Europa incepe lupta impotriva traficului uman din spatiul virtual. Uniunea Europeana a lansat marti site-ul dedicat preventiei si protejarii victimelor traficului uman in spatiul virtual. Site-ul poate fi accesat la adresa http://ec.europa.eu/anti-trafficking. Cecilia Malmstroem, comisarul pentru afaceri interne, a declarat ca sclavia moderna este inca o practica intalnita in spatiul european. Aparitia site-ului vine la cateva zile dupa ce Parlamentul European a adoptat o serie de masuri menite sa armonizeze si sa inaspreasca legislatia legata de traficul uman in interiorul UE. Acestea vizeaza traficul de mai multe tipuri: adoptii ilegale, casatorii fortate, cersetorie, exploatare sexuala sau a muncii, trafic de organe. Potrivit noilor directive adoptate de Parlamentul European, statele UE au la dispozitie 2 ani pentru ajustarea propriilor legislatii astfel incat sa poata aplica noile prevederi si sa intareasca penalitatile pentru cei acuzati de trafic uman care de acum inainte risca pana la 10 ani de detentie. Un procent estimat de 40% din victimele traficantilor sunt femei si fete fortate sa se prostitueze, in timp ce o treime din victime sunt folosite la munca fortata, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

UE a respins propunerea de condamnare a crimelor comunismului dupa modelul Holocaustului. Comisia Europeana a respins solicitarile mai multor state din estul Europei care doreau introducerea unei legi a genocidului dublu. Aceasta lege prevedea interzicerea negarii crimelor facute de regimurile comuniste in acelasi mod in care unele state din Uniunea Europeana interzic negarea crimelor Holocaustului. Saptamana trecuta sase state s-au adresat Comisarului pentru Justitie Europeana Viviane Reding cerand interzicerea negarii si banalizarii crimelor comuniste cat si apologia lor. Ministrii de externe ai Lituaniei, Letoniei, Bulgariei, Ungariei, Romaniei si Cehiei sunt de parere ca aceste crime trebuie tratate dupa aceleasi standarde si prevederi ca si crimele impotriva evreilor. Raspunsul primit insa de la Comisia Europeana este unul negativ cel putin pentru moment. Potrivit comisiei, ororile savarsite de comunism sunt evidente insa ele nu au fost indreptate impotriva unei minoritati etnice asa ca ideea unei legi a genocidului dublu se respinge din start. Evreii, prin vocea directorului centrului Simon Wiesenthal din Israel, Efraim Zuroff, spun ca nu se pot compara crimele impotriva evreilor cu cele comise de comunism pentru ca rusii au fost cei care i-au eliberat pe evreii din lagare si fara Rusia probabil ca Germania Nazista nu ar fi fost invinsa, anunta The Guardian.

Belarus ratifica documentele pentru spatiul economic comun cu Rusia si Kazahstan. Camera inferioara a parlamentului din Belarus a ratificat marti cu unanimitate de voturi toate cele 18 documente necesare stabilirii unui spatiu economic comun intre Belarus, Rusia si Kazahstan. Documentele fusesera semnate de liderii celor 3 tari in data de 9 decembrie la summitul CIS de la Moscova. Intre cele 18 documente se afla si o intelegere asupra regulilor de acces prin sistemul de conducte de gaze si functionarea pietelor comune de petrol ale celor trei state. Spatiul economic comun va perminte libera circulatie a marfurilor, serviciilor, capitalului si a fortei de munca si un spatiu macroeconomic coerent intre statele membere. Spatiul economic comun este un pas inainte pentru integrarea economica ce va avea ca finalitate stabilirea unei monede unice, informeaza Ria Novosti.

Obama a felicitat Irakul pentru desemnarea noului guvern. Presedintele Barack Obama a felicitat marti Irakul dupa ce noul guvern a primit aprobarea Parlamentului. Potrivit lui Obama, acesta este un moment istoric pentru Irak si un pas inainte pe calea obtinerii unitatii nationale. SUA s-a angajat totodata sa intareasca parteneriatul sau cu poporul irakian si liderii lui pentru construirea unei natiuni prospere si pacifice, integrate in regiune si in comunitatea internationala. Barack Obama, care a obtinut mandatul de presedinte si datorita opozitiei sale fata de razboiul din Irak, a oprit operatunile de lupta ale soldatilor americani astfel incat toate fortele SUA se vor retrage din Irak pana la finele anului 2011. Vicepresedintele Joe Biden este responsabil cu retragerea trupelor si cu armonizarea relatiilor dintre diferitele tabere irakinene cu scopul de a crea o coallitie interna. In prezent mai exista inca 50.000 de trupe americane in Irak. Dupa mai bine de 9 luni de confruntari politice Parlamentul a acordat votul sau de incredere guvernului condus de Nuri al-Maliki si a adoptat programul acestuia care are ca scopuri principale liberalizarea economiei si lupta impotriva terorismului. Cabinetul lui Maliki este alcatuit din 3 vice-premieri si 29 de ministrii, scrie AFP.

Nou organism de monitorizare media in Ungaria. Parlamentul ungar a aprobat o lege controversata care prevede crearea unei noi autoritati pentru monitorizarea si sanctionarea prin amenzi a canalelor media. Autoritatea Nationala pentru Media si Comunicatii va monitoriza atat canalele media publice cat si cele private. Noua autoritate va putea da amenzi de aproape 1 milion de dolari posturilor tv, peste 100.000 dolari ziarelor si peste 45.000 dolari site-urilor de stiri. Amenzile privesc atat continutul neechilibrat cat si incalcarea regulilor privind spatiul destinat sexului, alcoolului si violentei. Observatorii independenti OSCE si Freedom House si-au aratat ingrijorarea asupra cresterii controlului guvernului ungar asupra mass media. Sute de studenti au demonstrat marti in Budapesta impotriva acestei legi. Parlamentarii care s-au opus initiativei legislative au purtat benzi adezive peste gura in timpul votului in semn de protest. Guvernul isi apara pozitia spunand ca legislatia Ungariei trebuie sa se actualizeze tinand cont de rapiditatea dezvoltarii tehnologiilor media si a continutului, anunta BBC.

Un ministru britanic, Vince Cable, afirma ca i-a declarat razboi mogulului media Rupert Murdoch. Ministrul britanic pentru Afaceri, Vince Cable, a declarat in fata unor reporteri sub acoperire ca i-a declarat razboi miliardarului Rupert Murdoch, care controleaza un imperiu media. Secretarul pentru Afaceri a precizat ca va incerca sa-l impiedice pe Murdoch sa preia controlul asupra BSkyB, compania mama a Sky News si cel mai mare furnizor pay-tv din Marea Britanie. Afirmatiile au fost facute in cadrul unei discutii, filmate cu camera ascunsa, intre Cable si doi ziaristi care pretindeau ca sunt simpatizanti ai Partidului Liberal Democrat. "Poate va intrebati ce se intampla cu Murdoch. I-am declarat razboi domnului Murdoch si cred ca vom castiga". Incercarea lui Murdoch de a prelua controlul asupra British Sky Broadcasting (BSkyB) este in prezent analizata de Ofcom, arbitrul pietei comunicatiilor din Marea Britanie, care urmeaza sa-i prezinte lui Vince Cable un raport inainte de sfarsitul acestui an. Pe baza acestui raport, Cable va decide daca aceasta achizitie va afecta sau nu pluralitatea presei, informeaza The Daily Telegraph.

Analiza WBS: Bursele europene au crescut dupa masurile anuntate de autoritatile chineze. Piata europeana de capital a cunoscut cresteri astazi, dupa ce vicepremierul Chinei, Wang Qishan, a declarat ca autoritatile chineze au luat masuri in sprijinul membrilor UE ce se confrunta cu probleme de finantare. Raliul actiunilor europene a continuat si dupa ce Moody's a anuntat ca ar putea reduce ratingul Portugaliei, pe fondul cresterii economice anemice. Principalii indici bursieri s-au apreciat cu circa 1%, iar indicele DJ Stoxx 600 a inchis peste nivelul inregistrat pe 12 septembrie 2008, ultima zi de tranzactionare inaintea falimentului Lehman Brothers. Cu toate acestea, piata valutara a avut o evolutie contrara, moneda Euro depreciindu-se fata de dolarul american, cotatia EURUSD ajungand sub nivelul de 1,31. Actiunile Royal DSM NV au crescut cu 3,9%, cel mai mare producator de vitamine la nivel mondial anuntand ca va cumpara Martek Biosciences, producator de ingrediente pentru mancare pentru copii, cu 1,09 miliarde USD, aceasta fiind cea mai mare achizitie a DSM din ultimii sapte ani.