatii, Attila Cseke. El a precizat ca aceasta categorie de pensionari si revolutionari vor fi obligati ca, incepand cu 1 ianuarie 2011, sa achite contributii de 5,5% la Fondul asigurarilor de sanatate. "Nu este o decizie foarte usoara, este chiar delicata, dar necesara si trebuia luata de multa vreme. Principiul de la care trebuie sa pornim, ca in multe state, este ca sanatatea costa. Trebuie sa reinvatam in societate ca sanatatea nu este pe gratis", a spus ministrul. Potrivit ministrului, statul estimeaza ca va incasa din aceste contributii suplimentare 1,4 miliarde lei anual. In prezent sunt impozitate doar pensiile pornind de la 1.000 lei, noteaza Gandul

O asistenta: "Stau mai mult la WC, du-te acolo ca mor aia!". Rechizitoriul in cazul incendiului devastator de la 16 august 2010, la Maternitatea Giulesti, cand sase bebelusi si-au pierdut viata, contine discutii telefonice cutremuratoare intre angajatii spitalului. Medicul Bogdan Marinescu, fostul manager al Maternitatii Giulesti, asistenta Florentina Carstea si alte trei persoane au fost trimise in judecata. Marinescu este acuzat ca, in calitate de director al maternitatii, nu a infiintat Serviciul Intern de Prevenire si Protectie, care avea ca sarcini evaluarea riscurilor privind instalatia electrica, instalatia de oxigen si de aer comprimat si aerul conditionat. Potrivit procurorilor Parchetului General, daca acest serviciu ar fi fost infiintat, incendiul ar fi putut fi evitat. Asistentele medicale din maternitate au declarat la Parchet ca prizele din saloane ieseau constant din perete, iar electricienii au aratat ca din anul 1978 nu se cunoaste cine a executat instalatia electrica, potrivit Adevarul.

Lui Sorin Ovidiu Vintu i s-a facut rau in sala de tribunal. Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce i s-a facut rau in sala de judecata, la cel de-al doilea termen al procesului in care este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa. SOV a parasit sala de judecata a Tribunalului Bucuresti la jumatatea sedintei, dar procesul continua. Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului General la jumatatea lunii octombrie a acestui an pentru ca l-ar fi sustinut financiar pe Nicolae Popa, in Indonezia, unde acesta s-a refugiat in 2001 dupa punerea sa sub acuzare in cazul prabusirii FNI. In acest dosar Popa a fost condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare de catre magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Potrivit autoritatilor indoneziene, Nicolae Popa ar urma sa fie extradat in Romania in cursul acestei luni, anunta EVZ.

Romania, "vulnerabila" in fata Rusiei, posibil intermediar de arme pentru Iran. WikiLeaks a continuat publicarea documentelor secrete americane, ultimul, cu efect de bomba, fiind lista confidentiala a instalatiilor sensibile din intreaga lume pe care SUA doresc sa le protejeze. In fluxul dezvaluirilor apar si telegrame referitoare la Romania. The Guardian a citat un document publicat de WikiLeaks in care se arata ca o companie germana, care in 2007 intentiona sa furnizeze ilegal Iranului echipamente legate de industria de aparare, a vizat intermediari din Romania, Croatia sau Rusia, pentru a evita embargoul. Documentul diplomatic american nu precizeaza daca in final a fost implicat sau nu un intermediar din Romania si nici daca a fost vorba de o firma sau o persoana fizica. Departamentul de Stat american a cerut Ambasadei din Bucuresti, in iunie 2009, date despre lideri romani si despre relatiile lor personale cu oficiali sau oameni de afaceri din Rusia, despre politica interna si reforme democratice. A fost ceruta o gama larga de informatii, unele privitoare la securitatea energetica si vulnerabilitatea la influenta rusa in nivele de conducere, servicii secrete si ministere, despre acorduri oficiale sau secrete cu Rusia, Iran si alte state din bazinul caspic, despre implicarea crimei organizate in sectorul energetic, relateaza Romania libera.