VIDEO Csaba Asztalos, presedintele CNCD: Salut punctul de vedere al presedintelui. Imaginea noastra nu se va schimba in bine daca noi de pe o zi pe alta vom folosi apelativul de "tigan" in loc de "rom"

48hFoto: Colaj foto

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat la intalnirea online cu cititorii HotNews.ro ca saluta punctul de vedere al presedintelui Traian Basescu care a declarat ca nu va promulga "niciodata" legea de schimbare a denumirii de rom in tigan: "Este extrem de important ca seful statului sa aiba un punct de vedere foarte clar si ca refuza acest demers. Noi am dat un aviz negativ acestui proiect de lege, astfel cum am facut si in 2007 si 2008. Nu este prima oara cand exista un astfel de act normativ care nu are nici cap, nici coada. Imaginea noastra, repet, a noastra a cetatenilor romani, nu se va schimba in bine daca noi de pe o zi pe alta vom folosi apelativul de tigan in loc de rom."

CNADNR: Proiectarea si executia tronsoanelor Nadlac-Arad si Lugoj-Deva dureaza 30 de luni/27 de kilometri de autostrada costa 1,1 miliarde lei, fara TVA

Tronsoanele de autostrada Nadlac-Arad si Lugoj-Deva au ca durata de proiectare si executie 30 de luni, din care 6 luni proiectare si 24 executie, la care se adauga 24 de luni garantie, informeaza Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR). Potrivit unui anunt de participare publicat pe 11 decembrie, CNADNR a demarat licitatia pentru proiectarea si executia unei portiuni din tronsonul de autostrada Lugoj-Deva. Aceasta portiune are o lungime de 27,4 kilometri, iar valoarea lucrarilor este estimata la 1,1 miliarde lei fara TVA. Termenul limita pentru primirea ofertelor este 14 februarie. Cu o zi inainte de acest anunt, CNADNR a lansat licitatia pentru executia tronsonului Nadlac-Arad, in lungime de 38,8 kilometri, valoarea acestuia fiind estimata la 993,6 milioane lei, fara TVA.

Video "Concertul" lui Radu Mihaileanu, nominalizat la "Globurile de Aur"

Lungmetrajul "Concertul", in regia lui Radu Mihaileanu, a fost nominalizat la categoria "Cel mai bun film strain" a Globurilor de Aur, a anuntat marti Hollywood Foreign Press Association. "Concertul" s-a filmat la Bucuresti, Moscova si Paris, si ii are in distributie pe Aleksei Guskov, Melanie Laurent, Francois Berleand, Vlad Ivanov, Maria Dinulescu, Miou-Miou si pe Caliu, violonistul Tarafului din Clejani.

Viitorul CSM, in aer / Ce spun magistratii despre declaratiile presedintelui Traian Basescu

Controversele privind alegerea si validarea unora dintre noii membri alesi pentru Consiliul Superior al Magistraturii revin din nou in actualitate. Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca este necesara prelungirea mandatului actualului Consiliu Superior al Magistraturii, pentru ca, altfel, s-ar ramane "intr-un vid" si a atras atentia ca trebuie luata in discutie "hotararea Tribunalului Bucuresti care invalideaza un al doilea mandat pentru unul din judecatori". Uniunea Judecatorilor din Romania (UNJR) a trimis o informare membrilor Comisiei juridice din Senat prin care cere "refuzul validarii de catre Senat a membrilor a caror alegere a fost viciata"

Harta mall-urilor si centrelor comerciale din Bucuresti. Impactul asupra orasului

Fosta fabrica Electoaparataj va fi transformata intr-un mall, un Kaufland si o parcare de 6 etaje. Proiectul a fost avizat miercuri de Comisia Tehnica de urbanism de pe langa Primaria Capitalei. In Bucuresti mai sunt inca 33 de mall-uri si centre comerciale. Vezi in articol harta centrelor comerciale din Bucuresti, dar si opinia specialistilor despre impactul lor asupra orasului si o comparatie cu strategia de dezvoltare comerciala a Vienei.

​VIDEOGeoana - suspendat sase luni din partid. Ponta: Are ocazia sa demonstreze ca vrea sa ramana membru al PSD

Mircea Geoana a fost suspendat din partid pe o perioada de sase luni, dar are in continuare sprijinul PSD pentru functia de presedinte al Senatului, a declarat purtatorul de cuvant al social-democratilor, Radu Moldovan. In perioada urmatoare dl Geoana va avea ocazia sa ne demonstreze ca vrea sa ramana membru al PSD, a comentat liderul social-democratilor, Victor Ponta. In urma acestei sanctiuni, Mircea Geoana nu poate participa la actiuni ale PSD si nu poate vorbi in numele partidului timp de 6 luni.

Magazinul de vise al Finantelor. Reportaj cu adidasi "Naic" si televizoare

Nu mai e bautura dom`ne, gata!, zice un barbat iesind din magazin. Instantaneu, alti 10 parasesc coada. Sunt circa 200, din care unii au venit de la 5 dimineata. Citisera ca Finantele isi fac “un fel de mall”, dar la preturi mici, cu marfuri confiscate. Cativa politisti pazesc intrarea, sa nu se intre peste rand.”Suntem putini, ne mai trebuiau macar 10 oameni”, zice unul dintre politisti. “Pai aia de la paza ce face? Ca noi de la ora cinci suntem aici si coada era formata”. Restul personajelor: reprezentantii a patru televiziuni, vecinii de deasupra magazinului (aplecati peste balustrada), pensionari si doi maidanezi jegosi. Au si ei cozile lor, dar cea de la Finante e mai stufoasa.

Viitorul bulevard Buzesti-Berzei face victime printre cladirile-monument

Primaria Capitalei a demolat in weekend doua monumente de pe strazile Buzesti si Berzei. Unul dintre imobile este Hotel Marna, declasat de primarie in urma cu cateva luni. Celalalt imobil este o casa construita la sfarsitul secolului XIX, pe strada Berzei, nr. 34 colt cu bd. Stirbei. Ministerul Culturii si citeva ONG sustin ca demolarea este ilegala deoarece nu are aviz de la Ministerul Culturii, obligatoriu, intrucat edificiul facea parte dintr-un ansamblu de caldiri monument. Municipalitatea demoleaza aceste constructii pentru a largi bulevardul la trei benzi pe sens, plus linia de tramvai.

Cum vrea Ministerul Economiei sa implice Romania in proiectele privind conductele de gaze naturale: South Stream, Nabucco si AGRI

Ministerul Economiei considera ca nu a pierdut cursa pentru implicarea Romaniei in proiectul South Stream, chiar daca la Sofia tocmai a fost semnat cu Rusia un acord-cheie pentru construirea unei sectiuni din conducta pe teritoriul bulgar. In plus, presedintele Gazprom a afirmat ca Romania ar putea sa se alature South Stream ca tara consumatoare, nu ca stat de tranzit. Cu toate acestea, este in analiza o varianta privind construirea unei parti din South Stream pe teritoriul Romaniei, prin Marea Neagra pana la frontiera cu Serbia, potrivit unei informatii a Ministerului Economiei transmisa la solicitarea HotNews.ro. In ceea ce priveste proiectul rival, Nabucco, Romania va semna, pana la sfarsitul anului, un acord de sustinere. Tot pana la sfarsitul anului, vor fi depuse documentele pentru inregistrarea companiei mixte care se va ocupa de proiectul AGRI, dupa care va fi inaintata catre Comisia Europeana documentatia pentru obtinerea unei finantari din partea UE.

Sondaj: Aproape 45% dintre romani considera comunismul "o idee buna, dar prost aplicata"

Comunismul a fost "o idee buna, dar prost aplicata", cel putin asa considera 44% dintre romani, potrivit unui sondaj intocmit de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (ICCMER) si Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei (CSOP). 15% cred ca a fost "o idee buna, care a fost bine aplicata", iar 29% au apreciat comunismul ca fiind "o idee gresita". Sondajul a fost facut la nivel national, pe populatia de peste 15 ani, a chestionat 1.123 de persoane si vine sa confirme si sa accentueze rezultatele cercetarii desfasurate in luna august 2010 cand 47% dintre romani considerau comunismul ca a fost "o idee buna, dar prost aplicata".

VIDEO Indemnizatia pentru mame, decizia finala: Pentru mamele aflate in plata nu se schimba nimic. Din 2011, sint doua optiuni: fie un an de indemnizatie cu plafon maxim de 3.400 lei, fie doi ani cu plafon maxim de 1.200 lei

Emil Boc a anuntat miercuri seara ca Executivul a adoptat ordonanta privind indemnizatia pentru mame. Principalele prevederi:

1. Pentru beneficiarii in plata a indemnizatiei, situatia actuala ramane neschimbata

2. Din 2011, sint doua optiuni pentru parinti:

- fie un an de indemnizatie cu plafon maxim de 3.400 lei;

- fie doi ani cu plafon maxim de 1.200 lei

In toate situatiile, plafonul minim este de 600 lei. Parintii trebuie sa aleaga de la inceput pe ce varianta merg.

Cinci economisti influenti i-au scris presedintelui UE propunand solutii simple de iesire din criza. Vezi in ce consta "The New Deal"

Cinci dintre cele mai influente personalitati ale zonei economice europene i-au scris presedintelui UE atragandu-i atentia asupra pericolului persistentei crizei in Europa si propunand solutii care sa asigure o iesire confortabila din aceasta situatie. Fostul premier italian Giuliano Amato, secretarul generl al OECD Pier Carlo Padoan​, Richard Baldwin, Daniel Gros si Stefano Micossi i-au trimis presedinteluii UE, Herman van Rompuy, ingrijorarile lor legate de faptul ca noile reguli de guvernanţă economică "nu sunt un remediu suficient pentru situaţia economică a Uniunii, deoarece acestea nu vor rezolva actualele dezechilibre, subminand credibilitatea programelor de consolidare bugetară şi chiar moneda euro în sine".