Cea mai mare moschee din Europa Occidentala a fost inaugurata in Olanda. Cea mai mare moschee din Europa Occidentala a fost inaugurata vineri in orasul olandez Rotterdam, cu o intarziere de cinci ani fata de termenul initial de finalizare, informeaza AFP. Constructorii au acuzat presiunile facute de politicienii de extrema dreapta pentru intarziere. Moscheea are doua minarete de 50m inaltime, va putea gazdui 3000 de credinciosi musulmani si se doreste a fi un centru al caritatii, intelegerii reciproce si a iertarii, a declarat administratorul sanctuarului. Lucrarile de constructie au fost finantate de Funcadia Al Maktoum, o organizatie caritabila fondata de familia emirului din Dubai. Liderul principalului partid olandez de extrema dreapta, Geert Wilders, a reactionat dur la inaugurarea moscheii, declarand pe Twitter ca “acest lucru oribil nu isi are locul aici, ci in Arabia Saudita”.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Bolivia recunoaste Palestina ca stat independent. Bolivia a recunoscut Palestina ca stat independent vineri, urmand modelul dat de Brazilia, Argentia si Uruguay, informeaza AFP. Presedintele bolivian Evo Morales a declarat vineri ca guvernul a trimis o scrisoare presedintelui Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abas, prin care ii confirma recunoasterea Palestinei ca “stat independent si suveran”. Morales a mai adaugat ca Bolivia va trimite toate instiintarile necesare catre organizatiile inetrantionale competente saptamana viitoare. El a declarat ca in regiune este comis un adevarat “genocid” si a cerut comunitatii internationale sa intervina pentru a-l opri. Israelul a criticat dur decizia statelor din America Latina.

Cinci parlamentari ucraineni au fost spitalizati dupa o bataie in Rada Suprema. Cinci parlamentari ucraineni au fost spitalizati vineri dupa o bataie care a izbucnit in Rada Suprema, forul legislativ al tarii, informeaza RIA Novosti. Parlamentul Ucrainean a fost paralizat pentru intreaga zi, dupa ce parlamentari ai puterii si ai opozitiei au inceput o bataie pe fondul acuzatiilor aduse fostului prim-ministru, Yulia Tymoshenko. Vladimir Bodnarenko, unul dintre cei spitalizati, a declarat ca bataia a fost planuita din timp, data fiind viteza cu care lucrurile au degenerat in violenta. Yulia Tymoshenko este acuzata de folosirea improprie a unor fonduri publice si are interdictie de a parasi capitala ucranieana.

O capsula spatiala ruseasca Soyuz a andocat cu succes la Statia Spatiala Internationala. O capsulsa Soyuz TMA-20 a andocat cu succes la Statia Spatiala Internationala vineri, la doua zile de la lansarea de pe cosmodromul rusesc de la Baikonur, informeaza Reuters. Vehiculul spatial transporta astronauti din Statele Unite, Italia si Rusia si a pierdut legatura cu centrul de control pentru o perioada scurta de timp inainte de andocare. Aceasta lansare vine inainte de retragerea navetei spatiale americane, moment dupa care capsulele Soyuz vor deveni singura alternativa de a trimite astronauti catre Statia Spatiala Internationala. Construita la o inaltime de 350km de sol, Statia Spatiala Internationala este dezvoltata inca din anul 1998 si reprezinta cea mai mare si avansata constructie spatiala.

159 de condamnati au evadat dintr-o inchisoare mexicana. Cel putin 159 de detinuti au evadat dintr-o inchisoare mexicana din apropierea granitei cu Statele Unite, informeaza AFP. Evadarea a avut loc in orasul Nuevo Laredo si este una dintre cele mai importante ca numar de evadati din istoria recenta a tarii. Regiunea este cunoscuta pentru securitatea defectuoasa din inchisori: doar anul acesta, peste 200 de detinuti au evadat.