Sondaj: Aproape 45% dintre romani considera comunismul "o idee buna, dar prost aplicata"

48hFoto: Colaj foto

Comunismul a fost "o idee buna, dar prost aplicata", cel putin asa considera 44% dintre romani, potrivit unui sondaj intocmit de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (ICCMER) si Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei (CSOP). 15% cred ca a fost "o idee buna, care a fost bine aplicata", iar 29% au apreciat comunismul ca fiind "o idee gresita". Sondajul a fost facut la nivel national, pe populatia de peste 15 ani, a chestionat 1.123 de persoane si vine sa confirme si sa accentueze rezultatele cercetarii desfasurate in luna august 2010 cand 47% dintre romani considerau comunismul ca a fost "o idee buna, dar prost aplicata".

VIDEO Indemnizatia pentru mame, decizia finala: Pentru mamele aflate in plata nu se schimba nimic. Din 2011, sint doua optiuni: fie un an de indemnizatie cu plafon maxim de 3.400 lei, fie doi ani cu plafon maxim de 1.200 lei

Emil Boc a anuntat miercuri seara ca Executivul a adoptat ordonanta privind indemnizatia pentru mame. Principalele prevederi:

1. Pentru beneficiarii in plata a indemnizatiei, situatia actuala ramane neschimbata

2. Din 2011, sint doua optiuni pentru parinti:

- fie un an de indemnizatie cu plafon maxim de 3.400 lei;

- fie doi ani cu plafon maxim de 1.200 lei

In toate situatiile, plafonul minim este de 600 lei. Parintii trebuie sa aleaga de la inceput pe ce varianta merg.

Cinci economisti influenti i-au scris presedintelui UE propunand solutii simple de iesire din criza. Vezi in ce consta "The New Deal"

Cinci dintre cele mai influente personalitati ale zonei economice europene i-au scris presedintelui UE atragandu-i atentia asupra pericolului persistentei crizei in Europa si propunand solutii care sa asigure o iesire confortabila din aceasta situatie. Fostul premier italian Giuliano Amato, secretarul generl al OECD Pier Carlo Padoan​, Richard Baldwin, Daniel Gros si Stefano Micossi i-au trimis presedinteluii UE, Herman van Rompuy, ingrijorarile lor legate de faptul ca noile reguli de guvernanţă economică "nu sunt un remediu suficient pentru situaţia economică a Uniunii, deoarece acestea nu vor rezolva actualele dezechilibre, subminand credibilitatea programelor de consolidare bugetară şi chiar moneda euro în sine".

VIDEO Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre sansele Romaniei de a iesi din criza

Ce sanse sunt ca Romania sa iasa din criza in 2011 si care ar putea fi motoarele de crestere a economiei? Poate bugetul pe 2011 genera o crestere economica, in conditiile unui plan de austeritate care afecteaza economia? In ce fel afecteaza criza din zona euro revenirea economica a Romaniei? Pot modificarile Codului Fiscal imbunatatit colectarea veniturilor? La toate aceste intrebari a raspuns presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, in cadrul intalnirii online cu cititorii HotNews.ro.

Guvernul a aprobat o nota pentru construirea celui mai puternic laser din lume in Romania

In Romania, mai precis la Magurele, judetul Ilfov, va fi construit un laser de inalta putere, proiect ce necesita 280 de milioane de euro din fonduri europene. In acest sens, Guvernul a aprobat o nota de constructie, a anuntat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Potrivit acestuia, va fi cel mai puternic laser din lume.

​VIDEO Google lanseaza aplicatia Street View si in Romania

Google a anuntat miercuri lansarea in Romania a serviciului Street View care ofera imagini panoramice la nivelul strazii. Serviciul e disponibil pentru opt mari orase si in cateva statiuni de schi. Romania e a 27-a tara in care este lansat controversatul serviciu, ce a fost intens criticat pentru atingerile aduse dreptului la intimitate al cetatenilor.​

Printre orase se numara Bucuresti, Brasov, Oradea, Timisoara, Cluj, Sibiu si Constanta, iar in total Street View acopera circa 6.000 km de pe teritoriul tariii. Serviciul cuprinde doar imagini vizibile deja pe strazile publice, iar fetele si placutele de inmatriculare sunt estompate, astfel incat sa nu poata fi identificate.

Indemnizatia pentru mame, cifre si interpretari. Tentatia populismului sau pe cine incurajeaza Guvernul Boc

Datele disponibile in martie 2010 indica faptul ca, din aproximativ 200.000 de persoane aflate in plata indemnizatiei pentru mame, doar 20% primeau mai mult de 600 de lei pe luna, cat reprezinta plafonul minim. Platile totale se ridica lunar la aprox 190 milioane RON, adica ceva mai mult de 40 de milioane de euro. Din perspectiva strict contabila a FMI, gestul Guvernului de a reduce concediul maternal platit de la 2 ani la 1 an are sens. Economiile realizate se ridica la jumatate de miliard pe an. Din perspectiva demografica si politica, decizia este stupida si, de fapt, costisitoare, deoarece conserva masuri populiste - plafonul minim - si incurajeaza natalitatea in familiile sarace. O scurta istorie a indemnizatiilor pentru mame indica triumful viziunii populist-stangiste asupra temei indemnizatiilor in ultimii 7 ani.

De ce si-a luat Geoana interviu pe blog. Cum se explica razboiul cu Ponta

Mini-interviul publicat de Geoana pe site-ul personal este o incercare a acestuia de a mobiliza in jurul sau mai multi adepti, sustin sursele HotNews.ro. Geoana isi face mea culpa pentru vizita la Vantu si rezultatul alegerilor prezidentiale din 2009. Intamplator sau nu, marturisirea lui Geoana apare in contextul in care din ce in ce mai multe voci din PSD il contesta pe Victor Ponta si pledeaza pe revenirea in partid a lui Sorin Oprescu. De partea cealalta, interventia lui Geoana a fost sanctionata dur de catre fidelii lui Victor Ponta, printr-o scrisoare publica.

Istoria secreta a salvarii zonei euro

Angela Merkel, cancelarul german, a exclus luni seara două dintre ideile in favoarea combaterii crizei datoriilor, noteaza Financial Times in editia sa de marti. Nici varianta "largirii" fondului de salvare al UE, nici emiterea de euro-obligatiuni nu a fost pe placul cancelarului german. Economistii se intreaba in ce masura moneda unica va fi salvata intrucat in ultimele 12 luni, atacurile la adresa stabilitatii financiare a zonei euro au pus sub semnul intrebarii intregul esafodaj. In spatele tuturor acestor aparent banale stiri din media se duc razboaie secrete, se fac aliante, se nasc iluzii, dar mai ales, se prabusesc economii.