Presedintele Lukasenko a numit noul prim-ministru al Belarusului. Presedintele Belarusului Aleksandr Lukasenko, recent reales pentru al patrulea mandat dupa un scrutin contestat, l-a numit marti pe Mihail Miasnikovici in functia de prim-ministru, anunta serviciul de presa al presedintiei de la Minsk. Miasnikovici, presedintele Academiei nationale de stiinte, il inlocuieste pe Serghei Sidorski, care a detinut acest post din anul 2003. Sidorski a demisionat luni, pentru a permite numirea unui nou premier. Lukasenko a mai desemnat patru vicepremieri: Anatoli Kalinin, Serghei Rumas, Valeri Ivanov si Anatoli Tozik. Vladimir Semasko si-a pastrat postul de prim-vicepremier. Alegerile prezidentiale din 19 decembrie, in urma carora Lukasenko si-a adjudecat un nou mandat, au fost urmate de o manifestatie de amploare a opozitiei, la care au participat zeci de mii de protestatari. Aproximativ 600 de persoane au fost condamnate la pedepse de pana la 15 zile de inchisoare in urma protestului, informeaza Ria Novosti.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Doi membri ETA au fost condamnati la 515 ani de inchisoare. Cei doi membri ai organizatiei separatiste basce ETA au fost condamnati in Spania pentru explozia din anul 2008 a unei masini capcana, soldata cu decesul unei persoane. Cei doi au fost declarati vinovati de asasinat terorist si condamnati la cate 515 ani de inchisoare. Al treilea membru ETA a fost condamnat in acelasi dosar la numai opt ani de inchisoare pentru colaborare cu organizatia terorista. In mai 2008, un comando ETA a provocat explozia unei masini capcana in fata garzii civile din Legutiano. In explozie a murit un agent iar alte patru persoane au fost ranite. Considerata ca organizatie terorista, ETA a provocat moartea a 829 de persoane in cei peste 40 de ani de existenta, scrie AFP.

Un grup radical musulman a revendicat atentatele din Nigeria. O secta musulmana si-a asumat raspunderea pentru atentatele cu bomba din Ajunul Craciunului comise in Nigeria, care s-au soldat cu 38 de morti. Acestia au amenintat ca atacurile nu se vor opri pentru a razbuna violenta impotriva musulmanilor. Autoritatile au acuzat deja gruparea Boko Haram pentru aceste atentate. Pe 24 decembrie doua bombe au explodat la un market aglomerat, iar alte doua au fost detonate intr-o zona dominata de crestini si pe drumul principal care duce la moschee. In aceeasi zi doua biserici au fost atacate, numarul total al mortilor ajungand la 38. Lupta religioasa a lasat in urma peste 500 de victime in ultimul an in regiunea Jos, una dintre cele mai divizate din Nigeria, anunta Fox News.

Alerta de terorism la nivel national in India. India a sporit marti masurile de securitate in principalele orase din tara, instituind o alerta terorista la nivel national, dupa primirea unor informatii potrivit carora un grup militant cu baza in Pakistan ar planifica atacuri teroriste la sfarsitul anului. Numeroase forte de politie au fost desfasurate pe strazile principalelor orase, intre care in capitala financiara Mumbai, care a fost tinta unor atacuri teroriste la sfarsitul anului 2008. Masurile de securitate pe aeroporturi, in gari si in cunoscuta statiune Goa au fost intarite dupa informatii potrivit carora grupul militant Lashkar-e-Taiba vizeaza aceste locuri, a afirmat un oficial din Ministerul de Interne sub rezerva anonimatului.

Rusia refuza vanzarea unui port catre o companie Iraniana. Comisia pentru investitiile straine din Rusia a respins o cerere de cumparare a unui port de pe fluviul Volga, in orasul Astrakhan, a declarat Igor Artemeyev. Compania iraniana Khazar Sea Shipping Lines si-a prezentat intentiile de a cumpara Alfa Port, dar a fost refuzata pe motiv ca identitatea proprietarului corporatiei este necunoscuta. Se presupune ca in spatele companiei se afla mai multe institutii de stat din Iran, iar corporatia se afla pe o lista internationala de sanctiuni. Alfa Port are o suprafata 45.164 metri patrati si poate primi ambarcatiuni de pana la 5.000 de tone. Khazar Sea Shipping Lines are ca activitate incarcarea si descarcarea vaselor de mare tonaj si foloseste deja caile ferate ruse, anunta Ria Novosti.

Wall Street inchide fara directie trasa in jos de indicatori sub asteptari. Bursa de la New York a incheiat sesiunea bursiera de marti fara o directie clara, sesiunea fiind marcata de publicarea unor indicatori dezamagitori (increderea consumatorilor si prabusirea preturilor la case) din Statele Unite ale Americii: Dow Jones a castigat 0,18%, dar Nasdaq a pierdut 0,16%. Dow Jones Industrial a crescut cu 20.51 puncte la 11,575.54 puncte, potrivit AFP. In schimb, Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, a scazut cu 4.39 puncte coborand la 2,662.88 de puncte, in timp ce indicele extins Standard & Poor's 500 a crescut 0,08% (0,97 puncte) la 1258.51 de puncte. Volumul schimburilor comerciale a fost foarte scazut in acest moment de sfarsit de an. Bursa a alunecat temporar in rosu, dupa publicarea indicelui de incredere a consumatorilor din SUA. El a scazut la 52,5 in decembrie, in timp ce analistii se asteptau chiar la o crestere. Si alte stiri negative, precum prabusirea preturilor la case care s-a accelerat in octombrie, au influentat piata.